Egy egyéves agárral, Jacksonnal és egy hároméves keverékkel, Fügével érkeztünk az új kutyás élménypark kipróbálására csütörtök reggel. Az ebek hamar birtokba vették a több mint 5000 négyzetméteres területet, ahol homokozót, vizesblokkot is létrehoztak a futtatásra, labdázásra alkalmas zöldterület mellett. Mi pedig megtudtuk, tervezik-e bevezetni a kötelező pórázt a 2020-ra elkészülő Városligetben.

A nagyközönség által egyelőre még nem látogatható kutyafuttató a Hermina út – Konrad Adenauer sétány találkozásánál található, közel a 74-es trolimegállóhoz. A régi, nem túl esztétikus állatorvosi rendelő betonblokkjai voltak itt többek között, amiket szerencsére elbontottak. Egy-két hetet még várni kell a nyitásra, addig is a kerítések mögül szemügyre vehető a kutyaparadicsom, amilyenre Budapest belvárosában nem találni példát. A legtöbb futtató eleve speciális, szagűző anyaggal bevont kaviccsal van felszórva, ami se a gazdinak, se az állatnak nem jó; Füge kutya például rendszeresen be szokta nyelni, Jackson érzékeny, vékony bőrét pedig folyton felsérti.

Az új kutyás élményparkban egyelőre selymes és süppedős a fű, bár gyanítható, hogy a sok eb kifekszi és kikaparja majd valamennyire, de hát a park nem virágos kertnek épült, hanem az állatoknak. Nagy öröm még a sok árnyat adó fa, amit nyáron a kutyasétáltatás közben különösen szoktunk hiányolni. Az ásásra alkalmas homokozó például árnyékban van, így a homok annyira nem fog kiszáradni – és így lehet majd túrni csak igazán.

A tervezésbe több kutyás szakmai szervezetet is bevontak, köztük az Eb Ovo Egyesületet, akik 5000 fős tanulmányt készítettek kutyás és nemkutyás ligethasználók körében arról, milyen is lenne az ideális Városliget, ahol a kutyák is jól érzik magukat, és a piknikezőket sem kergeti meg senki vagy lépnek bele a gyanútlan kocogók az isteni áldásba. Sok gazdi meg tudja ugyanis ítélni, mennyire engedheti szabadon a kutyáját, és az mennyire jól nevelt, de jó pár kutyatartónak vannak hiányosságai e téren.

A jövőben viszont a kecske is jól fog lakni, és a káposzta is megmarad: az eddigi népszerű kutyafuttató helyek, a Királydomb és környéke, a Nagyrét és a park közepe változatlanul szabad lesz, és ahol a póráz a kívánatos (például a piknik kert, a botanikus kert és a sportpályák), ott ezt külön táblával fogják jelölni. Tiltott zóna lesz a zárt játszótér és a tó vize. Sloszjár György, a Városliget tájépítészeti megoldásait jegyző Garten Stúdió vezető tervezője szerint „igazságot tenni nehéz, táblát áttenni könnyű”, ezért hogy hova kerülnek majd pórázt előíró táblák, vagy honnan veszik le őket, a pozitív-negatív tapasztalatok alapján rugalmasan kezelnék majd.

De ez majd csak akkor lesz aktuális kérdés, ha a park egyes részei elnyerik végleges formájukat. Előtte már birtokba vehetik a kutyások az élményparkot, ahová alagúttal, létrás ugratóval, szlalomos pályával ellátott ügyességi sarkot és vizes pancsolót is telepítettek, és a (másik oldalán az ember által is használható) itatóról sem feledkeztek meg. Más praktikus kellékek, kakiszacskó-adagoló és a kutyazuhany is rendelkezésre áll. Agárral a 120 centis kerítést kicsit alacsonynak találtuk, főleg a mellette futó autósút miatt, ugyanis Jackson könnyedén átugorná, ha akarná, de ennél magasabb a Városliget építési szabályzata miatt nem lehet.

Szépnek és jól megtervezettnek találtuk a kutyafuttatót, és az egész Városliget szabadon használható kutyás részeivel együtt a mérete is megfelelőnek tűnik – de ha csak itt lehetne póráz nélkül elengedni a kutyát, valószínűleg kicsi lenne. Kicsit tartunk ugyan a magas fűben burjánzó kullancsoktól, de a természet már csak ilyen. Jó hír, hogy ezen kívül épül még egy kisebb és szerényebb felszereltségű futtató a liget Ajtósi Dürer sor felől megközelíthető felénél, aminek elkészültére várni kell legalább egy évet. Terveznek továbbá egy olyan játszóteret, ahol a gyerekes-kutyás családok csemetéiket és az ebeket egyszerre szórakoztathatják a speciális játékokkal – ez Magyarországon egyedülállónak ígérkezik.