Újabb sportlétesítményre írtak ki építészeti pályázatot az eredetileg 2024-es budapesti olimpiára tervezett beruházások közül. A Budapest Atlétikai Stadiont és az arénát magába foglaló új sport- és rekreációs központot a Csepel-sziget csúcsán építenék meg.

A Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében április 20-án elindult az eredetileg olimpiára szánt Budapesti Atlétikai Stadion tervpályázatának stopperórája. A versenybe szálló építészek között július 7-én hirdetnek eredményt. Mivel Magyarország nem rendelkezik jelentős fedett vagy szabadtéri atlétikai verseny rendezésére alkalmas arénával, a program javaslatot tesz egy hiánypótló fővárosi atlétikai központ létrehozására. A komplexumban helyet kapna egy központi stadion, egy fedett csarnok és több szabadtéri edzőpálya. A beruházás a Csepel-sziget északi csúcsán, a Weiss Manfréd út két oldalán mintegy 55 hektáros területen valósulna meg. Az atlétikai sportág létesítményei mellett, a döntéshozók szándéka szerint épül egy Xtrém park, BMX versenypálya, Kajak-kenu szlalompálya, falmászásra és skateboardra alkalmas létesítmények, valamint egy kerékpáros freestyle pálya. Hosszabb távon ATP és WTA versenyek rendezésére alkalmas teniszközpont is szerepel a tervek között.

A pályázati dokumentum szerint, az így kialakuló óriáslétesítmény új sport- és rekreációs központként szolgálná a sportfejlesztést és a város élhetővé tételét. A projekt indoklása szerint egy önmagában álló atlétikai stadion kevéssé volna alkalmas a program megfogalmazott céljainak elérésére, ezért szeretnék a kapcsolódó fejlesztéseket is megvalósítani közvetlen környezetében. A sportok "királynőjének" nevezett atlétikában a két évente megrendezett világbajnokságokon és a négyévente zajló olimpiai játékokon 47 versenyszámban küzdenek a sportolók, öt nagyobb csoportban: futás, ugrás, dobás, gyaloglás és összetett versenyek.

Magyarország legutóbb 1983-ban – az azóta leégett és lebontott Budapest Sportcsarnokban – rendezett fedett, majd 1998-ban – a szintén lebontott Népstadionban – szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságot.