Két százada látta meg a napvilágot legismertebb balladaköltőnk, Arany János. Ahogy életében, a nevét viselő emlékévben is fontos szerepet kap Budapest.

A mai nappal indul útnak Nagyszalontáról, Arany János szülőhelyéről a költő 200. születésnapját ünneplő emlékév, mely végigkísérve életének legfontosabb állomásait, áprilisban érkezik Budapestre. A sokszínű kulturális programkínálat legfontosabb fővárosi helyszínei a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), az MTA Könyvtár és Információs központ és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) lesznek. A PIM többek között a májusban nyíló Önarckép álarcokban című Arany Emlékkiállítással készül, mely hagyományos és digitális technológiákat alkalmazva törekszik bemutatni, hogyan viszonyult a költő a modernitás kihívásaihoz, a kor közéleti eseményeihez és miként befolyásolta szövegeivel az irodalmi életet. A múzeum a Supka Géza Alapítvánnyal és a Margó Fesztivállal karöltve a kortárs irodalmat is bevonja az emlékévbe.

Az OSZK április 27-én kezdi rendezvénysorozatát a „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet című Arany János-kiállítással, a Nemzeti Ereklyetérben és az Ars Librorum kiállítótérben.

A tárlaton a kézirattár Arany-kincseit tekinthetjük meg, de megismerhetjük a poéta és kortársai viszonyát, sőt még a korabeli ünnepségeket is megidézik. A kiállítás 2017. november 25-ig ígér még könyvbemutatókat, pódiumbeszélgetéseket speciális tárlatvezetéseket, és rendhagyó magyarórákat a költőnk iránt érdeklődőknek. Az OSZK még kortárs kéziratokkal, videóinterjúkkal, szavalóversennyel, családi napokkal és Arany-koncerttel is adózik a költő emlékének.

Ha szeretnénk megidézni a "szalontai nótáriust", Budapesten járjunk egyet a költő kedvenc sétahelyén a Margit-szigeten, mely számtalan balladáját inspirálta, látogassunk el a Múzeumkertbe Stróbl Alajos Arany-emlékművéhez vagy rójuk le kegyeletünket síremlékénél a Fiumei úti sírkertben.