Végre itt a nyár, akarjuk mondani, a tavasz, és jövő héttől ezt már az egyik kedvenc szabadtéri koncerthelyszínünkön is kihasználhatjuk. A téli pihenő után ugyanis csütörtökön nyit a Budapest Park, és szeptember végéig nem is nagyon hagy üresjáratot, a sornyitó Margaret Island után fellép májusban a Punnany Massif és az Irie Maffia, 4 év után újra zenél itt a Tankcsapda, aztán jön majd Scooter, a Bullet For My Valentine, The Bloody Beetroots és Billy Idol is. Bár a helyszín még épülőben, szépülőben, egy héttel a nyitás előtt benéztünk.

A Budapest Parkban még folynak az építési munkálatok (többek között az új padló utolsó elemeit illesztik a helyükre épp), szemmel láthatóan ezerrel készülnek a jövő csütörtöki nyitásra. Ezt a szervezők és néhány fellépő szemével láttuk, ugyanis bejártuk a terepet, ahol május 3-án már a Margaret Island fog szerelmekről és hóvirágról énekelni. Begyűjtöttünk minden fontos tudnivalót az újdonságokról, és első kézből hallottuk, mivel készül a májusra a Margaret Islanden túl a Random Trip, az Irie Maffia, a Tankcsapda és a Punnany Massif.

Kezdjük ott, hogy a tavalyi 70 nap után most 75 napon át lesz nyitva a Park, és ezalatt sok külföldi fellépő mellett (mint a Bullet For My Valentine, LP, Rise Against, Queens of The Stone Age, Paul Kalkbrenner vagy az Alborosie & The Shengen Clan) a hazai fesztiválszcéna színe-java is tiszteletét teszi a színpadon. A fentebbi májusi merítésen túl koncertezik majd például a Halott Pénz, a Brains, a Bagossy Brothers, a Quimby, a Wellhello, de Majka és Curtis is – a legnagyobb jóindulattal sem lesz tehát unalmasnak nevezhető a nyár.

Ami a koncertek körítését illeti: idén is változott a díszlet, a színpad két oldala is eklektikus, nagyon színes, a 80-as évek menő motívumait (mint kazetta) felvonultató grafikákba borult, ami mind egy fiatal grafikus, Pápay Fanny munkája. Akárcsak a bejárathoz közeli shop dizájnja, ahol a BP Shop és Budapest Park közösen tervezett ruhadarabjait tudjuk majd beszerezni. Szintén dizájn vonalon kell megemlíteni az új infografikákat, amik Kőmíves Kristófnak köszönhetően csinosak, egységesek, és hasznos infókkal látnak el a programokkal és a Parkban való tájékozódással kapcsolatban is.

A terepen ugyan még nehéz volt a járás, de már láttuk magunk előtt a fröccsöző, söröző tömeget, ami a kivilágított színpad felé vonul. Azt is láthattuk lelki szemeink előtt, hogy a hátsó dombon a gyep helyett tényleges ülőalkalmatosságokon ücsörögnek az emberek, olyan lesz ez a rész, mint egy lelátó. És ha már lelátó: két vadiúj szekció is létesült a magasban, egy közvetlenül a színpad jobb oldalán (Szentkirályi Party Páholy), a másik pedig a kibővült Mastercard Terasz toldásaként (Mastercard Skybox). Utóbbira pedig mostantól már közvetlenül az utcafrontról is be lehet jutni.

Szintén újdonság, hogy létesül egy a Doblo borpult is, ahol az ismert belvárosi borbár kínálatából lehet szemezgetni. Terveznek még virtuális valóságra alapuló élményeket – egy TelekomVR szemüvegen át meg lehet majd tapasztalni, milyen a színpadon állni, szemben a közönséggel. A tavaly debütált chillezős, kertmozizós rész, a Nagyszünet marad (akárcsak a mellette kialakított bringatároló), de idén akusztikus koncertekkel is kiegészül a repertoárja, mindez május 7-től.

Ami pedig a többi programot illeti, a hónap első vasárnapjai mindig a gyerekeké lesznek: Pöttömkert néven ingyenes koncertekre, arcfestésre, játszóházba, bábszínházas előadásra hozhatjuk a család kisebb tagjait. Időnként vásárokat is fognak tartani, május 13-án például a már ismert Gardób Közösségi vásáron cserélhetjük el vagy adakozhatjuk másnak a megunt holmijainkat.

Jövő héten tehát indulás, csütörtökön hivatalosan is kezdődik a városi fesztiválozás, amire koncertjegyeket ITT tudtok venni. A koncertek előtt pedig egy-egy Nagyszünetben lebonyolított bemelegítésre, utána pedig bulikra is érdemes jönni, főként mert idén is beköltöznek a Necc Partyhoz hasonló nagy bulisorozatok. Lesz például Neonhullám, Lithium és Lidocain Night is.