A zajos és lassú Beerbike-ot – még ha nem is szeretjük – nagyjából megszoktuk, a segway-jel száguldozó angol legénybúcsús társaságra se nagyon kapjuk fel a fejünket, de létezik egy ritkán elcsíphető járgány, amely tényleg meghökkenti az embereket Budapest utcáin. Elvégre ki látott már olyat, hogy valaki egy 2 méteres bringán sétálva biciklizik?! Kipróbáltuk a Lopifitet, amivel pontosan ezt lehet művelni.

A futópaddal felszerelt óriásbringát Hollandiában találta ki egy idősebb férfi azzal a céllal, hogy a beltéri testmozgást ötvözze a kültérivel. Félig-meddig valósult csak meg az elképzelése, mert első látásra azt hinnénk, a konditermekből ismert futópad hajtja a járgányt, de tévedünk: semmiféle erőkifejtést nem igényel, ugyanis elektromos szerkezet vezérli.

Ebben az esetben joggal merül fel a kérdés: akkor meg minek kell sétálni rajta? „A feelingért” – vágja rá KoltayPéter, a Lopifit hazai importőre. „Kezdetben félsz, mert nem tudod hová tenni, hogy az agyadnak több mindent kell egyszerre koordinálnia, hiszen lényegében sétálsz és közben akár harminccal is repeszthesz. Mintha a föld fölött járnál... Többször megfordultam Hollandiában, ott találkoztam vele. Először valamiféle UFO-nak hittem, de aztán kiderítettem, pontosan mivel állok szemben, és megtudtam azt is, hogy itthon nem forgalmazza senki. Innentől kezdve mi lettünk a Lopifit magyarországi képviselete. Harminc járgányunk van.” – folytatja az Andrássy úton található Gárdenből ismert Péter, akitől azt is megtudtuk, hogy egy bringa ára 2000 euró körül mozog, tehát picivel többe kerül egy átlagos elektromos kerékpárnál.

Egy feltöltéssel 55 kilométert lehet megtenni vele, végsebessége némi hátszéllel és könnyebb testsúlyú felhasználóval elérheti a 30 km/h-t, sétatempója 4 km/h. A 60 kilót nyomó bringa 2,3 méter hosszú, váltója hat sebességes. Az emelkedőt visszafogottan bírja és mivel kevésbé fordulékony, kanyarodásánál nem árt körültekintőnek lenni. Fékezésnél a motor és a futópad is leáll, vagyis a látszat ellenére biztonságos járművel van dolgunk.

A Lopifit méretéből adódóan sejthető, hogy nem igazán járdán való cirkáláshoz tervezték. A fővárosi közlekedésben kevés rutinnal rendelkezőkben félelmet kelthet, ha mondjuk az Andrássyúti forgalomban kellene haladni vele. Koltay Péter szerint az autósok előzékenyek, ha meglátják, és általában már csak kíváncsiságból is lelassítanak, amikor a szokatlan járgány a közelükbe ér.

A legtöbben brahiból próbálják ki és az idősebbek a bátortalanabbak, amikor rá kell állniuk. Tanúsíthatjuk, hogy a kezdeti óvatosság és aggódás hamar eltűnik, a félelemérzetet 2-3 perc elteltével vigyorgás váltja fel, még akkor is, ha az első métereinket folyamatosan erős kormányszorítással úgy tettük meg, hogy véletlenül a legmagasabb sebességi fokozatban maradt a masina...

Itt, a Gárdennél egy órára 10 euróért bérelhető a Lopifit, 2 órára 18-ért vihető el, illetve vezetett túrákon lehet még részt venni, csapatépítőnek tehát kiváló választás. Szentendrére és vissza van például egy kényelmes kirándulásuk, melyet egy feltöltéssel képes megtenni a bringa. A későbbiekben olyan túrát terveznek, amely egész napos programként Budapest valamennyi parkját érinti.