Nagy hírértékkel bír, ha a városban új termelői vásár nyílik. A hozzánk hasonló lelkes piacozók kedvét a lehangoló eső sem vette el attól, hogy felfedezzék a szombaton nyíló Czakó Piaczot az I. kerületi Tabán tetején. Fürjtojás, impozáns húsáruk, ízletes sajtok és sok más finomság várt minket a Czakó kertben, a régi présház udvarán, ahol minden adva van a rusztikus és családias hangulathoz.

A piac létrehozása Mihály Edinához és Várady Lucához köthető, Edina 5 évig a Szimpla háztáji piacot szervezte, Luca pedig a Czakó Kert üzletvezetője. A koncepciójuk az volt, hogy az ország legjobb termelőit fogják össze, és nem meglepő, hogy az itt található árusok közül páran vasárnaponként a Szimpla Kertben is megtalálhatóak. Vannak viszont olyanok is, akiket hiába keresünk a városban, vagy bármelyik vidéki piacon, például a táti Fábi Dávid Mr. Mayhem elnevezésű, saját termesztésű chilipaprikákból készített chiliszószainak és chilis lekvárjainak immár a Czakó Piacz az egyetlen lelőhelye az internetes rendeléseken kívül.

Termelői piacokra járni nem csupán „úri huncutság”, hanem izgalmas kincsvadászat: olyan portékára és ízekre lelhetünk egy ilyen vásárban, amiket hiába keresünk a boltok polcain. A Nánási portéka ínycsiklandozó hentesárut, sárgarépa- és egyéb lekvárkülönlegességeket, savanyúságot kínál, a debreceni Nárcisz Birtok Kézműves Sajtmanufaktura emlékétől pedig most is összefut a szánkban a nyál, kóstoltunk ugyanis fokhagymás-kapros friss gomolyát, kakukkfüves és hortobágyi gyógynövényes érlelt sajtokat is tőlük.

A dányi Fazenda farmnál is érdemes elidőzni, a több hektáros homoktövis-ültetvényről származó homoktövisital és a belőle készült lekvár igen ízletes, de lehet náluk vásárolni sonkákat, hurkákat és sütőkolbászokat is. Hidegen sajtolt napraforgóolajat és diót az Eleven gazdaság árul, fürjtojások és a belőlük készült tészták Zala megyéből, a VitalcsíráiErdőkertesről érkeznek, a Dombai Jersey Farm joghurtjai, krémsajtjai a Baranya megyei Pellérden legelésző jersey tehenektől. De ha kecsketejből készült termékekre vágyunk, a Czakó Piaczon megtaláljuk a dombóvári Capella gazdaság és a kiskunfélegyházi Gallpesi Kecsketenyészet kecskesajtjait is.A konyhakertünkbe rengetegféle biovetőmagot vásárolhatunk a fóti Valeyrac Exoticstól, a Bloom flowers pedig a vágott virágokat, koszorúkat és elültethető virághagymákat képviseli a vásárban. Egy Tisza mentéről származó gazdaságból már most szombaton kapható volt gyümölcs és zöldség, de még több stand várható majd, ha elkezdődik a szezon. Eddig sosem látott termékeket is találtunk: a pátyi mézárus virágport is árult, elmondása szerint kis dózisban kitűnő megoldás az allergiára.

A Czakó kertben még csak ez volt a legelső alkalom, hogy piacot szerveztek, értelemszerűen sok minden fog változni, és leginkább bővülni, de az esőáztatta nyitás ígéretesnek bizonyult. A kávézóban a piacon kapható termékekből készítenek reggelit és ebédet, és mivel esett az eső, a piacozók nagy része ide húzódott be a standok mustrálgatása közben, előtt és után. Napsütéses és meleg időben valószínűleg még barátságosabb lesz a kert, ahonnan panoráma nyílik a városra, a szervezők pedig workshopokkal és kézműves programokkal készülnek a jövőben.Czakó Piacz

Facebook

Cím:
Czakó kert, 1016 Budapest, Czakó utca 15.,


Nyitvatartás: szombatonként 8-15 óráig