Van élet a Szigeten túl is! Ugyan Európa egyik legnagyobb nyári fesztiválja programkínálat tekintetében minden mást mögé utasít augusztusban, ez nem jelenti azt, hogy a kihagyhatatlan események egy hétben koncentrálódnak. Az elkövetkezendő 31 nap szinte mindegyikére jut egy premier előtti vetítés, gasztrofesztivál, sörpremier vagy kihagyhatatlan koncert, így ismét eseménydús hónap elé nézünk.

  • Koncert
Jason Derulo/ augusztus 5., Budapest Park

Napjaink egyik legnépszerűbb pop-R&B előadója először érkezik Magyarországra, hogy eljátssza összes slágerét a Talk Dirty To Me-től az In My Headig.

Petruska & Ferenczy György és az 1-ső Pesti Rackák/ augusztus 5., Városmajori Szabadtéri Színpad

Igazi ínyencségnek ígérkezik a külön-külön is különleges zenei élménynek számító Petruska és Ferenczi György zenekarának közös koncertje, ahol a két formáció egymás után lép majd fel egy-egy egyórás koncert erejéig, ráadásul a két koncert mellett egy kis közös zenélésre is sor kerül.

Helmet/ augusztus 7., Dürer Kert

A legtöbbször csak "a gondolkodó emberek metál bandája" címszóval illetett Helmet, amely képes volt hidat építeni az indie rock és a metál között és nagy hatással volt a Tooltól kezdve a Panteráig rengeteg zenekarra újra Budapesten!

Integrity, Sedative Bang/ augusztus 8., Dürer Kert

A hardcore-metál egyik legendája és úttörője, a Dwid Hellion vezette Integrity ritkán ejti útba a fővárost, de a koncertjeik nem csak emiatt, hanem feketén izzó intentizású fellépéseik miatt kihagyhatatlanok.

Pallbearer, Earthless/ augusztus 8., A38 Hajó

A doom metál időtlen súlyát, a klasszikus értelemben vett progresszív rockzenét és a kilencvenes évek alternatív rockját ötvöző Pallbearer és San Diego leghangosabb triója, a heavy psych színtér legendája, az Earthless egy estén? Minimum kihagyhatatlan.

High On Fire, Victims, The Secret, Pillorian, Brume, Spiral Skies/ augusztus 12., Dürer Kert

Míg a Szigeten Dua Lipa és Liam Gallagher, addig pár kilóméterrel odébb a kurrens metálszíntér megkerülhetetlen alakjai váltják egymást egy valódi minifesztiválon, élükön a Sleep-alaptag Matt Pike másik zenekarával.

King Gizzard & The Lizard Wizard/ augusztus 13., Akvárium Klub

Az elmúlt évek egyik legtermékenyebb és legjobb pszichedelikus garázsrockzenekara végre nem csak eljut Magyarországra, hanem a fesztiválfellépése másnapján még egy klubkoncertet is ad!

Plini, Jakub Zytecki/ augusztus 14., A38 Hajó

A könnyed stílusáról, kiváló dallamérzékéről és játékos megoldásairól híres ausztrál gitáros, Plini visszatér a hajóra, hogy újabb leckét adjon mindenkinek hangszerkezelésből (is).

Kiscsillag/ augusztus 17., Barba Negra Track

Lovasi András alternatív rockzenekara egyetlen nyári koncertjét a Lágymányosi-híd lábánál adja majd, ahonnan nem hiányozhatnak majd az olyan együtténekelhető slágerek, mint a Légyszíves vagy a Bújócska.

Die Antwoord/ augusztus 18., Budapest Park

A nemzetközi színtér egyik legmeghökkentőbb formációja, a konvenciókat élből elutasító dél-afrikai Die Antwoord minden fellépése maga a zabolázatlan őskáosz és van egy olyan érzésünk, hogy most sem fogják visszafogni magukat.

Alborosie & TheShengen Clan, The Skatalites/ augusztus 22., Budapest Park

A reggae-ska két nagyágyúja, a jamaicai legenda The Skatelites és a multiinstrumentalista Alborosie zenekara egy estén, szabadtéren?

Die Krupps, Front Line Assembly/ augusztus 31., A38 Hajó

Igazi indusztriál/EBM-ünneppel búcsúzik a nyár, hiszen a műfaj két legendája lép majd fel az egykori ukrán kőszállító hajó gyomrában. A gyári zajok, fémes csörgésű elektronika, feszes szintitémák és metálos komorság szerelmeseinek érdemes feketével bekarikázniuk augusztus 31-ét a naptárban.

  • Parti
Seb Wildblood/ augusztus 3., PONTOON

Az elmúlt évek egyik legnívósabb jazz house kiadójának, a Church-nek az alapítója, aki előbbi műfaj kifinomultságát remekül ötvözi utóbbi ütemeivel először pörget Magyarországon, ráadásul a Duna-parton!

Paul Kalkbrenner/ augusztus 4., Budapest Park

A Berlin Callinggal világhírűvé vált technóherceg egyike a műfaj újkori szupersztárjainak, nélküle nincs elektronikus zenei fesztivál vagy komolyan vehető klub. Nemrég jelent meg legújabb, Parts Of Life című albuma, amely saját bevallása szerint az eddigi legszemélyesebb - ezt fogja bemutatni a szabad ég alatt.

VALYOTörés/ augusztus 9., VaLyo Kikötő

A MADTING, az ASAN Records és a Bass Camp Hungary DJ-i összeállnak egy egész napos bakelitrakosgatásra a grime-bass music-dubstep-garage-hiphop sokszögben.

Celestical Showcase / augusztus 10., LARM

A kijevi elektronikus zenei színtér egyik legígéretesebb kiadója, a Celestial második showcase-estjét rögtön az Akácfa utcai technóbunkerben tartja.

ZOZO/ augusztus 17., PONTOON

Barchobázzunk? Isztambul több klubjában is dolgozott kurátorként, játszott már a Dekmantelen és a Berghain Panorama Barjában is, a mixeit örömmel fogadja a Resident Advisor és az NTS Radio, miközben sajátos, leftfield technóból, soulos diszkóból és a térség tradícionális zenéiből gyúrt sajátos stílusára csak "oriental crime"-ként hivatkozik, ki ő?

HOSH, YokoO, Gorje Hewek & Izhevski/ augusztus 18., Akvárium Klub

Idén utoljára egy igazi oázissá alakul az Akvárium Klub terasza, műfű borítással, mini medencékkel, hangulatos árnyékolókkal és nem kevesebb, mint négy fellépővel, akiknek a lemezestáskájában egyaránt megtalálható az orosz deep house, a dubtechnó vagy az endorfinhouse. Kár lenne kihagyni.

Contra Mundum Presents Around The Clock/ augusztus 18., Dürer Kert

A Contra Mundum csapata a megszokott huszonnégy órás limitet ezúttal harmincra állítja és felsorakoztat több mint húsz DJ-t is a cél érdekében - ami nem más, mint a 4/4-es menetelés, ameddig bírja a láb. Ráadásul a kezdés most a Dürer Kertben lesz, ahol pin-ponggal és főzéssel lehet készülni az előttünk álló feladatra.

Megahit (Live)/ augusztus 18., Budapest Park

A nyolcvanas évek hangulatát idéző, neon színekben úszó, kurrens synthwave, future funk és nu-disco slágerekkel megtoldott Budapesti Vice-partikon megelevenedik a VHS-korszak, dagadhat a mellszőr, jöhetnek az aviátor napszemüvegek és a bőrkabátok.  Ráadásul a megszokott rezidensek mellett a Nagyszünet színpadán Megahit még élőzni is fog.

Niki Istrefi/ augusztus 31., LARM

A kortárs technó egyik legizgalmasabb dán producere különösen kegyetlen hangokat fog kicsikarni a vasakból, amiben a hazai színtér legjava fogja támogatni.

  • Fesztivál
Sziget Fesztivál 2018/ augusztus 8-14., Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget)

Immár negyed évszázadon túl, idén újra megszállja az Óbudai-szigetet Európa egyik legnagyobb fesztiválja. Huszonhatodszorra is marad a zenei műfajokon és művészeti ágakon átívelő programkínálat, a világ minden részéről összesereglett közönség és az ezekből összeálló, egyedi hangulat. Mindez olyan headlinerekkel megspékelve, mint Kendrick Lamar, Lana Del Rey, a Gorillaz vagy Dua Lipa.

32. Mesterségek Ünnepe/ augusztus 17-20., Budai Vár

Ismét megrendezik az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A hajdani vásárok hangulatát idéző négy nap alatt mindenki kipróbálhatja a népi mesterségeket, megcsodálhatja a kézművesek míves munkáit. Emellett több száz fellépő, egész napos színpadi program, mesterséges bemutatók és a kézműves gasztronómia remekei várnak mindenkit.

  • Gasztronómia
BAOtiful days/ augusztus 2-4., Impostor - Mistress

Több mint fél éve összeolvadt a Baotiful és az Impostor - Mistress, a régi, taco formájúra gyúrt bao-k pedig azóta hiánycikknek számítottak; de csak eddig! Limitált ideig és mennyiségben, de újra a menün a malaccsászáros, pankomorzsás rántott csirkés vagy a zöldségpogácsás változat.

Fehér Nyúl Sörfőzde - Pils premier és sörfakasztó/ augusztus 9., KEG Sörművház

A hazai kisüzemi sörfőzés egyik zászlóshajója lefőzött egy lágert, amit rögtön csapra is üt sok másik főzetével együtt – például a HopExperimentből született Styrian Dragon komlós verziója, az eszpresszó tonikos IPA-juk, a Szikra és az Imperial IPA-juk is megkóstolható lesz. Ráadásul a sörfőzők maguk fogják csapolni őket, szóval beer geekeknek erősen ajánlott a megjelenés; mindenki másnak erősen ajánlott.

Borjour Borhajó/ augusztus 16., Zsófia Rendezvényhajó

Hajós körözés a Margitsziget és a Nemzeti Színház között, a fedélzeten tizenegy borászattal (melyek tételeit korlátlanul lehet kóstolni) és egy DJ-vel

Kenyérlelke Fesztivál 2018/ augusztus 20., MOMKult

A kenyér szerelmeseinek éves találkozója idén is visszatér, hogy visszaemelje a köztudatba készítésének változatait és eredeti ízeit, családi programokkal körítve.

Sörfesztivál/ augusztus 23-26., Budai Vár

250-féle sörkülönlegességgel (import, kis- és nagyüzemi márkákkal), koncertekkel, gasztronómiai élményekkel és lélegzetelállító kilátással vár mindenkit egy történelmi helyszínen vár mindenkit Magyarország egyik legnagyobb sörfesztiválja.

Sóletfesztivál 2018/ augusztus 26., Kazinczy utca

Budapest egyetlen szigorúan kóser gasztrofesztiválja négy különböző ország sóletje mellett számos más tradicionális zsidó italt és ételt is felvonultat, mellette pedig koncertek, gyermekfoglalkozások és kulturális programok várják az érdeklődőket.

  • Mozi
Nem vagyok boszorkány – premier előtti vetítés és kerekasztal-beszélgetés/ augusztus 8., Art+Cinema

Egy újkori boszorkányüldözés történetét filmesítette meg a zambiai születésű elsőfilmes forgatókönyvíró-rendező, Rungano Nyoni. A történet a babonák és rituálék kötelékébe ragadt, kegyetlen társadalom képét vázolja fel szatírikus humorral. David Gallego operatőr az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése után ismét költői látványvilágot teremt. A vetítést követően kerekasztalbeszélgetés Borbély Alexandrával, Oltai Katával és Papp Réka Kingával.

Mirai - Lány a jövőből premier előtti vetítés/ augusztus 10., Corvin Mozi

Hosoda Mamoru, az itthon is kultikussá vált A fiú és a szörnyeteg rendezője hűséges közönségéhez egy újabb megható és izgalmas animével tért vissza. A valóság és a képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai - Lány a jövőbőlkorosztálytól függetlenül izgalmas mese, egyszerre játékos kaland- és felnövéstörténet.

Skate Kitchen - premier előtti vetítés/ augusztus 15., Toldi Mozi

Több tízezres Instagramos rajongótáborral rendelkező valódi gördeszkasztárok a főszereplői a lélegzetelállító mutatványokkal teliSkate Kitchennek, amely a New York-i szubkultúrát mutatja be testközelből.

Összhang: magyar filmek magyar felirattal/ augusztus 4-5-11-12-18-19., Uránia Nemzeti Filmszínház

A vetítéssorozat keretében magyar filmeket vetítenek speciális (filmhangokat, zörejeket is tartalmazó) felirattal akadálymentesítve. A vetítésekre nemcsak a siket és nagyothalló filmrajongókat, hanem halló érdeklődőket és magyarul tanuló külföldi nézőket is várnak.

Elvis Presley '68 - A nagy visszatérés/ augusztus 24., Uránia Nemzeti Filmszínház

Ötven év telt el a rock 'n' roll vitathatatlan királyának legendás televíziós koncertje óta, amely újraindította, sőt, rakétaként az egekbe lőtte zenei karrierjét. A kerek évforduló alkalmából a digitálisan felújított és újrakevert koncertfilm visszatér a mozikba, ahol a rajongók szinte testközelben tapasztalhatják meg az ikonikus zenész kirobbanóan energikus előadóművészi tehetségét és utánozhatatlan kisugárzását.