„Kaja, pia, Duna” – hangzik a Népsziget legújabb helyének velős, de annál csalogatóbb mottója. Ráadásul átjön belőle, hogy a Wasser mindenkinek szól: a wifi-kávéra kiugró digitális nomádoknak ugyanúgy, mint az egész délután „strandoló” családoknak vagy akár a naplementés chillre vágyóknak. Valódi bárhangulat a folyóparton, ízletes hekk, gyerekbarát kialakítás és jó hangulat; megnéztük az idei nyár egyik legígéretesebb nyitását.

Örömmel tapasztaljuk, hogy a városlakók egyre inkább kihasználják a Duna-partot: kevesebb mint egy hónapja gyűjtöttük össze a kedvenc folyó melletti helyeinket, de már egy új szereplőt üdvözölhetünk, ráadásul az egyre inkább felfutó Népszigeten. A Wasser azonban nem egy újabb urbánus oázis vagy önszerveződő közösségi tér akar lenni – inkább egy mindenki számára valamit kínáló strandbár. A szóösszetétel második részére a széles spirit- és sörválasztékkal, emlékezetes koktélokkal, előbbire pedig a lokáció mellett hátradőlős hangulatával és ízletes hekkjével szolgált rá.

A tulajdonosok többgyermekes szülőként tapasztalatból tudták, mennyire ritka, hogy egy adott helyen akár csak egy fél órára családilag hátradőlhetnek. Így a Wasser kialakításánál az elsődleges szempontok közt volt, hogy a legkisebbek is biztonságosan le tudják kötni magukat: van jégkrém meg homokozó, mellette az apák és anyák kényelmesen kortyolgathatnak a napágyakban, adnak ingyen wi-fit, na meg tollaslabda-felszerelést, a vízhez való közvetlen lejutást korlátok és lépcsők segítik, és kialakítottak bringatárolót is. Nem dübörög a zene, inkább chilles-downtempós DJ-szettekben gondolkodnak, szóval a babzsákos-napágyas lazulásért nem kell a szomszédba menni.

A hely karmáját alapvetően maga a Duna és a természet közelsége, valamint a pazar panoráma adja: innen a várost, a budai hegyeket és még Szentendrét is látni. Az első látásra monumentális Északi összekötő híd is barátságossá szelídül, ahogy a Dunán mellettünk áthalad. Mindez pedig alkalmas arra, hogy a megfáradt városlakó ideérve valóban megújuljon. Ezt a „metamorfózist” szerették volna tovább segíteni a wasserosok.

Ezért fontos volt számukra, hogy a hely valódi „bárélményt” nyújtson: a pultot három oldalról is körbe lehet ülni – kipróbáltuk, és élveztük Budapest egyik legpanorámásabb bárszékét is – az itallap pedig bőven túlmutat a különböző partmenti helyek kínálatán. Nyolcféle csapolt sör a Carlsberg portfóliójával: Tuborgot, Kronenbourgot és Budweisert is kérhetünk, de a Horizont számukra főzött Delight IPA-ja sem hiányzik a felhozatalból. Folyóboruk minőségi, gondosan összeválogatott palackos szortimentjük miniborbár érzületet ad. Huszonöt tételes, főként könnyű, nyári, gyümölcsös összeállításukban a jóféle habzók mellett Kreinbacheréket is felfedeztük. Rengeteg spiritet, kínálnak, igazán bővelkednek az alap- és magas kategóriában is. Számos koktéllal is hűthetjük magunk, ha pedig alkoholmentes felfrissülésre vágyunk, jó opció bármelyik limonádéjuk. Ezt tetszés szerint ízesítik a pultosok. Lehet narancsos, bazsalikomos-málnás, levendulás vagy akár almás-uborkás.

Duna-parti hely lévén természetesen kérhetünk hekket is: a Wasserben csak kisebb méretű (20-25 dekagrammos; 1290 forint) darabok vannak csak – szerintük ezeket lehet igazán szépen átsütni anélkül, hogy az adagra panasz legyen. A ropogós házi zsemlemorzsában panírozott halak pedig a szemben lévő Római-partos „testvéreikkel” simán felveszik a versenyt: ízletesek, a klasszikus hal íz dominál a fűszerek helyett, a ropogós bőr alatt a húsuk pedig ideálisan szaftos maradt.

A „barfood”-ok összeállításánál egyébként a séf állítása szerint az volt a vezérelv, hogy olyan ételeket szolgáljanak fel, amiket mondjuk egy kerti partin is készítenénk magunknak: grillezett húsok (csirkemell – 18 dekagramm 990 forint) vagy marha fehérpecsenye (20 dekagramm 1590 forint), saláták (rukkolás – 890 forint) vagy nyári (990 forint) és burgerek dominálják a menüt. Mi utóbbiak közül próbáltuk ki a helyről elnevezett verziót (1690 forint), amelyben a házi buci közé fokhagymás-tejszínes parajragu, grillezett csirke, aszalt és sima paradicsom, saláta, mozzarella és fokhagymás majonéz is került; ideális nyári összeállítás volt, szerettük. Ahogy azt is, hogy van például „lurkó menü”(csirke nuggets, ketchup és sültkrumpli; 990 forint) és kolbászos lecsó (1190 forint) is a lehetőségek között.

Külön kiemelnénk, hogy hosszú távra terveznek, és odafigyelnek a környék rehabilitációjára: folyamatosan szedik a szemetet, a szezon végeztével zöldítik majd a területet, az újpesti önkormányzat pedig rendbe tette az ide vezető autóutat. Sőt, a kapcsolat olyan jó, hogy az ÚjpestKártya nyújtotta kedvezményeket itt is igénybe vehetjük. Autóval a Népszigetre a Váci útról lehet rákanyarodni, és a hipermarket parkolóján áthaladva már táblák jelzik a kijutást. Gyalogosan – a Váci úton Újpest Városkapunál leszállva – a vasúti hídon keresztül öt perc alatt kiérhetünk a partra. A hídon egy sáv bringával is járható.

A hely tavasztól őszig üzemel. Minden nap már délben kinyit a bár és a konyha is, és éjfél előtt nem zárnak be. Ha ránk hallgattok, minél korábban érkeztek, és mindenképpen csak naplemente utánra időzítitek a hazatérést, azt ugyanis a Wasserből premier plánban lehet végigkövetni. Felejthetetlen élmény!