2019 első programajánlója máris tobzódik a lehetőségekben, nem csak a rekreáció jegyében: a különböző jóga-, brunch- és teakóstoló alkalmak mellett ajánlunk színházi előadásokat, koncerteket és partikat is.

Csütörtök


A hazai kisüzemi sörfőzés egyik zászlóshajója 2019-et rögtön egy premierrel indítja, ráadásul a Hungarian Terroir szériájuk legfrissebb tagjával, a Szekszárd - Spontan Kadarka 2018-cal. Ifjabb Márkvárt Tamással dolgoztak rajta, akinek százéves kadarka gyalogtőkéiről szerezték a szőlőtörkölyt, a végeredmény pedig - saját bevallásuk szerint - nagyon hasonlít a Villány - Spontan Syrah 2017-hoz, de a borszőlős jelleg és az intenzív gyümölcsös aromák mellett ez a változat frissebb, üdébb, és fűszeresebb.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar több mint fél évszázada állandó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének, így méltán tartják világszerte a kamarazenekari műfaj egyik legjobb képviselőjének. A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. A zenekar újévi koncertjének vendége Szirtes Edina Mókus lesz, a Vigadó dísztermének színpadán.


A Párizs Éjjel a 30-as évek perzselő varietévilágát tárja elénk, annak minden érzékiségével, bájával és tiltott vágyaival megbolondítva/felejthetetlenné téve az előadást. Mondén hangvételével a társadalom margóján élő prostituáltak, lecsúszottak és titkos szeretők csalóka életképeit állítja színpadra. Lenyűgöző artisták, táncosok és zenészek keltik életre a korszak dekadens és fülledt erotikájú világát, felidézve a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét.

Jeanne d’Arc-ot 1431-ben Rouen városának piacterén máglyára veti az inkvizíció. A vád eretnekség és boszorkányság. A Bádogdob után Hegymegi Máté ismét a Katonában rendez, az orléans-i szűz története rengeteg alkotót megihletett, legyen szó szépirodalomról, képzőművészetről, zenéről, filmről vagy színházról.

A narrátor (maga a rendező, Woody Allen) emlékein keresztül megismerhetjük, mit jelentett a rádió hullámain érkező világ, a Manhattan-i csillogás és pompa, a gazdagok, a mulatók és budoárok világa egy egyszerű polgárcsalád életében. Mindez a negyvenes évek slágereivel fűszerezve, és annyi humorral tálalva, amennyit a direktor-író-komikus filmjeitől már megszokhattunk.

A Hunagrikumokkal a világ körül egy lelkes fiatalokból álló csapat, aminek küldetése a világ országain átívelő magyar vonatkozások és hagyatékok feltérképezése és bemutatása egy televíziós sorozat keretei között. A második évad premierével egybekötve pedig bemutatkozik az ország egyik legfrissebb zenekara, a BAAB is, akik alig pár napja alakultak.

Péntek

Ha szeretnéd megízlelni az igazi, autentikus tibeti jakvajas (vagy lélekemelő kézműves zöld) teát, esetleg szimplán kíváncsi vagy arra, hogy milyen volt az óév és milyen lesz az idei, itt a helyed. Indítsd relaxáltan 2019-et!
Don Juan (Klem Viktor) visszatér a háborúból. Azért jön, hogy megkeressen valakit. De nem találja azt, akit elhagyott. Csak nők és nők mindenhol. Az utca, a város, a régi ház - minden csak valaminek a mása, mint az a szerelem, amiről egyszer lekopik a festék. Don Juan viszont azt állítja, hogy megváltozott. Más ember lett: nem az, aki volt. Lehetséges ez? Egy férfi, húsz női szerep Ödön von Horváth finomra hangolt bűntudat-drámájában.

A doom metál hazai alapzenekara, melynek tagjai később olyan együttesekben folytatták, mint a Magma Rise, a Wall Of Sleep és a Stereochrist közel két évtized szünet után egyetlen önálló koncert erejéig újra összeáll, és meggörget pár ördögszekeret.

Ha lendületből szeretnénk nekimenni 2019-nek, aligha akad erre jobb alkalom, mint a miskolci Bohemian Betyars első idei budapesti koncertje, ahol ráadásul a Csángálló is csatlakozik hozzájuk. Az Akvárium Klubban helyet kapó koncerteken garantált a sírva vigadás, de azért főként a vigadás része kerül majd előtérbe most is.

A popzene valaha élt legnagyobb kaméleonja és legnagyobb hatású alakja január 8-án ünnepelné 72. születésnapját, ebből az alkalomból emlékezhetünk meg róla és munkásságáról a Bowies Keep Swinging zenekar segítségével. Ezen az estén a művész legjobb dalai fognak felcsendülni a Muzikum Klubban, több mint ötven évet felölelő karrierjéből.
A hullámverte, lelkesedés csapdosta, de mindig kitartóan a felszínen maradó magyarországi house-szcéna két, csukott szemmel is bármikor bárhova elnavigáló, egymásra kacsintó kapitánya összeáll egy allnightlong estére, hogy újra behajózzák a műfaj összes tengerét. Kalózkodásnak helye nincs, a bakeliteknek van!

Szombat

Történelmünk szereplői közül rengetegen kötődnek valamilyen módon a
Mátyás-templomhoz: Szent István, IV. Béla, Gül baba vagy Mátyás király csak pár név közülük. A Barangolók Baráti Kör által vezetett sétán a fentebb említett jeles történelmi személyek mellett szó esik majd azokról is, akiknek a templom mai arculatát köszönhetjük, illetve az épülethez kötődő legendákról.

A Magyar Tolkien Társaság idén is egy egész napos rendezvénnyel emlékezik meg az egyik legnagyobb író születésnapjáról. Lesznek ismeretterjesztő előadások, látványos jelmezek, gyerekprogramok, kreatív foglalkozások, társasjáték, tánc és még sok más Középföldéhez kapcsolódó program, nem csak azoknak, akik betéve tudják A Gyűrűk Urát.

Hosszúlépés. Járunk? újlipótvárosi sétáján két órára elevenné válik az elmúlt évtizedekből ismert 3T világa, alul- és felülnézetből egyaránt. Megismerkedhetsz a Kádár-kor értelmiségének mindennapjaival: megfigyeltekkel, megfigyelőkkel és megrendelőikkel, akik gyakran egymás szomszédai voltak Újlipótvárosban. Bepillanthatsz a Kádár-rendszert balról kritizálók mindennapjaiba, és megismerkedhetsz a demokratikus ellenzék születésével is. A séta vezetője megmutatja, hol vonultak a tankok 1956-ban és hol dolgozott Kádár János, végül egy titkos átjáró után eljuthatsz Aczél György lakóházáig.

Áron András ’Apey’ neve valószínűleg kevesek számára cseng ismeretlenül. Olyan zenekari formációkból ismerhetjük már, mint az Apey & the Pea, Trillion vagy az egykori Neck Sprain. Ezen az estén az Apey & the Pea hangzására jellemző erőteljes, „gonosz” riffekkel szemben a lágyabb dallamok dominálnak, a kifejező szövegek mellett minden egyes dalnak saját története van.
Jussi Adler-Olsen Q-ügyosztály szériájának negyedik apatációjáért ezúttal is Nikolaj Arcel, az Oscar- és Golden Globe-jelölt Egy veszedelmes viszony rendezője és A tetovált lány forgatókönyvírója felel, és ha lehet hinni a kritikáknak, a 64-es ügyosztály a sorozat eddigi legjobb darabja. A skandináv krimik rajongóinak tehát minimum kihagyhatatlan program.

A kurrens francia technó-acid színtér két meghatározó DJ-producere, akik Jawbreakers néven még közös projektet is visznek segítenek majd beindítani a 2019-es klubszezont. Mindkettőjükről elismerően nyilatkoztak már olyanok, mint az I Hate Models vagy SHDW, és nem véletlenül: energikus, trance/rave-hatású szettjeik duzzadnak az energiától, ráadásul a klubok mellett már a nagyobb európai fesztiválok sem ismeretlenek nekik, így garantáltan emlékezetes szettre számíthatunk tőlük.

Vasárnap


A Ludwig Múzeum ‘Nyelvrokonok’ címmel, Észtország első függetlenedésének századik évfordulójára rendezett kiállítása tucatnyinál is több kortárs észt és magyar művész munkáján keresztül mutatja be társadalmunk és normáinak színét és fonákját. A kis balti állam múltjának számos fejezete, és 21. századi problémái itthon is ismerősnek tűnnek, nem csak a közös szovjet múlt, de a kisebbségek és a nacionalizmus kérdése, a múlt különböző interpretációjának lehetőségei, és a szembenézés nehézsége egyaránt előkerül és párbeszédbe kezd a hazai és északi művészek alkotásain keresztül. Utolsó alkalommal látogatható a tárlat, így nem érdemes tovább halogatnod!

A séta első felében a XIX. századi pesti mágnás-negyed palotáit járhatod körül. Az arisztokrácia világának különös szerelmei, fényűző életmódja, különc fekete bárányainak legendái elevenednek fel egy-egy épületnél. A Palotanegyedet elhagyva aztán a Nagykörút túloldalán folytatódik a séta, egy kevésbé jó hírű környéken. Itt más funkciójú, más történelmű, más hangulatú épületek tanúskodnak a múltról, a bennük zajló életről. Rejtett freskók, zöld belső udvarok, helyi gyűjtésű történetek a múltról és a jelenről.

Az új évet a budai Haris Park neoreneszánsz villájában indítja a Yoga Brunch, így egy igazán különleges helyszínen kezdhetjük a feltöltődést 2019-re. A nagyjából 60 perces jógaórát követően a Haris Park séfjei gondoskodnak svédasztalos vegán fogásokról.

Január 6-án Bagóczky Lívia, Oláh Krisztián és Pecek Lakatos Krisztián lesznek az első 2019-es Mastercard Jazz Brunch fellépői a K:antinban, a Katona József Színház kávézójában. Oláh Krisztián, Junior Prima Primissima- és Gramofon díjas zongoraművész, a Mastercard Jazz Brunch rendszeres vendége, hozzá csatlakozik ezúttal Bagóczky Lívia, a Balkan Fanatik énekesnője és Pecek Lakatos Krisztián nagybőgőn.
Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

Az idén már harmadik alkalommal megrendezett fesztivál ideje alatt ismét számos hangversenyre, interaktív beavató foglalkozásra, zenepedagógiai műhelyfoglalkozásra, családi- és gyerekszínházi előadásra, kiállításra és moziestre kerül sor; a hatodikai nyitókoncert középpontjában például a tradicionális zene és hangszeres színház áll majd, kínai és perzsa instrumentumok virtuózaival, valamint Megyeri Krisztina színészre, énekesre és két hangszeresre szerzett, zenés színházi darabjával.