A magyar költészet napján, azaz holnap indul Vecsei H. Miklósék könyvautomatás projektje, már 7 helyen találunk a városban olyan automatákat, amelyekből 990 forintért könyveket vehetünk.

Már írtunk az olvasást népszerűsítő könyvautomaták tervéről, most pedig megvalósulni látszanak, ugyanis a Tavaszi Fesztivál egyik eseményeként a Sztalker Csoport április 11-étől Budapest főbb csomópontjaiban elhelyezi zsebkönyv-automatáit, így holnaptól már hét helyen vehetünk könyveket, az automaták egy-egy kulturális intézmény (és egyben támogatóik) nevét viselik majd.

Ha bővítenénk az otthoni könyvtárunkat vagy olvasnánk a buszon, villamoson, első körben ezekből a regényekből választhatunk majd: Szerb Antal - Utas és Holdvilág, Esterházy Péter - “És mesélni kezdtem”, Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk, Csáth Géza - Egy elmebeteg nő naplója illetve Krúdy Gyula - Ady Endre éjszakái. Minden automatának van egy támogatója, így egy budapesti színház vagy kulturális intézmény nevét viseli (ezeket láthatjátok a helyszínek után zárójelben).

A helyszínek pedig a következők:

  1. Széll Kálmán tér (Petőfi Irodalmi Múzeum automatája)
  2. Vígszínház (Vígszínház automatája, az Új Nemzedék támogatásával)
  3. Keleti Pu. (Katona József Színház automatája)
  4. Stadionok (Müpa Budapest automatája)
  5. Móricz Zsigmond körtér (Radnóti Miklós Színház automatája, ÚjbudaÖnkormányzat támogatásával)
  6. Déli Pu. (MOMkult automatája, Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMKult támogatásával)
  7. Madách tér (Örkény István Színház automatája Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával)

Ezen kívül pedig lesz még egy nyolcadik automata egy mikrobusz hátuljában, ez a nyári fesztiválokat fogja majd bejárni országszerte.