Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Shopping Hírek

Márciusban PetSa bolhapiac néven nyit újra az egykori PeCsa bolhapiac

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton nyit újra a piaclegenda, ami hétről hétre várja majd a budapestieket.

Shopping

Judapest Store

Az autentikusan a Kazinczy utcában található Judapest Store egy zsidó tematikájú, Budapestet fókuszba helyező bolt.

Shopping

A város apró titkai posztereken és képeslapokon, nem csak turistáknak – boltot nyitott az Urban Sidewalker

Négy évvel ezelőtt robbantak be a hazai dizájn világba aprólékos, kézzel rajzolt Budapest-poszterükkel, és azóta minden városimádó és turista őszinte örömére csak színesedett az Urban Sidewalker palettája. A budapesti képeslapokból már egy egész sorozatuk van, és a környező fővárosok, Bécs, Prága vagy Pozsony is felbukkannak a grafikák között, sőt az igényes szuvenír itthon még némiképp paradox létére is rácáfolva, hűtőmágneseket és füzeteket is találunk az apró, ám annál izgalmasabb boltjukban a Belvárosban.

Ma, amikor már mindenki mindent fotózhat maga körül, és egy utazás alkalmával akár több ezer, néha elég kétes minőségű képet lövünk, amiket aztán lehet, hogy soha többet meg sem nyitunk a telefonunkon, különösen jó, hogy még mindig kapható kézbe vehető, minőségi képeslap a városról.

Amúgy is órákig tudjuk böngészni a régi budapesti térképeket, légifotókat, üdvözlőlapokat vagy a városról készült grafikákat is, hogy vajon hány épületet, utcasarkot ismerünk fel, vagy hogyan néz ki más-más szemszögből egy-egy általunk oly jól ismert környék. Ezért is örültünk meg, amikor meghallottuk, hogy végre saját boltot nyitott az Urban Sidewalker, akinek a poszterein és képeslapjain aztán kedvünkre kibogarászhatjuk magunkat.

Az első, hihetetlenül aprólékos Budapest poszterükkel 2014-ben debütáltak, ezen madártávlatból pillanthattunk le a városra és megannyi nevezetességére. Az eleinte csak hobbiból rajzoló, amúgy csomagolástechnikával foglalkozó Egri Balázs egy baráti fröccsözés és némi noszogatás után döntött úgy pszichológus jóbarátjával, Révay Mátéval, hogy közösen belevágnak az üzletbe, és megalapították az Urban Sidewalkert.

Az első, a dizájnvásárokon már akkor is hihetetlenül népszerű posztert nagyjából 120 óra alatt rajzolta Balázs, szabad kézzel, tűfilccel, csak a színezéseket készítik digitális technikával a scannelés után. Ehhez a metódushoz azóta is ragaszkodnak, az újabb poszterek három hónap alatt készülnek el, a képeslapok 3-5 nap alatt.

Utána pedig nem volt megállás, egyre több hazai dizájnboltban bukkantak fel a képeik, most pedig végre megnyitották a saját boltjukat a Károly körút 10. alatt, ahol a teljes kollekciót megtaláljuk.

Ugyanis mára egy 12 darabos budapesti képeslapsorozatuk van, amely rengeteg különböző színkombinációban érhető el, ezeken egyszerre szerepelnek a “klasszikus” budapesti látképek jól ismert elemei Vár, Citadella, Parlament, Lánchídde a hétköznapi élet apró mozzanatai is, mint a kutyasétáltató nénik vagy bicikliző helyiek, játszó gyerekek.

Sőt, az Opera, a Dohány utcai Zsinagóga és a Szent István Bazilika külön grafikákon is megvásárolható, ahogy a kevésbé turistásodott helyszín, Óbuda ikonikus helyei is feltűnnek Balázs rajzain: a Gázgyár tömzsi tornyai vagy a Duna-parti Harisnyagyár téglafalai, de pécsi és szentendrei helyszíneket is találunk, ezek nem egyszer már önkormányzatok vagy cégek megkeresésére készültek.

Az egyre bővülő budapesti paletta mellett pedig, főként az utazási élményekből táplálkozva felbukkantak a szomszédos országok fővárosait ábrázoló poszterek és képeslapok – Bécs, Prága, Pozsony – majd Berlin és London is. Balázs ugyan viccelődött, hogy nem csodagyerek, legalábbis abban a tekintetben, hogy nem képes fejből lerajzolni az egyszer látottakat, így fotók alapján dolgozik – de a városok hangulatát mégis sikerült megragadnia, és a budapestiekhez hasonlóan aprólékos városképek hirtelen élettel telnek meg.

Ahogy a színes polcok és grafikák között nézelődünk, és próbáljuk az összes rajzot és tájat befogadni, egyszer csak beleütközünk a bolt talán legnagyobb műalkotásába is: ha mindez a változatosság nem lett volna elég, nemrég elkészült az Urban Sidewalker még újabb grafikája, a vászonra nyomott “kockás” Budapest, amely egyszerre a legtérképszerűbb, hiszen kivehetőek Nagy-Budapest körvonalai, de megidézik a korai városépítgetős számítógépes játékok, vagy a gyerekkori fakockázások aranykorát is.

Ennek a motívumai köszönnek vissza a hűtőmágneseken is, illetve több füzeten is, merthogy már ilyeneket is kapni. Szóval ember legyen a talpán, aki ide betérve gyorsan ki tudja választani hogy milyen képeslapot küldjön haza a rokonoknak, vagy vigyen el emlékbe, esetleg hogy melyik posztert szeretné látni az irodája vagy szobája falán.

Akinek pedig nem lenne elég a sok-sok variáció, mert nem talált olyat, ami színben éppen passzolna a szobájába, annak lehetősége van egyéni megrendeléssel kiválasztania a pontos színkombinációkat is, mert Budapest ugyan a való életben is szép és izgalmas, de ezeken a képeken talán még jobban látjuk, hogy milyen gazdag örökség és izgalmas környezet vesz körbe minket nap mint nap.

  • A6 képeslap: 400 Ft.

  • A5 képeslap: 600 Ft.

  • Hűtőmágnes: 900 Ft.

  • Füzet: 1000 Ft.

  • Poszter 5000 -7000 Ft.

Hasonló tartalmak

Shopping

Márciusi kiskertpiac

Múlik a tél, kezdetét veszi a tavasz, és a Kiskertpiac beköltözik a belvárosba, az Anker közbe. Március 10-én, vasárnap virágok, növények, termelők és dizájn kiállítók termékeivel, a csupa növényes MADHOUSE igazán kizöldül majd, és ha arra járnánk, biztosan nem távozunk üres kézzel.

Shopping

Women's Day Pop-up

Nők napja alkalmából a Berberben három női vállalkozót hívtak meg, egy laza szombati pop-up vásárra. A szokásos szőnyegdózis mellett csodás kerámiák, ékszerek, etikusan készült ruhák és kiegészítők közül válogathatunk március 9-én, a DE_Ceramics, Kafi Folk és Málna Jewellery jóvoltából.

Shopping

Nőnapi tulipánvásár a Normafán

Március 8. és 10. között virágba borul a Normafa Síház Étterem, és a tavasz hírnökével, tulipánnal telik meg a helyiség nőnap alkalmából. Lesznek 10 és 20 szálból álló csokrok, a hétvége zárásaként pedig vasárnap egy tavaszköszöntő brunchra kerül sor.

Shopping

NOS Nőnapi garázsvásár

Ismét kinyitják a NOS csodagarázsát március 8. és 10. között, a Hunyadi János utca 22. szám alatt. Kincsek között válogathatunk, és a tematika természetesen nőnapi lesz, ami csomó csajos cuccot jelent, és persze a szokásos, széles választékot.

Neked ajánlott

A