Lassan célegyenesbe fordul a Párisi udvar és épületének újjáépítése. A házban egyszerre zajlik az évekig bezárt passzázs műemléki restaurálása és Parisi Udvar Hotel Budapest néven egy ötcsillagos szálloda kialakítása. Jövő nyártól bármikor bemehetünk megcsodálni az átjáró ablakcsodáit és míves fémszerkezetét. Bepillantást nyertünk a ház újjászületésébe.

2014-ben kezdte újratervezni az Archikon építészstúdió a Ferenciek terén található Párisi udvar néven elhíresült házat és névadó passzázsát. Az 1976 óta műemléki védettséget élvező rendkívül összetett építészeti együttes komoly munkát adott és ad is folyamatosan a szakembereknek: egyszerre kell ugyanis minden apró részletében helyreállítaniuk a korhű állapotokat és hozzátervezni egy ötcsillagos luxuszállodát egyemelet ráépítéssel. Mindezt úgy, hogy a Ferenciek terét és Petőfi Sándor utcát összekötő csodálatos fedett átjáró egyszerre szolgálja majd a járókelők, a lakosság, a turisták és a szálloda érdekeit. A 110 szobás, elnöki lakosztállyal, spa részleggel és konferenciatermekkel ellátott Párisi Udvar Hotel Budapestet és passzázsos épületét teljes pompájában 2018 május-júniusában tervezik átadni. Sikerült bepillantást nyernünk a 14 hónapja zajló munkálatokba .

A tervezők az egykori Belvárosi Takarékpénztár Schmahl Henrik rajzolta százéves alaprajza, a levéltári kutatások és az épületdiagnosztikai vizsgálatok szerint gondolták újra a házat. A bonyolult szerkezetű palota egészét áthatja egy jellegzetes kaptárszerű hatszög forma, ami legszembetűnőbben a kupolamennyezetekről köszön vissza. De haladjunk kívülről befelé: ha a mostani félkész felállványozott látvány helyett a vágyott állapotot képzeljük magunk elé, elsőként a Zsolnayból kirakott legnagyobb európai kerámiahomlokzat fog minket csodálatra késztetni – jelenleg üdítőjüket kortyolgató szupermodellek néznek le ránk.

Visszakerül az eredeti árnyékolószerkezet is a házfrontra, különleges falból kibújó figuráival. A Londoni Harrods üzletház kirakatait készítő nagy múltú angol cég felújított fém portálszerkezetei teszik majd teljessé a képet. A boltok egy része egyébként a passzázsra is nyílni fog. Az építésvezetőtől megtudtuk, hogy a külső már kilencven százalékosnak mondható, az alapokat is megerősítették, most restaurálás és szerkezetépítés folyik. Újdonsággal is szolgál majd a Párisi új köntöse: ha leszáll az est, műemléki szempontokat tiszteletben tartó kivilágításban fog úszni. A szakember szavaiból kiderült: a restaurálandó mestermunkák nagy részét műhelybe szállítják, és ott varázsolják újjá – minden egyes darab tervrajzát engedélyeztetve a műemléki hatósággal.

Belépve a passzázsba a kor legkomolyabb rekonstruált munkáival fogunk találkozni: Róth Miksa üvegablakaival, Villeroy & Boch járólapokkal, Haas és somogyi féle Luxfer üvegekkel, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas alkotásokkal. A híres kristálykupolaprizmaüvegei szétszórva engedik majd át a betörő természetes fényt, amiből a pincébe is jut, mivel a gondos Schmahl a padlóba is helyezett belőlük. Ottjártunkkor letisztított, lealapozott csupasz fémszerkezeteket láttunk, melyek várják vissza az üvegcsodákat.

Impozáns összetevői lesznek még az udvarnak az autentikusan helyreállított belső üzletportálok, a díszes öntöttvas dupla lépcsőház és a Petőfi Sándor utca felőli központi kupolatér. Utóbbi festett üvegei alatt kap helyet a hotel recepciója, lobbija, valamint két kis korhűen újjászületett bolt. Ugyanide fog becsatlakozni egy bár-étterem-cukrászda gasztroegyüttes is, mely teraszként fogja használni a két kupola közötti hosszú szakaszt. A temperálható hőmérsékletű átjáróházat az ígéretek szerint éjjel-nappal igénybe vehetjük, és csak felújítási vagy takarítási céllal zárhatja be a szálloda időlegesen.

A restaurálás miatt elbarikádozott Petőfi utcát már novemberben visszakapjuk.