Éppen a napokban lett egy éve, hogy az Oh My Green elkezdte egészség- és környezettudatos működését a belvárosban. A Petőfi Sándor utcai food bárban azóta már mi is többször megfordultunk, reggelizni vagy épp zöldsalátánál izgalmasabb alternatívát keresni egy könnyed ebédre. Az egy év elég volt rá, hogy törzsközönség nőjön a hely köré, és lelkes visszatérésekkel alakítsa ki a kínálat (fehér csokis fánk és acai-tápióka smoothie-jellegű) bázisát, de arra is elég volt, hogy újdonságok is megjelenjenek. Megnéztük, mi a helyzet most az egyáltalán nem csak zöldség alapú Oh My Greenben.

Aki már járt a helyen, tudja, aki pedig még nem, mondjuk: a nevével ellentétben, az Oh My Greenben nem csak zöld színű és egyáltalán nem csak mentes ételeket készítenek. Tény, hogy többségben van a zöldség, gyümölcs és gabona, de a sovány és magas fehérjetartalmú fehér húsok és halak sincsenek száműzve a konyhából. Inkább annyiban hagynánk, hogy itt tudatos vonalon mozog az ételpaletta, amiben a "minél színesebb, annál egészségesebb" elvet is aktívan képviselik. Ha besétál valaki a Petőfi Sándor utcai, naturális hatású kis bisztróba, rögtön meg is bizonyosodhat erről: a kínálat ugyanis egy (pontosabban két) ételpultban van csinosan reprezentálva.

Ez rögtön két okból kifolyólag is jó: egyrészt jóleső látvány a szemnek, másrészt pedig ránézés alapján tudunk választani. Minden ételnél fel van tüntetve egy kártyán, hogy mit tartalmaz, így aki ételérzékenység miatt vagy egyéb megfontolásból nem fogyaszt bizonyos összetevőket, könnyen tud szelektálni a szortimentben. Arra is jó lehetőséget kapunk, hogy a saját szemünkkel lássuk, az acai, gojibogyó vagy a tápióka nem ördögtől való, fura kinézetű dolog. És ami még egy plusz a rendszer mellett, hogy adagolva, dobozolva is leemelhetjük a pultról a szimpatikus tételeket, vagyis akár azzal a lendülettel vihetjük is tovább.

A kínálatnak ugyanúgy részét képezi a sűrű, krémes acai-tápióka smoothie (1690 Ft), a pohárkrémek, a felturbózott bulgur és hozzá hasonló, egytálétellel felérő saláták, a quiche, a wrapek, a sütik és újabban a meleg ételek is. Klassz változás a zabkása alapú reggeli, és hogy mindennap készítenek kétféle – egy húsos és egy vegán – főételt (990-1490 Ft), valamint levest is. Utóbbit akár ebédmenübe is tudjuk foglalni, minden hétköznap van egy leves + főétel és egy főétel + desszert variáció (1690-2050 Ft). Ottjártunkkor például a currys lencseleves a vegán wrappel társult, a B variációban pedig egy kecskesajtos ebédbox és kurkumás-áfonyás muffin kecsegtetett egy egészséges, könnyed, de laktató ebéd lehetőségével.

Mi mégis a saláták mellett döntöttünk: hedonista módon többféléből válogattunk össze egy adagnyit (390-790 Ft-ért mérnek 10 dkg-ot belőlük, de előre elkészített boxokban is beszerezhetők), és mellé egy langyos juhtúrós-brokkolis quiche-t (960 Ft) társítottunk, desszertként pedig egy pohárkrémet vizionáltunk. Nem vagyunk kis étkűek, de a desszertet mégsem bírtuk bevállalni: a teljes kiőrlésű termékekről és superfoodokról is érdemes tudni, hogy laktatóbbak a látszatnál.

És akármennyire is sztereotípiával szembemenő a tény, finomak is: a currys, bulguros padlizsánsalátáért vagy a superfoodos változatért (vadrizs, brokkoli, harissa, tökmag, ricotta, mogyoró) bármikor visszamennénk, és ennél a visszatérésnél az sem utolsó szempont, hogy az étkezést My Little Melbourne-félekávéval zárhatjuk. A Madách téri My Little-egységben egyébként cserébe bevásárolhatunk az Oh My Green jellegzetes termékeiből, de például a Mantrában, sőt újabban az Oxygen Wellnessben is ott vannak az OMG finomságai.

Ha a kávézóba leugrás épp nem opció, akár házhoz is lehet rendelni tőlük (12000 Ft felett), sőt egy kisebb-nagyobb esemény cateringjét is rájuk bízhatjuk: egészséges falatkákkal, komplett dekorral és személyzettel segítenek újragondolni a pogácsás kávészüneteket. Annak persze tudatában kell lennünk, hogy az extrább, megválogatott összetevők magasabb árkategóriát jelentenek, de megfizethetetlennek nem neveznénk.