Pontosan két hónap telt el az eredménytelen erzsébetvárosi népszavazás óta, amit a VII. kerületi bárok és szolgáltatók éjféli nyitvatartásáról tartott az önkormányzat. A kocsmák változatlanul üzemelnek hajnalig, de akinek problémája támad a közterületeken uralkodó állapotokkal vagy a hangoskodókkal, a jövőben könnyebben és remélhetőleg eredményesebben jelezheti az illetékesek felé.

A Night Mayor Budapest Egyesület célja az, hogy kompromisszumos megoldást keressen a különböző érdeket képviselő felek között. Már tavaly ősszel megfogalmazódott bennük az ötlet, hogy a célzottan az éjszakai élet által okozott problémák bejelentésére egy egyszerűen kezelhető felületet indítsanak, ennek az eredménye lett a Járókelő Közhasznú Egyesülettel közösen létrehozott Éjszakai Járókelő.

Az online felületen be lehet jelenteni az éjszakai élet által okozott közterületi problémákat, amiket ők továbbítanak az illetékes hivataloknak, a kapott válaszokat pedig közzéteszik. Nem feltétlenül kell tehát hívogatni a rendőröket vagy leslattyogni pizsamában az alattunk üzemelő kocsmába.

A lakosok graffiti, közrend, közvilágítás, parkok és zöldterületek, szemét, vendéglátóhelyek és egyéb kategóriákban tudnak bejelentést tenni. A helyekkel kapcsolatos problémáknál a Night Major Egyesület veszi fel a kapcsolatot a panaszos hellyel. Az indulástól számított első három hónapban a VII., a VIII. és a IX. kerületi vendéglátóhelyekkel kapcsolatos panaszokat kezelik, de a céljuk, hogy az év végéig egész Budapestet lefedjék. Fogyasztóvédelmi panaszokkal kapcsolatban az Éjszakai Járókelő viszont nem tud eljárni, de a bejelentőt segítik abban, hogy panaszával mely hatósághoz fordulhat.

Az Éjszakai Járókelő ezen az oldalon érhető el.