Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Pénz- és banktörténeti múzeum lesz a Széll Kálmán téri Postapalotából 2020-ra

Az 1924-ben, az ország első irodaházaként készült épület hosszas felújítás után végül a tervezett Buda Palota modern irodaház helyett mint a Magyar Nemzeti Bank pénz- és banktörténeti múzeuma nyithat meg, 2020-ban. Az interaktív látogatóközpont a gazdasági folyamatok, fogalmak bemutatását és megértését tűzte ki fő céljául. Az új funkció bejelentése mellett az első látványtervek is elérhetővé váltak a múzeum új honlapján.

Újabb fordulat következett be a Széll Kálmán tér fölé magasodó, egykori Postapalota sorsában. Az 1924-ben,  az ország első irodaházaként épült, szecessziós jegyeket hordozó épület, túlélve a XX. század megannyi megpróbáltatását, évek óta üresen állt, amikor 2016-ban a Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. 2016-ban vásárolta meg, és kezdte el a műemléki felújításokat.

Akkor úgy tűnt, Sándy Gyula épülete modernizált irodaházként, Buda Palota néven kapcsolódik vissza a város vérkeringésébe, de az átadás dátuma egyre csak csúszott, hiába látszott úgy kívülről, hogy halad a rekonstrukció. Végül 2018 nyarán 14 milliárdért átkerült a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába az épület, és a legújabb tervek szerint a MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöksége költözik át ide, illetve egyes terei többféle funkcióban a nagyközönség előtt is nyitva állnak majd.

Ezekbe a Magyar Nemzeti Bank pénz- és banktörténeti múzeumot és a gazdasági ismeretek megértését segítő modern látogatóközpontot hozna létre. A 2020-ban nyíló múzeumnak már el is készítették a honlapját, ahol néhány látványterv és a látogatóközpont céljai is olvashatóak.

A pénzügyi tudatosság növelését és a pénzügyi kultúra fejlesztését, valamint a pénzügyi világ fogalmainak – úgy, mint bankolás, válság, tőzsde, aranyfedezet, monetáris politika, kereskedelem, piac, tőke, szükségletek és gazdasági javak – alaposabb megismerését és megértését, átlátását segítené elő az intézmény. Ezek mellett érmebolt és könyvsarok is lenne az épületben a látogatók számára. A korábban ígért, saroktorony tetejére tervezett kilátóról azonban most nincsenek újabb információk, de az eredeti tervek szerint azt is megnyitották volna a nagyközönség számára.

Hasonló tartalmak

Átadták Budapest 2023-as Építészeti Nívódíját

?>

Budapest Építészeti Nívódíját azok a munkák kapják, melyek hozzájárulnak egy élhető(bb) város létrehozásához. Mutatjuk az idei nyerteseket.

Budapest

A mélység, ami elnyelt tankokat és téglagyárat is – A Feneketlen-tó története

?>

Ha rendeznénk egy „fenyegető elnevezésű budapesti helyek” versenyt, a Feneketlen-tó biztosan dobogós lenne. Na de miért kapta a 4-5 méter mély tó ezt a furcsa nevet?

Egy kis időre igazi tél lett – Képeken a november végi havazás pillanatai

?>

Pár órán át kitartott a sűrű hóesés romantikája, ami mára emlék lett csupán. Képeinkkel felidézzük a manapság ritkaságszámba menő pillanatot.

Egészen különleges helyen lesz az ország legnagyobb karácsonyfája

?>

December 3-tól ismét zöldbe borulnak a Megyeri híd pilonjai, így immár harmadjára lesz ez az ország legnagyobb karácsonyfája.

Neked ajánlott

A