Több nemzetközi filmfesztivál, építészeti filmnapok, nőnapi programok, bor- és sörkóstolók, új Gaspar Noé-film, tavaszváró és virágvásár, Xiu Xiu-koncert, a Bauhaus rejtett kincsei, növénybörze – és ez csak egy kis ízelítő a következő egy hétre!

Csütörtök


A Re-Verzió fesztivál hagyományos spin-off vetítéssorozatán olyan filmeket vetítenek újra, amelyekre a 15. Verzió alkalmával sokan nem jutottak be – jogos népszerűségük miatt. Hová kerül a már elhasznált okostelefonod? Milyen életutak fogannak a kidobott elektronikus eszközeinkből? A 15. Verzión ezek a kérdések nagyon sok embert megmozgattak. Az Egy német sors című film rendezőinek új dokumentumfilmjére már egy héttel a vetítések előtt elfogytak a jegyek. Egyedülálló alkalom, hogy bepótolja, aki lemaradt.
Egy kultikus brigád, egyenesen 1989-ből: a Digital Underground Budapesten! A Greg "Shock G" Jacobs által alapított, a funk zene inspirálta kultzenekar, amely (tagjaként) egykor Tupac Shakurnak is ugródeszkát jelentett, most visszatért, hogy megmutassa Európának milyen is harminc évnyi amerikai hip-hop történelem! A műfaj és a West Coast-hangzás rajongóinak több mint kihagyhatatlan.
Újra itt a féktelen építkezések kora, dübörög a globális városfejlesztés. Az építőipar szereplőinek lassan már levegőt venni sincs idejük a sok munkától. A környezeti-társadalmi következményekkel senki sem törődik, mindenki vakon hisz a technikában, miközben bolygónk az apokalipszis felé száguld. A második évtizedébe lépett Budapesti Építészeti Filmnapok azonban dacol a világvégével! Idén is csodálatos alkotásokkal, emberi történetekbe ágyazott kortárs építészettel és dizájnnal vár Budapest első számú építészeti filmfesztiválja!

Három éves lett a hazai kraft sörös színtér egyik megkerülhetetlen főzdéje, a Mad Scientist. Ezt megünnepelendő, lesz torta, valamint itt tér vissza majd a valaha főzött legmagasabbra értékelt IPA-juk, a duplán hidegkomlózott Blurry Face, és a Mango Bay nevű mangós milkshake pale ale-jükből csak most egy fekete változatot fognak csapolni. A többi pedig legyen meglepetés.

A 80-as évek B-kategóriás, sötét sci-fijeinek és horrorjainak szintetizátoros kísérőzenéjéből, chiptune-töredékekből, darkwave-ből, valamint döngölő EBM-ből sajátos hangzást gyúró James Kent, azaz Perturbator visszatér Budapestre! A megújult színpadképpel és látvánnyal koncertező élő produkció ráadásul eddigi legnagyobb koncertjét adja majd itthon, egy minden bizonnyal telt házas este keretében.

Táncosok buliznak egy erdő közepén, hogy a próbák után levezessék magukat. Szól a zene (a tracklisten többek között: Cerrone, Patrick Hernandez, M/A/R/R/S, Daft Punk, Aphex Twin, Soft Cell, Moroder), folyik a sangría, ez utóbbi egy kis LSD-vel feljavítva, ami meg is teszi a kellő hatást: lüktetés, hallucináció, transz, felszínre törő neurózisok és pszichózisok. Kinek a menny, kinek a pokol. A 9. Frankofón Filmnapok keretében itthon is bemutatják a francia botrányhős, Gaspar Noé legújabb alkotását.

Az ország egyik legtehetségesebb gerillasörfőzője, Reczer Gábor a Dimbo Lab vagy a Balkezes után Mausecz Ádámmal, a MONYO Brewing Co. kiszerelési menedzserével közösen állt elő egy újdonsággal. A Csikar a saját bevallása szerint "fekete, tőzegáfonyás, minden határt átlépő, kompromisszummentes sav" - amivel nem lehet leállni.
Bemutatkozik Budapest legfrissebb folk-rock zenekara, a többek közt a Middlemist Red, a The Best Bad Trip, a Jazzékiel, és a GNU tagjaiból alakult Mordái! A hangvételében az útonállók sötét szellemiségét megidéző kvintett a hatvanas-hetvenes évek kísérletező magyar népzenei vonulatából indulnak ki, de azoknak inkább a vadságát őrzi meg.


Péntek
Március 8-án rendezik meg a Hello Dizájn tavaszváró vásárát, az időpont pedig nem véletlen, hiszen a nők, valamint a női dizájnerek lesznek a középpontban. A Majorban helyet kapó vásárra olyan érdeklődőket várnak, akik számára fontos az egyediség, valamint a fenntartható divat. Nőnap alkalmából Mimóza Napokat rendez a Wild Flower Bar csapata. Az erős, mégis szépséges virág sok helyen kifejezetten nőnapi szimbólum lett, Olaszországban például 1946-ban hivatalosan is megválasztották az első nőnap jelképének. A Wild Flowerben mimóza és mimózás csokrokkal, valamint cserepes, kiültethető, balkonon vagy kiskertekben tartható mimózákkal is készülnek.
Magyarországborásznői ismét összejönnek, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel. A borkóstolók terepe általában a férfiaké, ezen a napon azonban megkülönböztetett figyelem övezi majd a hölgyvendégeket is. A helyszínen megvásárolható Szabó Edit Gyengébb? Nem! című könyve, amelyben a jelenlévő borásznők többsége szerepel, így a vendégek azonnal dedikáltathatják a kötetet a szerzővel és a szereplőkkel.

Nőnap alkalmából Varkoly Ádám látogat a Wine&U borbárba, akit 2017-ben az Év Fiatal Borászának is megválasztottak. Családi hagyományt visz tovább, hiszen az első területet nagypapája 1976-ban telepítette, majd édesapja gyakorlatát követve ő is a szőlőművelést választotta hivatásának. A folyamatos fejlődés jegyében Új-Zélandon és Ausztriában is tanult, de az otthona, saját bevallása szerint, mindig Szerencs marad.

A hazai jazz-színtér egyik legnépszerűbb alakja, a Random Szerda improvizációs koncertek katalizátora, a trombitás Barabás Lőrinc különleges szólókoncertre készül. Egyrészt ezen az estén az április végén megjelenő új lemezéről is játszik majd dalokat, de a fellépés helyszíne miatt pár Bartók-művel is készül a már ismert és szeretett szerzeményei mellett.
Magyarország egyik legfoglalkoztatottabb dobosa, Pándi Balázs, aki játszott már a Sonic Youth-alapítótag Thurston Moore-ral, a jazz-istenség Mats Gustafssonnal vagy a breakcore terrorista Otto Von Schirach-kal is, most az amerikai szaxofonos Chris Manninggal ad majd egy duókoncertet. A jelenleg Grúziában élő zenész előtte szólóban is fellép.

Dan Shake az elmúlt években meghatározó nyomot hagyott a világ tánczenei színterén a funk lelkületű produkcióival és lehengerlő DJ szettjeivel. Amellett, hogy egy kifinomult lemezturkálóról van szó, 2014 óta komoly kiadóknál jelennek meg alkotásai. A debütlemeze Moodymann Mahogani Music kiadójánál, 3AM Jazz Club néven robbant be a köztudatba.

A holland DJ-producer karriere az elmúlt öt évben meredeken ível felfelé: Planet Acid című száma bekerült Fiedel Berghain 08 című mixébe, az LSD-t pedig a DJ Mag 2017 egyik legjobb dalának választotta. A hangár és rave ihletésű zenéi otthonául megalapította Emerald nevű kiadóját, de Dax J Monnom Blackjénél is jelentek meg zenéi - ráadásul a labelhez köthető partikon is rezidens. Nyers és kőkemény szettjeiről pedig ódákat zeng a szakma, így garantáltan erősen indul majd a hétvége.

Szombat

Március második szombatján ismét hallgatói design vásárt tart a MOME a Szimpla Kertben, ahol kötetlen környezetben ismerhetjük meg a feltörekvő tehetségeket és termékeiket. Az eseményen az egyetem összes szakának képviselőivel találkozhatunk az animáció szakosoktól kezdve a kerámiásokon és ékszereseken át egészen a divattervezőkig.
A Miénk a Ház sétáján kiderül, hogyan épült fel az 1930-as években Budapest legnagyobb kiterjedésű, összefüggő modern városnegyede. Szó esik majd híres építészekről, lakókról és helyi pletykákról, melyhez a hátteret a főváros legszebb Bauhaus-lépcsőházai adják.
Garden Wonder egy exkluzív házi koncertsorozat Budapesten, nemzetközi zenészekkel, akiket ők hoznak először az országba, hogy minél személyesebb körülmények közt léphessenek fel első alkalommal hazánkban. A következő alkalmon a kanadai Dom Fricot lesz a külföldi vendég, mellette pedig I Am Soyuzés a Polar Bear Dance is zenél majd.

A Xiu Xiu-ban öltenek testet Jamie Stewart multiinstrumentalista kompromisszum nélküli elképzelései. A Los Angeles-i zenész 2002 óta hozza a zajos avantgard-poptól kezdve a művészileg rendezett rockon és furcsa hangokon keresztül ezt a zűrzavaros, mégis karcolóan őszinte zenét. Március 9-én, a Dürer Kertben legújabb lemezük dalai csendülnek majd fel.
Március második szombatján rendezik az idei első Markett vásárt a Lumen Kávézóban, mely már minden kétséget kizáróan tavaszi hangulatban érkezik majd. Ezúttal több mint 15 vásározóra számíthatunk, akik a vegán kozmetikumoktól a táskákig és kerámiákig kínálják portékáikat.
Március 9-én már hetedik alkalommal rendezik meg nőnap alkalmából a Virág Futást, melynek helyszíne ezúttal is Határnyereg és környéke lesz. Fontos tudni, hogy ez nem egy verseny, nincs kötelező táv vagy szintidő, a "pálya" hat szirom formájú kör, amelyek legtávolabbi végén virágok várják majd a futókat. Aki mind a hat pontot szeretné érinteni, annak összesen kb. 17 km-t kell megtennie.
Március 9-én először rendeznek a Nagydiófa utcai Dzzs Bárban növénybörzét, ahol eladni, cserélni és vásárolni is lehet majd a különböző szobanövényeket és palántákat.

Háromórás DJ szettel érkezik a '90-es évek elektronikus zenéjének egyik meghatározó duója az Akvárium Klubba. Az osztrák Kruder & Dorfmeister tavaly volt 25 éves, az évfordulóra pedig jubileumi turnét is indítottak, ez éri el március 9-én Budapestet is.

Vasárnap


A tavasz második vasárnapján ismét megrendezik a Mindenmentes Unikornis Torta & Cupcake Napot a Zabrakadabra Cukrászműhelyben, azaz cukor-, glutén-, tej- és tojásmentes finomságokat készítenek majd a Csak a Mentes csapatával közösen.
Március 10-én több mint száz hazai tervezővel és rengeteg programmal indul a WAMP 2019-es szezonja a Millenárison. A hangsúly ezúttal a tudatos, egészséges életmódon és a slow gondolkodáson lesz, izgalmas workshopokkal, játékos programokkal és egy jótékonysági kampánnyal is várják az érdeklődőket.
Március 9-10-én, szombaton és vasárnap ismét mexikói brunch-ot tartanak a Nagymező utcai Terezában. Friss, gyümölcsös smoothiek, rántottás különlegességek, édes és vega finomságok is az asztalra kerülnek majd mindkét napon.


A holland Spinifex a szabad zene, a punk rock és kortárs jazz találkozási pontján határozta meg magát. A kirobbanó energiájú muzsika mélyén indiai és török ritmusciklusok húzódnak, amiket március 10-én az Aurórában is prezentálnak.

A Kingpin Kiadó március 10-én rendezi meg a Tavaszi Képregénybörzét, amelynek a Madách Imre Gimnázium ad helyet. A börzén több ezernyi képregényt, akciófigurát, posztert, filmet és mindenféle kapcsolódó dolgot beszerezhetünk majd.

Hétfő

Több telt házas vetítés után március 11-én premier előtti vetítés keretében ismét műsorra tűzik az Uránia moziban a különleges életrajzi drámát, amely a 20. század eleji Bécs egyik legizgalmasabb művésze, Egon Schiele pályáját mutatja be.
Március 11-én ismét levetítik Koleszár AdélAz erőszak sebeicímű fotósorozatához készült videomunkáját a Supermarket Galériában. Koleszár Adél, 2018-ban Capa-Nagydíjra jelölt fotós. 5 éve él és dolgozik Mexikóban. Egy évig élt Veracruzban, és dokumentálta olyan nők életét, akik önszerveződő csoportokba gyűlve próbálják eltűnt szeretteiket megtalálni a drogháború sújtotta területeken.

Kedd


A Linkin Park alapítója, zeneszerzője, producere és énekes-rappere, Mike Shinoda bejelentette 2019 márciusában induló európai turnéját, amely az óriási sikerrel zajló észak-amerikai Monster Energy Outbreak Tour folytatása, és amely Budapestre is eljut március 12-én.
Ezen az estén a legendás Wuyi-hegység kétszer sütött, sziklateáit kóstolhatjuk meg. A világörökség részévé nyilvánított belső terület, közel ezer éves teatermelői múltra tekint vissza. A legvégén érleltebb, idősebb teákkal zárul majd a kóstoló.

Szerda

James Heather munkásságára a Coldcut is felfigyelt, és Laura Marlingot is kísérte már zongorán. Klasszicizáló játéka leginkább Max Richter és Nils Frahm iskolájához köthető, amit Magyarországon először az A38 Hajón mutat be, 2019. március 13-án.Welcome to the Twenties 2.0 névre keresztelt turné célja, hogy felkészítse a világot egy új évtizedre – egy olyan évtizedre, amelyben a Postmodern Jukebox megalkotója, Scott Bradlee reményei szerint az elmúlt generációk zenéjének jellemző stílusához és szakmabeli tudásához térünk majd újra vissza. Március 13-án, szerdán a Sportarénában mi is megtapasztalhatjuk, miként képzeli ezt a gyakorlatban.