Márciusban sem maradunk kihagyhatatlan programok nélkül: visszatérő világsztárok, videójátékos kiállítások, sörpremierek, építészeti filmnapok, disznótoros vacsorák és még sok más segít majd abban, hogy ez a hónap is tartalmasan teljen.

  • Koncert

Baths, Daedelus, Ficture/ március 4., Dürer Kert

Will Wiesenfeld, vagyis Baths először érkezik Magyarországra, akit a BBC kritikusa, Mike Diver achillwave úttörőjének titulált, zenéjét pedig leginkább az unortodox jelzővel illette a brit Drowned in Sound magazin. És noha Baths amerikai, mégis Angliában, illetve Nyugat-Európa egyéb területein ért el jelentős sikereket, ami elsősorban sajátos hangzásának, instrumentális, elektronikus zenéjének, illetve jellegzetes falzett hangjának köszönhető – hazánkban való bemutatkozásának pedig a Dürer Kert fog helyet adni.

Carpenter Brut, Youth Code/ március 7., Akvárium Klub

A francia trió eddigi legnagyobb koncertjére tér vissza, három év után az Akváriumba. A márciusi produkció nemcsak zenéjében és vizuáljában, hanem dalaiban is a neonfények előtt rója le tiszteletét. Erőszakos és vibráló, VHS-szalagos 80s revival hangzásvilágával a retrowave kultúra egyik legnagyobb hatású szerzőjévé nőtte ki magát, aki dalt adott a visszatérő Samurai Jack intrónak vagy videojátékoknak is. Előzenekarként az amerikai YOUTH CODE lép majd fel.

Motorpsycho/ március 7., A38 Hajó

Ha megkérdeznénk, hogy melyik norvég zenekar produkálta a legtöbb top 10-es nagylemezt hazájában, nem sokan válaszolnák, hogy a Motorpsycho. Pedig így van: a lassan harminc éve szünet nélkül dübörgő zenekar majdnem mindegyik lemeze az eladási lista dobogós helyén végezte. Pedig az együttest igazán nem lehet sikervadász slágergyárnak tartani. Mintha a Szelíd motorosok Steppenwolfja találkozna a Pink Floyddal és Miles Davis-szel, zúzós fúziós jazzbe oltott hard rock pszichedélia üvölt a Motorpsycho vintage erősítőiből. A tavalyi Szigetet is megjárt trió most új dobossal érkezik első magyarországi klubkoncertjére, hogy legutóbbi lemezét, az elementáris erejű Tower-t mutassa be.

Onyx/ március 8., Dürer Kert

A Run-DMC-s Jam-Master Jay által felkarolt keleti parti hiphop legenda, az Onyx már többször is bizonyított Budapesten és valószínűleg most sem okoznak majd csalódást. Odaverős alapok, arcbamászó szövegelés, metál és rap keveréke olyan arcoktól, akik együtt dolgoztak többek közt Method Mannel, DMX-szel és 50 Centtel is. Súlyos lesz!

DOOL, Harakiri For The Sky/ március 12., A38

Először jár Magyarországon a holland dark rock supergroup, akik az év elején megjelent debütalbumukkal megkapták az Év bemutatkozása címet a Metal Hammer Awardson: március 12-én az A38 Hajó színpadán a DOOL! Előttük az osztrák post-rockban és black metalban utazó Harakiri for the sky, akik már többször bizonyítottak a budapesti közönségnek, ezúttal pedig legújabb lemezük anyagával érkeznek.

Pussy Riot Theatre/ március 12., Akvárium Klub

Az orosz feminista punk-rock banda, amely egyedi fellépéseivel igyekszik társadalmi-politikai problémákra felhívni a figyelmet 2011 márciusában alakult nagyjából 11 női taggal. A csoport szokatlan, nyilvános helyeken engedély nélküli provokatív gerilla punk rock-előadásokat rendezett, melyekből zenei videókat készítettek és az interneten kezdték el terjeszteni. 2016-ban Maria Alyokhina és a zenei producer Alexander Cheparukhin belekezdett egy új projekt létrehozásába a Pussy Riot Theatre-be, melynek alapját Alyokhina, Riot Days című könyve adta. A koncerten a tagok közül négyen lesznek színpadon, Maria Alyokhina, Kyril Masheka és az AWOTT (Asian women on the telephone) duója Nastya és Max.

Middlemist Red, Navarone/ március 14., Akvárium Klub

Middlemist Red az atmoszférikus és pszichedelikus rock hangzásainak egyvelegében találta meg új hangját, mely egyszerre mutat tiszteletet a műfaj teremtőinek, egyben újraértelmezi azt egy 21. századi környezetben. A The Doors, a The Horrors vagy a Tame Impala bűvöletében alkotó négyes 5. születésnapja alkalmából különleges ünnepi koncertet ad majd az Akváriumban, a holland Navarone társaságában.

Heaven Shall Burn, August Burns Red, Whitechapel, In Hearts Wake/ március 15., Barba Negra Music Club

2018. március 15-én egy legendás névtől búcsúzunk el, ugyanis a hosszú szünetre vonuló Heaven Shall Burn utolsó turnéjával érkezik a Barba Negra klubba. A német metalcore / death metal ötös mindig is híres volt arról, hogy igényes turnécsomagokat rak össze, most sincs ez másként, hiszen itt lesz a modern metalcore amerikai zászlóshajója, a Budapestre szinte már hazajáró August Burns Red, közel egy évtized után visszatér hozzánk az akkor még szinte ismeretlen zenekarként bemutatkozó Whitechapel, az estét pedig a hamarosan klubkoncerten fellépő In Hearts Wake nyitja majd!

Apey & The Pea, Stubborn, The Southern Oracle, Satelles/ március 17., Barba Negra Music Club

A nagy sikerű, közös Rats Tour lezárásaként az Apey & the Pea, a Stubborn, a The Southern Oracle és a Satelles legénysége utoljára összeáll egy nagyszabású estére a Barba Negra Music Clubban, hogy egymás után szántsák fel a színpadot és méltóképpen temessék a turnét.

Listener, Levi The Poet/ március 18., Dürer Kert

Márciusban újra Budapestre jön a spoken word és az indie rock házasságával népszerűvé vált amerikai zenekar, a Listener. Az arkansasi együttes február elején adja majd ki nyolcadik nagylemezét Being Empty : Being Filled címmel, melynek dalait már idehaza is hallhatjuk majd a Dürer Kertben. Az este vendége a szintén a spoken wordöt megzenésítő Levi The Poet lesz.

Nordra, HEGY/ március 20., Robot

Különleges vendég érkezik hozzánk a távoli Seattle-ből március 20-án: a Nordra művésznév alatt ténykedő Monika Khot, az Isis és a Sumac révén ismert Aaron Turnerhez köthető SIGE Records üdvöskéje. A klasszikus gitáron nevelkedett művésznő zenéje nemcsak feszegeti, de túl is lépi a zenei határokat; a kísérleti elektronika, a pszichedélia, a súlyos, befelé fordító, meditatív ambient és a drone egy unortodox monolittá áll össze analóg szintetizátorok, egyedi készítésű elektronikus hangszerek, éteri vokálok, valamint trombitán és gitáron előadott improvizáció segítségével.

Fran Palermo/ március 23., A38 Hajó

Szinte hihetetlen, de már hatodik születésnapját ünnepli idén a junglerockos-mediterránpopos Fran Palermo. Ennek megfelelően hajóborító telt ház és a Duna mindkét partjáig elhallatszódó ünneplés várható, természetesen a már jól ismert slágerekkel.

Szabó Benedek és a Galaxisok, Platon Karataev/ március 23., Akvárium Klub

Szabó Benedek két kultikus nagylemezen keresztül dokumentálta a nagyvárosi éjszakákat és bennük a saját életét, de a 2013-as Kapuzárási Piknik és a 2015-ben megjelent Legszebb éveink után egészen másfelé fordult tavalyi, Focipályákon sétálsz át éjszaka című, most már tényleg teljes zenekarral rögzített harmadik lemezével, amit a szerelem, a bűntudat, a pánikrohamok, a depresszió és a végtelen hála ihlettek. Pontosan egy évvel az után, hogy az Akváriumban bemutatták az albumot, visszatérnek, hogy 2018-ban először lépjenek fel Budapesten - a Platon Karataev társaságában.

Richard Dawson, Mike Cooper/ március 24., Trafó

Két kiemelkedő brit énekes-gitárost hallhatunk egy estén Richard Dawson és Mike Cooper személyében. Mindkettejükre erősen hatott saját hazájuk folkzenéje, mégis meglehetősen különböző utakon járnak: “poszt-minden” kontra kortárs pásztorzene.

Venom Inc., Suffocation, Nervosa, Aeternam/ március 25., Barba Negra Music Club

2015 után ismét Budapestre látogat a Venom Inc. Az előző fellépésük igen emlékezetesre sikerült, hiszen a Demolition Man - Mantas - Abaddon felállás mindig hatalmas lendülettel, jókedvvel és energiával játszik, méltó módon a black metal műfaj keresztapáihoz. A meghatározás nem túlzó, hiszen az éppen 40 éve alapított Venom második albuma valóban a Black Metal címet viselte, és nagy hatással volt az akkoriban kialakuló norvég extrém metal színtérre is. A turné másik nagyágyúja az amerikai Suffocation, amely különleges helyet foglal el a death metal történetében, sikeresen ötvözve a műfaj technikásabb és régivonalas, brutális dobhangzással operáló válfajait. A 1989 óta működő New York-i zenekar 2017 nyarán szintén új albummal jelentkezett: a Nuclear Blastnál kiadott ...Of The Dark Light már a tizedik stúdiólemezük.

Rolo Tomassi, Palm Reader, Cryptodira/ március 26., Robot

Március elején jelenik meg a brit mathcore csapat, a Rolo Tomassi ötödik nagylemeze Time Will Die And Love Will Bury It címmel, utána nem sokkal pedig már hozzák is hozzánk a Robot színpadára. A műfaj egyik legfrissebben szóló hangjának új albuma így még melegében fogja megbizsergetni arcizmainkat.

Dona Onete/ március 27., Müpa

Az Amazonas dalainak nagyasszonya, a nyolcvanéves Dona Onete több mint brazil ikon: napjaink világzenéjének egyik legnagyobb szenzációja. Hetvenhárom évesen vette fel első albumát (Feitiço Caboclo), melyre rögtön ráharaptak a fesztiválok. 2017-ben Banzeiro címmel napvilágot látott második albuma is, amellyel az európai világzenei rádiósok listájának élére került. A korong címe azokra a hullámokra utal, amelyeket a hajók keltenek az Amazonason: erős sodrású, ellenállhatatlan és változatos hullámokat. Az egyik dal a carimbók, a másik a sambák partvidékéről való, de cumbiában és boleróban sincs hiány. Csupa szívügy, mondhatjuk, valójában azonban a test is bőven megkapja a magáét. A halpiac szagától a legvadabb csókok ízéig – csupa felkavaró ritmussal, élettel és frissességgel telítve.

  • Party

Varg, Isu, Dork/ március 9., LARM

A Northern Electronics alapítója, a skandináv kísérleti technó világának vezető arca elfogadta a Technokunst meghívását és Budapestre hozza az északi hangulatot. Analóg, nyers, futurisztikus táncprogram. Ami egy igazán jó technóklubba illik.

John Digweed - Extended Set/ március 10., Akvárium Klub

Extra hosszú, egész estés szettel érkezik március 10-én az Akvárium Klubba a brit John Digweed, hogy kiadósan megremegtesse testünket és a falakat egyaránt. A felvezetésről Pöli fog gondoskodni.

Phaeleh/ március 14., Dürer Kert

Phaeleh, azaz Matt Paterson, lassan tíz éve aktív, több hangszeren is játszó bristoli producer, akinek zenéje egy végtelenül letisztult és abszolút légies samplekből álló utazás, melynek lágy tónusú hangzása egyedülállóan adja vissza a cinematic electronic műfajt, amely a dubstep, a house, illetve a garage műfajaiból gyökerezik.

Alix Perez, Pola & Bryson  / március 14., Akvárium

Alix Perez napjaink egyik leginnovatívabb drum ’n’ bass producere, akinek a zenéi olyan kiadóknál jelennek meg, mint a Metalheadz, a V Recordings vagy a Shogun Audio. A funkos-soulos, valamint hiphopos gyökereiből is merítő, lélekkel teli DJ-szettjeiről ismert művész ez alkalommal a Pola & Brysonnal osztozik majd az Akvárium pultján.

Nur Jaber/ március 15., LARM

A libanoni születésű, de berlini székhelyű Nur Jaber hozza el a morajt a CRIME következő vendégeként. Atmoszférikus, de húzós saját produkcióit sokszor a Közel-Kelet borzalmas történései ihletik, ami kiemelendő a mai apolitizált technószcénában. Eközben élőben a berlini STAUB bulik rezidenseként, valamint a Tresor és a Berghain fellépőjeként is bizonyított már. Jelenleg debütáló nagylemezén dolgozik, nemzeti ünnepünkre pedig háromórás szettel készül.

REDUCTION/ március 15., A38 Hajó

A nemzetközi e-zenei szeretet jegyében fogant szlovák-magyar koprodukció egy újabb 130Bpm feletti estét prezentál a budapesti közönségnek. A japán, szlovák és magyar rezidensek mellett az olasz technófenomén és muzikális tálentum Raffaele Attanasio vendégeskedik a hajó fedélzetén ezen a különleges csütörtöki napon. Nyers, erőteljes, lendületes és hangos este várható.

TOKiMONSTA, Cadik, Slanki/ március 21., A38 Hajó

Amerika nyugati partjáról új lemezzel érkezik Magyarországra a BBC rezidenseként is ismert TOKiMONSTA! Kalifornia egyik legfelkapottabb DJ/producere kinetikus, pszichedelikus hiphop dalaiban a modernt elegyíti az old schoollal, amit tavaly kiadott új albuma, a Lune Rouge is remekül példáz. Mellette a hazai hiphop két kiemelkedő alakja, Cadik és Slanki zenél majd.

;t=2s

Therapy Sessions: Zardonic & Hallucinator / március 24., A38 Hajó

latin-amerikai DJ-producer, akinek basszusnehéz, horzsoló számai többek közt Skrillex OWSLA-jánál és Dieselboy Human Imprintjénél jelentek meg, újra Budapesten! Federico Agreda glitch-hopból, ultrasúlyos drum ’n’ bassből, hardcore-ból és metálból gyúr brutális elegyet – nem csoda, hogy még a Dimmu Borgirral is egy színpadra állhatott. Az idei első Therapy Sessions vendégeként biztosan ütős szettel készül, a hangulatról pedig rajta kívül Hallucinator fog gondoskodni – a hazai különítmény mellett.

Claptone/ március 24., Akvárium Klub

Claptone-t sokan misztikus, arany maszkjáról és a közönségét teljesen megbabonázó zenei hangzásvilágáról ismerik. A house zene egyik legkiemelkedőbb ikonja megjárta már a világ legnagyobb városait és főfellépője a legismertebb fesztiváloknak is, mint a Tomorrowland vagy a Welcome To The Future, március 24-én pedig az Akvárium Klub pultja mögé érkezik.

NSD: Black Label Night / március 29., Barba Negra Music Club

Napjaink egyik legnépszerűbb dubstep / riddim kiadójának hivatalos estje először Magyarországon a Next Level prezentálásában a Barba Negrában! Három külföldi nagyágyú - Trampa, Badklaat, Trolley Snatcha - és a hazai basszuszenei színtér krémje - Dublic, B'Andre, Skrude, Sammie Beats, Bevild, Myamo - egy este alatt. Durva lesz.

Pan-Pot, Wigbert/ március 29., Dürlin Budapest

A Rattus ott folytatja, ahol a Monika Kruse & Amelie Lens bulinál abbahagyta. A színtér talán legkomolyabb szereplőit látják vendégül a Pan-Pot duó képében. A berlini székhelyű Tassilo Ippenberger és Thomas Benedix szakterületük minden ágazatában az első vonalba tartoznak, legyen szó zenéikről, legendás fellépéseikről vagy a Second State nevű kiadójukról Egy olyan produkciónak, ami a világ legjobb klubjaiban és fesztiváljain (AwakeningsHYTE és Resistance) headliner, nem akármilyen helyszín dukál, így a szezon legnagyobb szabású rendezvényének a Dürlin Budapest ad otthont. A bulira ennek megfelelően különösen nagy erőbedobással készülnek mind a látvány, hangzás és az atmoszféra tekintetében is.

  • Fesztivál

Régizene Fesztivál 2018/ február 27 - március 11., Müpa

Az egyik legjelentősebb hazai historikus zenei fesztivál 2018-ban finom ízléssel összeállított válogatást kínál a 17–18. század zenés színpadának világából. A február 27-én megszólaló Rameau-mű (A gáláns indiák) sosem jött volna létre, ha nem fogadta volna XV. Lajos a Franciaországba érkező indián törzsfőnököt és öt társát Párizsban. A vendégek fantasztikus tánca annyira elbűvölte a jelen lévő zeneszerzőt, hogy azonnal írt egy zenekari szvitet A vadon címmel, majd (1735-ben) megszületett a vidám, karaktergazdag, látványos opera-balett is.  Monteverdi Orfeo-ja a korai barokk operák igazi örökzöldje, amelyet március 10-én két világsztár, Roberto Villazón és Baráth Emőke főszereplésével hallhatunk. A Freiburgi Barokk Zenekar március 11-i programja a mindössze 26 évet élt Pergolesit állítja középpontba.

Futó Expo 2018/ március 2 - 4., Hungexpo

Futó Expo 2018 egyik szezonnyitó futós eseménye újdonságokkal, beszámolókkal, előadásokkal, workshopokkal a programkínálatban. A kiállításon beszerezhetjük legújabb felszerelésünket is, melyet előtte a beltéri tesztpályán ki is próbálhatunk. A rendezvény kiváló kiindulópont mindenki számára, kocogóktól az ultrafutókig.

  • Gasztronómia

Busó tor/ március 3., Bereg Bár

Disznótoros sörbemutató a Bereg és a Bölcső Brew Crew együttműködésében. Remek barna sör, nyitott emberek, vidéki disznótoros hangulat, szakértő sörfőző mesterek. Sült vér, kolbász, hurka, toros káposzta, isteni húsleves, fogópálinka és természetesen sör, amennyi csak lehet.

6. Budapesti Halfesztivál/ március 2 - 4., Műcsarnok

2018-ban új, még jobban megközelíthető helyszínen, a Hősök tere mellett, a Műcsarnok buszparkolójában rendezik meg a VI. Budapesti Halfesztivált! A rendezvény bemutatja a hazánk vizeiben élő halfajtákat és a legkedveltebb halételeinken túl a nemzetközi halgasztronómia legjobb fogásait is.

Kávébár Bazár 2018/ március 3 - 4., Akvárium Klub

2018-ban Budapest egyik legnyüzsgőbb helyszínén, az Erzsébet téri Akvárium Klubban zajlik majd a következő KávéBár Bazár. Amire számítani lehet: Magyar Barista Bajnokság, Magyar Amatőr Barista Bajnokság döntő, Magyar Sommelier Bajnokság döntő (plusz helyszínen), valamint kiállítók, előadások, workshopok az Akvárium összes termében!

Magyar Ízek Tavaszi Vására/ március 3 - 4., Várkert Bazár

A tavasz első napjait a legfrissebb hazai kistermelői finomságokkal köszönti a Magyar Ízek Vására, melynek központjában most a legkülönfélébb sonkák és sertéshústermékek állnak. Az is megtalálja a számítását, aki már a húsvétra készül, hiszen az ünnepi sonkák, kolbászok sora is felvonul a mustrán! De természetesen a tavaszi asztal minden egyéb hamisítatlan magyar íze is fellelhető lesz a vásári forgatagban, így kézműves sajt és tejtermékek, lekvárok, zöldségkrémekgombakészítmények, mézek, csokoládék és édességek, liofilizált gyümölcsök, tésztafélék, fűszerek, vad és haláruk, valamint gyümölcsszörpök, bor- és pálinkakülönlegességek várják a látogatókat.

Hopfanatic Classic Night/ március 7., Léhűtő Kézműves Söröző

Hopfanatic BreweryClassic Nights néven indít sorozatot a Léhűtőben, ahol a főzde klasszikusai mellett új sörök is a csapra kerülnek. Itt debütál a megújult Alulu is, ami egy New England stílusú kókuszos IPA lett.

Pilot Series #7 - Coconut Stout/ március 8., Bölcső Bar & Food

Érkezik a Horizont Brewing sorozatának hetedik darabja, melyről egyelőre nem sokat lehet tudni, de a nevéből ítélve kókuszos ízvilágra számíthatunk, ami igazán egzotikusan hangzik. Abban biztosak lehet, hogy a Pilot Series korábbi sörei alapján nem kell majd csalódnunk.

Vegan Sunday Market Steiner Kristóffal/ március 11., Anker't

A márciusi Vegan Sunday Market vendége pontosan egy év után ismét Steiner Kristóf lesz, ráadásul ezúttal egy külön termet is kap. A programok előtt, után, között és közben vásárolhatsz majd: sütéshez előkészített grillkolbászokat, organikus nyers vegán fermentált sajt különlegességeket, sütiket, szendvicseket, süsd magad finomságokat, chili szószokat, kézműves vegán szappanokat, krémeket és tisztálkodószereket, aszalt gyümölcsös tömböket, magvas szeleteket, vegán bonbonokat, hambit, nyers süteményeket és szeleteket, finom szörpöket, smoothie-kat, sós előételeket, kenegetős és tunkolós finomságokat, valamint ebédelhetsz nápolyi pizzát, természetesen mindent vegánul.

Macaron Nap 2018/ március 20., Tesla Budapest

Hetedik éve tart a macaronőrület Magyarországon, 2012-ben egy bátor, akkor teljesen amatőrnek indult kezdeményezés az első Macaron Nap indította el a lavinát. Persze nem nehéz megkedvelni a macaront, édes, színes, a francia gasztronómiai kultúra egyik nagykövete, és persze nagyon finom, persze csak ha beleteszik a kellő minőségű alapanyagot és szakértelmet.

Török vegetáriánus brunch/ március 25., Élesztőház

Jártál már Törökországban és szeretnéd ismét átélni a bőséges török reggelizés varázsát? Vagy még sosem próbáltad, de kíváncsi vagy rá milyen is egy autentikus török terülj-terülj asztalkám? A márciusi húsmentes hónapnak is elmaradhatatlan programja a már minden hónapban, a Pancs gasztroplaccon megrendezett török brunch, így akár bevásárlás előtt, akár utána feltölthetjük magunkat energiával egész napra!

  • Mozi

Re-Verzió 2018/ február 7 - március 7., OSA Archívum

Emberi jogi válogatás a 14. Verzió Filmfesztivál programjából, köztük a nyitófilm, a fődíjas, különdíjas és közönségdíjas alkotásokkal. Egy hónapon át öt alkalmunk lesz, hogy bepótoljunk néhányat az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjei közül.

8. Frankofón Filmnapok/ február 28. - március 7., Budapest-szerte

A 8. Frankofón Filmnapok és Fesztivál keretében a Budapesti Francia Intézet és partnerei ismét elhozzák Magyarországra a legfrissebb frankofón filmeket. Francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és moldáv alkotások is szerepelnek az idei filmnapok programján. A szervezők kizárólag a filmnapokon látható, egyedülálló alkotásokkal, valamint premier előtti vetítésekkel és beszélgetésekkel készülnek az évente megrendezett eseményre.

Oscar-nap/ március 4., Művész Mozi

Március 4-én, vasárnap egész nap Oscar-jelölt filmeket vetítenek a Művész moziban, ezzel hangolódva a gálára, ahol remélhetőleg újabb magyar sikernek is örülhetünk majd. Szóval ha eddig kimaradt volna a Három óriásplakát Ebbing határában, a Lady Bird vagy a Szólíts a neveden, most pótolhatsz.

Oscar-hétvége: szurkolj a Testről és lélekrőlnek!/ március 4 - 5., Anker't

Budapest Cinevent és a Filmtekercs.hu ötödik alkalommal szervezi meg közösen az Oscar-díjátadó bulit. A tavalyi évhez hasonlóan idén is az Anker’t biztosítja a helyet, lesz filmvetítés, zene és játék, de a legjobb, hogy ismételten együtt szurkolhatunk egy magyar jelöltnek: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobor várományosa! Ezúttal az egész hétvége az Oscar-díjnak lesz szentelve, szombaton filmzenés bulival várnak minket, vasárnap pedig természetesen a szurkolásé lesz a főszerep.

 Kiskakas MOME Anim Filmklub/ március 9., MOME Z - Kis Auditórium

A korábban Vácz Péter szervezésében már nagy sikert aratott MOME Anim filmklubot ebben az évben az animáció mesterszak elsősei viszik tovább! Az első filmklub házigazdája Korcsok Lili lesz, aki válogatott kedvencekkel visszarepít minket a ’90-es évek Nickelodeon világába. A vetítéseket követő szakmai beszélgetéseken a meghívott vendégek fiatal animációs filmrendezők lesznek; elsőnek Bera Nándi osztja meg élményeit, gondolatait Lilivel a nickelodeonos válogatásról. A beszélgetés moderátora és a fun fact-ek szószólója Tőkés Anna, volt MOME anim hallgató lesz.

Szabihíd - A szabadság hídja filmbemutató és beszélgetés/ március 10., Toldi Mozi

2017 nyarán nem egy felújítás farvizén, hanem egyszerűen a köztérhasználat miatt vált szabaddá négy hétvégén a Szabadság híd. Ezzel kezdetét vette a Szabihíd projekt, egy olyan urbanisztikai, köztérfejlesztési kísérlet, ami áttörést jelenthet a spontán akciókból a városvezetés által is támogatott köztérhasználatok felé. A projektet a Valyo – Város és Folyó Egyesület kezdeményezte és koordinálta, a most bemutatásra kerülő film a 2017-es Szabihídon történt eseményeket mutatja be. A vetítés után Polyák Levente beszélget a városi térhasználatról Szerencsés Ritával (Budapest100, MoME) és Tömör Miklóssal (Valyo).

10. Budapesti Építészeti Filmnapok/ március 8 - 11., Toldi Mozi

Kortárs Építészeti Központ szervezésében immár 10. alkalommal invitálnak minket a Budapesti Építészeti Filmnapokra. 10 éve dolgoznak azon, hogy évről évre elhozzák Budapestre a legjobb építészettel és a várossal foglalkozó filmeket, melyek Magyarországon kizárólag a Budapesti Építészeti Filmnapokon láthatóak.  Hogyan gondolkoznak azok az építészek, akik az elmúlt évtizedben újragondolták az építészet szerepét és eszköztárát? Hogyan zajlik a közösségi tervezés folyamata? Miként élik meg egy új épület megszületését a rajta dolgozó munkások? Hogyan alakul egy funkcióját elvesztett épület, stílus vagy technológia sorsa?

  • Színház

SÍN - Timothy And The Things: Anyádék Rajtam Keresnek/ március 11., MU Színház

hópehelykategorizálás, vacsorán feszengés, a teregetés lélektana, nem én vagyok a hülye, a mai napi teendők besűrítése a holnapba, egyre öregebb vagyok, ceruzakopást szemlélni, ezt tegnap kellett volna mondani, hogyan szuszog a másik, belefeledkezni valakibe, mit gondolnak rólam, mit nem lehet érteni. „Mi lehet annyira fontos, hogy három napja képtelen vagy minket visszahívni? Mi az a dolog, amit nem lehet megszakítani öt percre? Nem lehet így eltűnni! Senki nem engedheti meg magának, hogy így eltűnjön.” – /Anyám/. Az előadás hétköznapi érzésekből és helyzetekből létrehozott táncokon keresztül hasznosítja a látszólag haszontalanul töltött időket.

Dinyés Dániel - Dudás Éva - Hegyi György: Frida/ március 13., Átrium Film-Színház

Az összművészeti produkcióban a színház, az élőzene, a kortárs tánc és a videóművészet hatásos elegyével idézik meg Frida Kahlo különös sorsát és világát. Szertelenség és kicsapongás, lesújtó tragédiák, egy életre szóló szerelem és persze a meghökkentő festmények magával ragadó története ez. A kora XX. századi Mexikóváros, Detroit, New York és Párizs forgatagában járunk, ahol a technika, a művészet és a világnézet is forradalmi. 

Yuri Korec & Company: d-Body-M/ március 22., Bakelit Multi-Art Center

A test emlékezetének tere. Két test egy helyen, elkülönülve, egy időben. A test emlékezete. Két test, elkülönülve, egy időben. Az emlékezet tere egy helyen. Testtér, elkülönülve, egy időben. A test emlékezetének tere. Két test egy helyen, elkülönülve, egy időben. Yuri Korec amellett, hogy táncos és koreográfus, testterapeuta is. Kutatásában elsősorban testemlékezettel foglalkozik. Minden átélt eseményt rögzít az idegrendszerünk, befolyásolva a környezetünkkel való viszonyunkat. Ez a jelenség a d-BODY-m fő inspirációs forrása. Az egyszerre, egy térben zajló két szóló az előadók testemlékeit követi.

A Finn Nemzeti Színház bemutatja: just filming/ március 22 - 23., Trafó

Egy férfi és nő találkozási kísérlete másfél órában. A férfi észt, a nő magyar, közös gyökerük a posztszovjet időszak, beszélt nyelvük pedig inkább a film, mint a tört angol. Küzdenek egymás megértésért, vagy épp egymás ellen, miközben kapcsolatuk ingázik a játék és a szívszaggató viszony kategóriái között. Felidézik Bernardo BertollucciUtolsó tangó Párizsban és Oltalmazó égbolt című filmjeit, de feltűnik az előadásban Sergio LeoneVolt egyszer egy vadnyugat-a is. Személyiségük elsöprő energiával, vagánysággal, humorral és líraisággal tölti meg az előadást, ők pedig egyszerre mutatják meg sötét és gyermeki arcukat is.

  • Kiállítás

A NŐ - Múzeum+/ március 8., Magyar Nemzeti Galéria

Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – vár minket a Magyar Nemzeti Galéria. A Múzeum+ márciusban a nőkről szól, pontosabban a nagybetűs NŐről. Vannak női szerepek, vannak női sztereotípiák, vannak nőkről szóló műalkotások, vannak női alkotók és vannak csak úgy, a nők. Nők lesznek a vendég tárlatvezetők, nőművészekről és női művészetről szól a MúzeumCafé beszélgetése, egy népszerű énekesnő áll majd a színpadon és egy női szobrász alkotásának bemutatása kapcsán egy női előadókkal, női zeneszerzővel, női koreográfussal megvalósuló táncperformanszot is láthatnak az érdeklődők. A művészettörténeti előadás a nők és a művészet kapcsolatát vizsgálja, női borászok borait kóstolhatjuk és a workshopban női portrék illatát keressük. Egy női est, amire természetesen a férfiakat is szeretettel várják.

SaveGame2 Független Videójáték Kiállítás/ március 17., Lurdy

Játékok, nyeremények, asztali- és társasjátékok, ismerősök a YouTube-ról, cosplay show, a videojáték-történelem legendás platformjai és a legmodernebb VR rendszerek – természetesen minden kipróbálható formában! A SaveGame a korábbi gamer rendezvényektől eltérően más nézőpontból igyekszik teret adni a videojátékosok idősebb és fiatalabb korosztályának – a klasszikus retro/vintage/árkád/modern gaming életérzés mellett kiemelten fókuszál a VR technológia, aközösségi média és a ma divatos irányzatok képviselőire, mint a youtuberek és a követőik találkozási pontjaira – akár a virtuális, akár a valós térben, valamint a meghívott indie játékfejlesztőkkel, asztali- és társasjáték forgalmazókkal lesz lehetőség találkozni, eszmét cserélni.

Szíj Kamilla: Szubjektív geometria/ március 6 - 30., Vintage Galéria

Szíj Kamilla a németországi Offenbach am Mainban kezdte meg, majd 2016-ban a budapesti Képzőművészeti Egyetem DLA programján fejezte be stúdiumait. Több évtizedes, rendkívül konzekvens grafikai munkásságát a redukált eszköz-, anyag- és színhasználat, valamint a narratíva száműzése jellemzi. Legújabb sorozatának lapjain a formálódó és deformálódó ovális struktúrák felületei ugyanis azon túl, hogy önmagukban is zárt kompozíciókként működnek, a korábbiakban olyannyira jellemző középpont nélküliséget az origók markáns jelenlétére cserélték. Minden alakuló struktúra epicentruma egyetlen piros X rajzolat, amely hol a formán belül, – hol azon kívül, – hol látványosan máskor pedig felkutathatatlanul elrejtve bújik meg a felületen.