Boszorkányság vagy tudomány? Vajon hallgattak az anyjukra az erdélyi fejedelmek? És mi lesz Apáczai Csere János sorsa az udvari intrikák között? Lorántffy Zsuzsanna jön, és mindent megold Csepella Olivér legújabb képregényében, ami a Reformáció 500. évfordulójára készült. A történelmi hűség és a fantázia keveredik, mi pedig bepillantást nyerhetünk a három részre szakadt, vallási megosztottsággal is küzdő Magyarország mindennapjaiba.

A Nyugat + zombik képregény alkotója, Csepella Olivér egy újabb, rövidke alkotással rukkolt elő, amiben ezúttal a török hódítás után három részre szakadt Magyarországra visz el minket. A Reformációs Emlékbizottság felkérésére készült képregény a hazai reformáció egyik legnagyobb női alakja, Lorántffy Zsuzsanna előtt tiszteleg, és ezzel a képregénnyel búcsúzik is az emlékévtől.

Rákóczi György oldalán erdélyi fejedelemasszonyként, majd Sárospatak úrnőjeként sokat tett a hazai művelődés és oktatás színvonalának emeléséért. Támogatta a (református) diákok külföldi tanulmányútjait, meghívta a 17. század egyik legnagyobb tudósát, Comeniust a sárospataki kollégiumba tanítani, és pártolta a hazai tudósokat, köztük Apáczai Csere Jánost is. Mindezt úgy, hogy közben a nagypolitika is egyre zavarosabbá válik, Angliában lefejezik a királyt, a török terjeszkedne még tovább, Európát vallásháborúk szabdalják.

II. Rákóczi Ferenc dédanyja a Lorántffy Zsuzsanna megír egy levelet képregény oldalain elevenedik meg, és old meg minden felmerülő problémát. A korszak sok jeles államférfijánál, többek között fiánál, az erdélyi fejedelmi trónon ülő II. Rákóczi Györgynél is haladóbb nézeteket valló nemesasszony egyszerre oldja a nagypolitikai gubancokat és a magánéleti problémákat, de megőrizve a történelmi hűség és a fantázia világának érzékeny egyensúlyát.

Az a célom, hogy megőrizzem a hitelességet, csak nem történelmi szempontból, hanem a mese dramaturgiai és képi szabályait tekintve. Nekem Lorántffy Zsuzsanna elég rokonszenves embernek tűnik, ha ezt át tudom adni, az olvasó tanul valamit, amit előtte nem tudott, és ha ne adj’ Isten még fel is nevet egyszer, én elvégeztem a dolgom.” – hangsúlyozta Csepella.

Aki pedig szeretne a kalandok végére járni, itt elolvashatja a teljes képregényt.