Többméteres ugrások, szaltó a színes szivacsmedencébe, szabadesés a lengőtrapézról vagy egy izzasztó ügyességi ninjapálya? Mindez adrenalinlöketnek sem utolsó, de ha a stresszt szeretnénk kiugrálni magunkból, akkor is tökéletes helyen járunk. Megnéztük a frissen nyitott Superfly Air Sports trambulinparkot az Árpád híd közelében, ahol már 3 éves kortól használható az eszközök egy része, és bár a célcsoport a 11-17 évesek, a felnőttek is kedvükre elszabadulhatnak.

Ki ne emlékezne gyerekkorunk egyik nagy kedvencére, a majálisokon, vurstlikon itt-ott felbukkanó trambulinokra, amin minden energiánkkal hosszú percekig boldogan pattogtunk? Ennek az élménynek egy egészen új szintjét nyújtják a világszerte egyre népszerűbb trambulinparkok. 

Hatalmas egybefüggő beltér, nagyvonalú belmagasság, szabadon alakítható terek: mi lehet tökéletesebb helyszín egy óriási beltéri trambulinpark létesítésre, mint egy egykori ipari csarnok? Az éppen rohamtempóban átalakuló és felfutó Váci út tőszomszédságában nyitott meg minden kalandvágyó felnőtt és örökmozgó kamasz álma – egy hatalmas trambulinpark, a Superfly Air Sports Budapest.

A fejlesztő a névadó Superfly Air Sports, ami a világ vezető beltéri trambulinpark fejlesztője, Németországban már számos helyet üzemeltetnek és rohamtempóban terjeszkednek, és az anyacéggel, az amerikai Circus Trix-szel közösen mintegy 300 trambulin parkot üzemeltetnek világszerte.

A célközönség a 11-17 éves korosztály, a dizájn és a látványvilág is kicsit az ő ízlésüket célozza meg. Amellett, hogy testmozgásnak sem utolsó az ugrálás, szuper offline kikapcsolódási lehetőség is, amiből ugyre egyre kevesebb van, és közösségépítésnek, találkozási helyszínnek is szuper az aréna. De a kamaszok mellett mellett számos eszköz van, amit már 3 éves kortól lehet használni szülői felügyelettel, felső korhatár pedig nincs. 

Mielőtt rászabadulnánk a pályákra, tartsuk észben, hogy bár nagyon szigorú biztonsági előírásoknak felel meg a hely, azért valahol ez egy veszélyes sport is lehet. Érdemes praktikus váltásruhát hoznunk magunkkal, amiben szabadon mozoghatunk, de nem akadunk bele, illetve minden láncot, ékszert otthonhagyni, ha ezt nem tesszük, akkor leragasztják a bejáratnál. Miután regisztráltunk, és belebújtunk a speciális ugrálós zokninkba is (amit hozhatunk is, vagy a jegy mellé a helyszínen megvehetjük), már semmi nem állhat a pálya és közénk.

A menetek félóránként indulnak, válthatunk 60-90-120 perces jegyet, de összesen egyszerre 100 ember ugrálhat kényelmesen az eszközökön. Vannak olyanok, amiket csak a munkatársak felügyelete mellett lehet használni, mint a lengőtrapézt, óriáscsúszdát vagy a nagy kidobású versenytrambulint, amivel a Pókembert is megszégyenítő módon tudunk a falon sétálni.

Öszzesen tucatnyinál is több eszköz és pálya közül válogathatunk, a vízesés-trambulinoknál a hatalmas szivacsmedencébe vetődhetünk egy szaltóval, de mindeféle ügyességi gerendákon is egyensúlyozhatunk vagy harcolhatunk a fenmaradásért, sőt a kosárpályán a zsákolást is kipróbálhatjuk, legyőzve a makacs gravitációt.

A gumimacik hozzánk képest smafuk voltak, úgy pattogtunk főpályán, ahogy ők csak álmodtak róla, még a gumibogyószörp után is. Ez a középső főpálya több mint 30 összefüggő kisebb-nagyobb, trambulinból áll, két egybefüggő 15 méteres sorozatugróval, de jó pár bakugró elem és döntött pálya is akad, hogy ha már kellőképp bemelegítettünk, és valami extrát is ki szeretnénk próbálni.

A süllyesztett parkour pályához már valódi gyakorlat kell, így inkább azt meghagytuk a profiknak, de attól már semmi nem tartott vissza minket, hogy kipróbáljuk a lengőtrapézt, és a 6 méternél is magasabb hihetetlenül meredek csúszdát, valamint az ügyességi ninjapályát, ahol mászhattunk, csünghettünk, kapaszkodhattunk – bár végül itt is a szivacsmedencébe huppantunk.

A falakon a graffitiket egy német csapat festett fel, itt visszaköszönnek a más, németországi parkokban is jellegzetes motívumok, mint a hatalmas szemek vagy a sötétben kígyózó alagút. Extra élményfaktor, hogy egyes részek UV-festékkel vannak felfújva, így a péntek esti felnőtt járaton, ami a 16+-osoknak szól, a hangulat-, és UV-lámpák fényében egész pszichedelikus élményt nyújtanak, miközben a meghívott DJ keveri a zenét. 

A különböző programok mellett – mint ez a pénteki felnőttbuli – van kölyökjárat is, szombat és vasárnap reggel. Sőt a park arra is kiválóan alkalmas, ha szülinapot szeretnénk itt tartani, egy összeállított csomagban megrendelhetjük harapnivalókat és a foglalást, ahogy céges partikhoz vagy akár legény-, és leánybúcsúk bemelegítéséhez is ideális a helyszín, ha valami rendhagyó és emlékezetes programot szeretnénk. Az emeleti kávézós részen pedig akár a szülők is várakozhatnak a lent ugráló gyerekekre, vagy pótolhatjuk a leugrált kalóriákat egy kis fánkkal és Fritz kólával.

A 60 perces jegy 3300 forint, és ha először járunk itt, ehhez még meg kell venni a speciális zoknit, ha még nincs, és a mágneses karszalagot, amivel a szekrényeket tudjuk zárni, de többféle családi jegy közül is válogathatunk.