A Fővárosi Állat- és Növénykert bővítése már régóta napirenden van, az első látványterveket a biodómról tavaly ősszel meg is mutattuk. A volt Vidámparki területre építendő, 2020-ra elkészülő Pannon Parkot a Market Építő Zrt. húzhatja fel, kulcsrakész átadási állapotra.

Éppen tegnap ünnepelte 151. születésnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert, és a közelmúltban jelentették be a legújabb fejlesztések indulását is. A 2013 óta zajló szakmai és szakértői tervezési program lassan a megvalósulás fázisába léphet, és elindulhat a Pannon Park és az itt elterülő biodóm építése. A 2020-ban elkészülő parkban elsődlegesen a Kárpát-medence ősi élővilága kerülne bemutatásra. Persze nem egy kis magyar Jurassic Park építésével, hanem a 10-12 millió évvel ezelőtti, félig tengerrel borított környék területének növény- és állatvilágának mai leszármazottai fognak a fedett és külső kifutókon élni.

Az őskor ezen időszakában a környék éghajlata még sokkal melegebb volt, így főként a ma itt már egzotikusnak számító állatokat, elefántféléket, orrszarvúkat, vízilovakat és emberszabású majmokat láthatunk majd az óvilági kontinensekről, eurázsiai és afrikai területekről. A speciális, fedett biodóm mintegy 1,7 hektáros lesz, az épülő kb. 5 hektáros Pannon Parkon belül. Az állatok látványos bemutatásán és oktatási lehetőségeken kívül a legnagyobb érdeme az lesz, hogy az állatkertben tartott egzotikus állatok is az eredeti környezetükhöz leginkább hasonlító klimatikus és természeti viszonyok között élhetnek.

Visszapillantva a múltba, elég nagy utat tett meg az intézmény állatok környezetének megfelelő kialakításáig. Az állatkert nyitásakor még gyerekcipőben járt a zoológia és etológia, így történhetett meg az, hogy például szegény baglyokról azt feltételezték, hogy mivel leggyakrabban elhagyatott várkastélyok szűk tornyaiba helyezte őket a romantikus képzelet, így az a tökéletes élőhely nekik. Ennek megfelelően az állatkertben is felépítettek nekik egy kis bagolyvárat, ahol az éjjeli ragadozók szoronghattak. De a millenniumi ünnepségekre egy teljes afrikai törzset is beköltöztettek az állatkertbe, a zsiráfok mellé. A 20. század elején aztán megindult az Állatkert modernizálása, ekkor épült a mai főbejárat vagy a Kós Károly tervezte épületek is, és a kis és nagy-sziklák a nyílt kifutókkal a szűk ketrecek helyett. A legutolsó jelentősebb átalakítások és modernizáció 2008-ban volt, de a bővítés így is elkerülhetetlenné vált. Erre most, a Vidámpark bezárása után nyílt lehetőség, a megörökölt 6,5 hektáros terület beépítésével.

A mostani bővítés kapcsán kiírt pályázatra két ajánlat érkezett be: a STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., valamint a Market Építő Zrt. De mivel mind a két cég esetében az első ajánlati ár meghaladta az előirányzott keretösszeget, így a pályázat első köre sikertelen volt, és csak második nekifutásra, a költségek újraszámolása után született döntés.