Bár manapság úgy dobáljuk a 'fanatikus' jelzőt minden(ki)re, mint Scottie Pippen a kosárlabdát palánkra, Kátai Tamásra egyszerűen nincs jobb jelző. A Kőbányai Darazsak egykori játékosa még gyerekként szeretett bele a sportba, hogy évekkel – és jó pár ritka mez beszerzésével – később egy igazi zarándokhelyet nyisson, immár nem csak azoknak, akik fejből tudják a Chicago Bulls legendás 1992-es felállását. A Throw Us Backben ugyanis a legtöbb amerikai major sport liga felszerelései és kiegészítői megtalálhatóak.

„A 90-es években voltam gyerek, és akkoriban minden a Dream Team, Michael Jordan és a többi amerikai sztár körül forgott. Imádtam nézni a meccseket vagy gyűjtögetni a kosaras kártyákat – abban az időben ölni tudtam volna egy olyan helyért, ahonnan az általam bálványozott játékosok mezeit megszerezhetem. Ez motivált, hogy belevágjak egy itthon egyedülállónak számító vállalkozásba és elindítsam az első hazai vintage sport boltot." –  kezd mesélni Kátai Tamás.

A másik felhajtóerő egy általa létrehozott Facebook-csoport volt, amin keresztül a hozzó hasonlóan megszállottak cserélgethetik, eladhatják/megvehetik a különböző sportrelikviákat. A tagok száma azonban hamar átlépte a hatezret, ő pedig azon kapta magát, hogy aukciós oldalakon és a webkettőn vadászik bizonyos játékosok mezeire.
„Ekkor vált bizonyossá számomra, hogy itthon is van egy apró, de lélegző szubkultúra, emberek, akik kifejezetten keresik ezeket a termékeket.”

Tamás ezek hatására először a Youtube-csatornájára kezdett videókat forgatni az általa birtokolt ritkaságokról, majd elindította a webshopot – ahol már a legtöbb amerikai major sport liga (NBA, NFL, NHL, MLB) felszerelései és kiegészítői között lehet szemezgetni.
„Az ott található termékek legtöbbjét szinte lehetetlen Magyarországon beszerezni, ezért egy igazi vadászatnak minősül a felkutatásuk – amit én nagyon megszerettem csinálni.” – teszi hozzá mosolyogva.

Az online boltot pedig nem sokkal később egy személyes átvételi pont (vagy ahogy ő fogalmaz,„zarándokhely ) is követte a Terror Háza mögött, az Oktogontól pár percre, a Vörösmarty utca 36-os száma alatt. „Célom, hogy a mai felgyorsult világhoz képest régimódian üzemeltessem a rendszert és nagyon nagy hangsúlyt fektessek a személyes kontaktra. Ahogy az online platformokon, itt törekszem a közvetlenségre.” – foglalja össze a zsebkendőnyi hely modus operandiját.

Michael Jordan Washington Wizardsos 23-asa , Allen Iverson Philadelphia 76ers-ös 3-asa, a Chicago White Sox klasszikus bomberdzsekije – csak pár olyan termék, amelyeket a legtöbb fővárosi sportboltban hiába keresnénk, itt viszont megkaphatjuk őket. De ezen felül vannak még kapucnis pulóverek, rövidnadrágok, snapbackek, pólók és zoknik is.

Az árak úgy 8000 forinttól indulnak és az igazi kincsek sokszor 50 000 forintba is kerülhetnek, de aki tisztában van a valódi értékükkel és hogy mennyi idő és munka van amögött, hogy egy rövid metrózásra vannak csak tőlünk, valószínűleg megérti majd. „A tengeren túlon nagy kultusza van ezeknek a mostanra már sokszor retrónak nevezhető termékeknek, éppen ezért nagyon büszke vagyok rá hogy a Throw Us Back-kel és a kis boltommal Magyarországon én hozhattam létre az első vintage tematikájú sport (relikvia) boltot.” – néz szét Tamás büszkén a helyiségben.

Az offline bolt egyelőre csak keddenként és csütörtökönként tart nyitva, így ha kinéztünk magunknak valamit, várakozás helyett érdemes először e-mailben vagy telefonon lefoglalni, ugyanis „ez olyan, mint az eBay – ha túl sokat vársz, a végén lemaradsz róla”. De valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a kereslet bővülésével együtt növekszik majd a kínálat is – minden értelemben.