Szépek, praktikusak, egyediek – eszünkbe se jut, hogy nem a legfelkapottabb tervezők saját keze munkái. A Design Randi 5.0 című kiállításon közelebbről is szemügyre vehetjük azokat a holmikat, amelyeket formatervezők és megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató szociális műhelyek közösen készítettek. Sőt, meg is lehet őket vásárolni. Itt az ideje megismerkedni a szociális dizájn fogalmával.

A Salva Vita Alapítvány által koordinált Segítő Vásárlás – Design Randi 5.0 program már öt éve fut, és a lényege, hogy a dizájnerek terveit fogyatékkal élők gyártják le, és ezek egy webshopban megvásárolhatóak. Az egy-egy termék eladásából származó bevétel 80%-a a műhelynek, 10%-a a tervezőnek megy, 10%-át pedig a webáruház működtetésére fordítják.

400 akkreditált szociális műhely van Magyarországon, amelyekből az alapítvány eddig 64 műhellyel került kapcsolatba. Az ilyen közösségekben olyan embereket foglalkoztatnak, akiknek a munkaerőpiac nem kínál lehetőségeket: megváltozott munkaképességűek, fogyatékossággal élők, például komoly pszichés problémákkal küzdők, autisták, Down-szindrómások.

A projektre pályázat útján jelentkezhetnek a formatervezők, akik egy különleges „randi” keretében találkozhatnak a gyártóként és kivitelezőként szóba kerülhető védett műhelyekkel, és választhatják ki a nekik megfelelőt a közös munkára. 2018 őszén 22 tervező jelentkezett, a félévnyi munka és a végül beérkezett tizenkét alkotás közül a szakmai zsűri hat tervező hatot állított ki a HybridArt Space galériában. Ezeket március 4. és 8. között nézhetjük meg az V. kerületi Galamb utca 6. szám alatt, és később meg is vásárolhatóak a Segítő Vásárlás webáruházon keresztül, a bolt.segitovasarlas.hu oldalon, sok más, korábbi projektekben résztvevő műhelyek munkáival együtt.

Érdemes alaposan átböngészni a kínálatot; a kiállításon kézbe is vehetjük, megvizsgálhatjuk a holmikat, és meggyőződhetünk róla, hogy kitűnő minőségű, ötletes munkák. A Down Alapítvány lágymányosi foglalkoztató centrumában készültek például a nagyon helyes Mese pénztárcák (a tervezőjuk Mester Kata grafikus), míg a Szőnyi István festő alkotásait megidéző kisszériás füzetek az Újbuda Prizma műhelyben hallássérültek, szervi-pszichés betegségben szenvedők keze által (a tervező a Wen Stúdió). A pszichés problémákkal küzdőket foglalkoztató, Moravcsik Alapítványhoz tartozó szociális műhely KOCKAS textil terepasztala egyszerre lehet játéktároló táska vagy játszószőnyeg (tervező: Zalabai Csilla). A webshopban persze semmi nem olcsó, de ha mindenáron dizájnterméket vásárolnánk ajándékba vagy saját részre, és így is, úgy is rászánjuk a pénzt, ha innen vásárolunk, egy nemes ügyért is sokat tehetünk.