Hiába vagyunk már túl 2018 első negyedén, programok terén továbbra is a túlkínálat a jellemző. Az elkövetkezendő négy nap kihagyhatatlan eseményei között például van berber szúfi transz-zenekar, közösségi vegán piac, cseresznyeünnep, sörest és -premier, tavaszi lakásvásár és még sok más. Mozdulj ki!

  • Csütörtök
First Craft Beer sörest/ Steamhouse Café

A First Craft Beer kispéntek alkalmából bemutatja a legújabb főzeteit, ráadásul az este keretében találkozhatsz a sörfőzőikkel. Kérdezz bátran, beszélgess, igyál jó söröket – főleg mert a belépő utóbbi terén korlátlan fogyasztást garantál, illetve némi rágcsálnivalót is. Cheerio!

Gosheven Goes For Seven/ Tinta Art Café

Szabó Bálint, az elektroakusztikus improvizatív zenét játszó 12z egyharmada szólóban, Gosheven néven a tiszta hangolású gitár, az elektronika és effektezett emberi hang háromszögében, a kísérleti zene és az ambient határon alkot majdnem-dalokat. Ez alkalommal egy kollektív befelé figyelésre hív mindenkit, ahol La Monte Young és az indiai zene által inspirált gitárimprovizációját hallhatjuk, szép és szokatlan együtthangzásokkal, a 7-es szám bűvöletében, a 7-es busz megállójánál.

Electric Octopus, Deus Ex QuartetDürer Kert

Az Electric Octopus egy izgalmas zenei kísérlet, amely egy furcsa utazásra hívja a hallgatókat. Zenéjük improvizatív és bátor, melyben találkozik a jazz, a blues és a 60-as évek pszichedéliája.A Deus Ex Quartet a hazai avantgarde jazz színtér egyik legérdekesebb formációja. A zenekar részben improvizatív, de többnyire kötött szerkezetű kompozícióival nyugodt, letisztult, de olykor erős hangulatokat teremtve játszik. Zenéjükben több, különböző stílusból emelnek ki elemeket és rakják össze kiszámíthatatlanul, teljesen egyedi, tiszta és organikus elegyet alkotva.

The Qualitons lemezbemutató és tíz éves jubileum/ A38 Hajó

A Panoramic Tymes és a Tomorrow’s News után végre megjelenik a The Qualitons legújabb lemeze. Az új zenei anyag merészebb, progresszívebb vizekre evez, de visszaköszönnek a zenekarra jellemző sok vokálos, több tételes dalok, groove-os alapok is. Mindemellett extra vizuál és két dobos felállás teszi az estét különlegessé, persze 10 éves születésnap lévén régi kedvencek is megszólalnak mindkét korábbi lemezről. Előzenekar a The Qualitons által is nagyon kedvelt Keeymen.

Distant Sky - Nick Cave & The Bad Seeds Live In Copenhagen Uránia Nemzeti Filmszínház

Minden idők egyik legfontosabb énekes-dalszerzője, a Grinderman egykori frontembere – akinek a lemezeinél talán csak koncertjei jelentenek intenzívebb élményt – júniusban visszatér Budapestre, amire tökéletes ráhangolódást jelenthet ez a mai este: a zenekar tavaly októberi koppenhágai, túlzások nélkül eksztatikus fellépéséről készült filmet egyetlen alkalommal levetítik az Urániában.

  • Péntek
Cseresznyevirágzás Budán/ Budai Arborétum

Hóáztatta otthonunkból végre kilépve átadhatjuk magunkat a cseresznyeünnep semmihez nem fogható hangulatának. A japáncseresznye Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része, virágzása az év legnagyobb eseményének számít. A tengernyi virágszirom között megfeledkezhetünk mindennapjainkról, miközben elcsodálkozunk a fajok és fajták különleges változatosságán.

Szubpop fesztivál/ Kuplung

Mi az a szubpop? A TEJ zenekar által kitalált műszó (igen, persze a grunge-alapvetés Subpop lemezkiadó magyarosítása) nem egy konkrét zenei stílust jelent, inkább egy hozzáállást, amely nem a mainstream sikerre való mindenen átgázoló hozzáállást akarja tükrözni. Persze ez zeneileg is megjelenik, hiszen ezek a zenekarok (a TEJ-en kívül a Saverne, a Mocsok 1 Kölyök, a Mamelons és a Gargantua), akik fellépnek a Szubpop Fesztiválon, nem akarnak senkit másolni, járják a saját útjukat és játszanak a saját kis szűk, de annál lelkesebb bázisuknak.

Parno Graszt közösségi stúdiókoncert/ Pannonia Studio

Válj egy napra igazi Parno Graszt csapattaggá! Éld át a fehér ló által nyújtott szabadságot, ismerd meg az albumkészítés folyamatát, a dalok születését, a Parno Graszt tagjainak új, közelebbi arcát egy izgalmas és közvetlen környezetben!

Alexander Vantournhout & Bauke Lievens: Raphaël / Trafó

Ketten vannak: az egyik aktív, a másik passzív, halottnak tűnik. Találkoznak egy kikényszerített, de bizonytalan duettben, melyben egyik játszik a másikkal. Hol edzőtársat keres, hol bábozik vele, hol a halálba viszi. A másik tónustalanul hever, nem csinál semmit, nem fejt ki erőt, nem ellenkezik, hagyja, hogy bármi megtörténjen vele. Így fedezik fel közösen az intimitás és a perverzitás rugalmas határmezsgyéjét. A Raphaël egyszerre a finom árnyalatok keresése egy olyan témában, amely elsőre fekete-fehérnek tűnik; és tabló a vágyról, amely egymáshoz köt minket.

Kobosil/ LARM

Berliniként Max Kobosil természetesen hamar kikötött a Berghain rezidensei között, azonban nem állt meg itt: míg a Resident Advisor vagy a Mixmag eklektikus, a technó ambientes-szintiközpontú vagy épp EMB- és indusztriál-ihletésű vonala felé kalandozott el, ő saját kiadót alapított, RK néven és mellette olyanoknál jelentette meg zenéit, mint az Ostgut Ton vagy az Unerton. Pénteken az Akácfa utcai technóbunkerben celebrál majd egy fekete misét a stílus rajongóinak.

  • Szombat

Detektív hétvége Óbudán/ Esernyős

Adott egy térkép, egy feladatsor és egy rejtély, melyet csak Óbuda nevezetes helyszíneire ellátogatva tudsz megoldani. Minden helyszínen egy újabb nyom, feladat, fejtörő. Mintha egy Agatha Christie regény főszereplői lennél. Nyomozásra fel!

Tavaszi Lakásvásár / TELEP

Budapest legmenőbb kofái ismét egyesítik erőiket kedvenc helyük, a TELEP holdudvarában. Ha a jó idő engedi, már kint napozgathatsz az utcán egy kellemes szombati délutánon át, miközben jobbnál jobb cuccokat fedezhetsz fel vagy épp túladhatsz rajta.

Csak a Mentes tavaszi vásár/ Duna Palota

Csak a Mentes csapata sok éves tapasztalattal a háta mögött, elérkezettnek érezte az időt arra, hogy egy tavaszi vásár keretein belül egy helyen vonultassa fel a hazánkban megtalálható mentes termékek legjavát, bemutatva azokat a vállalkozásokat, akik a műfaj legfinomabb mentes termékeit gyártják, kínálják vagy forgalmazzák. Lesznek glutén-, laktóz-, cukormentes, bio, paleo és vegán termékek, és lesznek olyanok is, amik mindenmentesek. Helyet kapnak natúr-, és bio kozmetikumok és minden, ami nem hiányozhat egy egészséges vásárból sem. Ha időközben megéheznénk, lesz lehetőség meleg ételt is vásárolni a helyszínen.

Ginger Pixie sörpremier/ Édes Érzés

Craftbeer.com szerint a glitter beer lesz a tavasz kraft sörös trendje, a Fehér Nyúl Sörfőzde pedig már el is készítette az elsőt, a Ginger Pixie-t! Egy málnás-gyömbéres APA-alapot bolondítottak meg csillámokkal, ez a mostani szombat pedig az egyetlen alkalom, amikor megkóstolhatod majd csapon és csak az Édes Érzésben juthatsz majd hozzá, sorszámozott, limitált darabszámban.

Henrik Schwarz & Bugge Wesseltoft / Akvárium Klub

A német producer és zeneszerző, Henrik Schwarz és a norvég jazz-zongorista, Bugge Wesseltoft már jó pár éve zenélnek együtt. Improvizatív fellépéseiken az elektronika és a jazz – manapság talán legizgalmasabb – fúzióját játsszák: a műfajok és azok ötvözetének határán túllépve minden alkalommal egy egyedülálló zenei absztrakció születik. A duó Scripted & Prepared Pianos című legújabb élő zenei performanszával érkezik, a régi és az új kapcsolatát vizsgálja, ez alkalommal kizárólag akusztikus hangzásban.

  • Vasárnap

Vegan Sunday Market/ Anker't

Április 15-én rendezik meg a 13. Vegan Sunday Marketet, amely Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca. A piac mellett főző workshopokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és olyan közösségi terek megteremtésével készülnek a szervezők, amely tovább mutat egy egyszerű vasárnapi piacoláson.

Indiai íz- és egészségfesztivál/ Lélek Palotája

A Lélek Palotája közkedvelt szezonnyitó fesztiválja középpontjában az Ájurvéda, India ősi egészségmegőrző tudománya és technikái, a gasztronómia, valamint a testi-lelki egyensúly áll. A fesztiválon az egzotikus ízek kavalkádjával várnak mindenkit a szervezők.

BBC Presents: Anna Karenina - Vronszkij története/ Art+Cinema

Karen Shakhnazarov feldolgozása új oldalról világítja meg a hősnőt. Jelizaveta Bojarszkaja alakításában Anna érdesebb, kiszámíthatatlanabb, bizonytalansága, szenvedése őszinte szerelmében is állandó feszültségeket szül. Ebben az adaptációban válik igazán plasztikussá és érthetővé Anna Karenina tragikus sorsa.

This Town Needs Guns, Rosa Parks/ Dürer Kert

Úgy tűnik, április az ’elsőzésekről’ szól: a kultikus oxfordi prog-rock-emo-math zenekar, a This Town Needs Guns fellépésére régóta várnak a hazai rajongók. Előttük a kiváló győri instrumentális posztrock banda, a Rosa Parks alapozza majd meg a hangulatot.

The Master Musicians Of Jajouka / Trafó

Négyezer éves rock’n’roll, avagy legendás berber szúfi transz-zenekar Észak-Marokkóból. A Master Musicians Of Jajouka a beat generáció és az ellenkultúra ikonjává vált, amikor első lemezüket a Rolling Stones alapító Brian Jones rögzítette, majd a felvétel a Rolling Stones Records gondozásában megjelent 1971-ben. Először lépnek fel Magyarországon.