Húsz évvel a WestEnd építésének kezdete után újabb beruházásba fog a szomszédos telken, a város egyik legértékesebb, központi területén a Gránit Pólus. A „smart city” koncepció alapján tervezett leendő városnegyedben egy 2 hektáros park mellett irodák, lakóépületek, kereskedelmi egységek és egy szálloda is épül. A tervek szerint már 2018-ban megtörténhet az alapkőletétel, és elindulhat az építkezés.

A régió legnagyobb méretű magánfejlesztése a WestEnd és a Nyugati pályaudvar melletti, 94 000 négyzetméteres telekre összesen 320-450 ezer négyzetméternyi új városnegyedet tervezne, tudta meg a Forbes. Az ingatlanfejlesztő az a Gránit Pólus csoport, amely húsz évvel ezelőtt nekikezdett az itt álló, Finta Stúdió tervezte bevásárlóközpont és szálloda fejlesztésének is. A szomszédos terület most, hiába a központi fekvés, hosszú évtizedek óta leginkább kihasználatlan rozsdaövezet, ennek helyére képzeltek el egy modern, a "smart city" városfejlesztési ideáloknak is megfelelő városrészt.

Bár a városképi megjelenésről előzetesen még nem sokat lehet tudni, a fejlesztő az egyes épületeket más-más építészeti irodával terveztetné, hogy egy sokszínű városnegyedet alakítson ki, valamint fontos szempont a fenntartható, környezettudatos szemléletet követése is. Bizakodásra ad okot, hogy a Gránit Pólus volt a Müpa, a Budapest Sportaréna és a Korda Stúdió építése során is a beruházó, tehát igazán jól sikerült épületek kötődnek a cégcsoporthoz.

A koncepciók alapján az új negyedben a lakóépületek mellett irodák, egy szálloda, valamint szolgáltató, és kereskedelmi funkciók is helyet kapnának, illetve egy 2 hektáros park is létesülne. Látványtervek nélkül még nehéz bármit is mondani, de a fejlesztő szeretné, ha az új negyed nemcsak Budapest legvonzóbb lakó- és munkakörnyezete lenne, hanem turisztikai látványosság és célpont is. Az alapkőletételt 2018 végére tervezik, kíváncsian várjuk a terveket, és a terület további sorsának alakulását.