Szinte lehetetlen igazságot tenni a Belső-Erzsébetvárosban eldurvuló, lakók kontra kocsmák konfliktusban, de most végre kiderült, hogyan rendeznék a helyzetet a környéken üzemelő kocsmák és pubok.

A bulinegyed utóbbi években lezajlott, látványos felfutásával csak azok jártak rosszul, akik ott élnek. Mióta a 8. és 9. kerületben szigorították a vendéglátóipari egységek nyitvatartását, végképp elpattant a húr  a 7. kerületben élőknél, ez ugyanis azzal fenyegetett, még többen áramolnak Belső-Erzsébetvárosba szórakozni, ahol a csendrendeletet 2013-ban szüntették be. A lakók megelégelték, hogy a szórakozók „disznóólat” csináltak a környékből, reggelente telehányt utcán kell iskolába vinni gyerekeiket, és nem tudnak normálisan pihenni; és mivel úgy érzik, magukra hagyták őket a döntéshozók, önszerveződésbe kezdtek. Tevékenységüket az interneten is nyomon lehet követni az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoportban, ahol a mindennapos problémákat megörökítő posztokon keresztül pontosabb képet kaphatunk arról, miért is vannak kiakadva.

Ideje volt már, hogy "odafent" is reagáljanak a konfliktusra. Vattamány Zsolt 7. kerületi polgármester a Magyar Nemzetnek egyértelművé tette, hogy konkrét lépéseket tervez az ügy rendezésére: szeptemberben a 7.  kerületi képviselőtestület rendkívüli ülése elé terjeszt egy átfogó rendeletmódosítási és intézkedési tervezetet. Elképzeléseik között szerepel, hogy a takarítási munkálatok, a rendészeti jelenlét és a hatósági ellenőrzések megerősítése mellett azt is kikötnék, hogy az önkormányzat tulajdonában álló ingatlant, üzlethelyiséget a jövőben nem lehetne bérbeadni szórakozó- vagy vendéglátóhely céljára. A polgármester a reggel 6 óráig tartó nyitvatartás szigorítását nem említette, pedig a lakók elsődleges célja ez volna - aludni szeretnének, és nemcsak az utcán ordítozás, hanem a zene is elviselhetetlen zajforrást jelent számukra.

Hamarosan tehát a döntéshozók elé kerülhet az ügy, így mindkét fél elérkezettnek látta az időt, hogy még erősebben hallassa a hangját, és az utcára vonuljon. Kedden délután a vendéglátóhelyek vezetői és alkalmazottaik sétáltak végig a Király utcán, és adtak átadtak egy, a kerület "több mint 150 vendéglátóegységénél dolgozó több mit 10 000 munkavállaló nevében írt" javaslatcsomagot az önkormányzatnak, kiállva a bulinegyed gazdasági és turisztikai pozitívumai mellett, utalva rá, hogy ők a "kerületből élnek". Érthető módon nem a takarítással és az utcai atrocitások csökkentésével van problémájuk, hanem a nyitvatartás korlátozásával, hiszen ezzel veszítenék a legtöbbet. Az egyik transzparens fel is vetette a kérdést: „mi is menjünk külföldre dolgozni?

Úgy tűnik, a beadvány a lakók által felvetett problémák mindegyikére igyekszik megoldást találni. Többek között javasolnák a hajnali 5 órára időzített takarítást,  a nagyobb és rongálásbiztos közterületi hulladékgyűjtőket, és vállalnák, hogy ők maguk elhelyeznek kukákat az utcafrontra; gyorsreagálású takarítóegységet finanszíroznának és működtetnének, az utcára vizelést pedig úgy akadályoznák meg, hogy mellékhelyiségeiket mindenki számára ingyenessé tennék, és ezt kommunikálnák is a vendégek felé. Vállalnák azt is, hogy éjfél utáni nyitvatartás esetén legalább egy fő biztonsági személyzetet alkalmaznának, valamint saját erőforrásból képeznének és foglalkoztatnának „éjszakai mediátorokat” és extra biztonsági személyzetet a város gócpontjain. A legkardinálisabb kérdést, a zajterhelést a lakóközösségek igényeinek megfelelő hangszigetelési megoldásokkal, illetve zajmonitoring rendszerek beépítésével küszöbölnék ki.

Ezeknek az ötleteknek a megvalósítása nem is teljesen valószerűtlen, a számtalan felmerülő kérdés közül kettő, hogy hogyan sikerülne egységesen bevasalni a kerület összes egységén, és a hosszú távon megoldást jelentenének-e. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint az egész bulinegyedet a történelmi belvároson kívülre kéne helyezni, visszaadva a környéket a lakóknak, mások szerint az (olcsó fapados járatoknak köszönhetően javarészt kevésbé edukált) turisták megfegyelmezésével lehetne célt elérni.

Az viszont biztos, hogy „nyuggerrezéssel” nem lehet elintézni a kérdést, mint ahogy azzal se, hogy „költözzön el, akinek ez nem tetszik”. A lakók egyébként korábban bejelentett tüntetése  szerdán fél 5-kor kezdődik a Kéthly Anna téren, ahonnan átvonulnak a polgármesteri hivatal elé.