Ismét biztosítja a szokásos franciás hangulatot a Frankofón Filmnapok, már hetedik alkalommal, premier előtti vetítések, koncertek és színház is vár majd minket.

A Frankofón Filmnapok és Fesztivál egészen egy hónapon át tart majd, és a fővárosban több mint húsz helyszínen találhatunk majd Franciaországhoz kapcsolódó programokat a filmeken kívül is. Hét ország legfrissebb filmjei, koncertek a reneszánsztól a sanzonon át az experimentális zenéig, történelmi és társadalomtudományi előadások, felolvasóestek, frankofón dalverseny, gyermekfoglalkozások, valamint oktatási programok várják az érdeklődőket. A március 1. és 10. között zajló filmes mustra keretében francia, belga, kanadai, magyar, marokkói, svájci és román alkotások is szerepelnek az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Art+ Cinema és a Budapesti Francia Intézet műsorán. A szervezők kizárólag a filmnapokon látható alkotásokkal, premier előtti vetítésekkel, valamint egy kanadai és egy marokkói esttel készülnek az idei eseményre.

A 29 nagyjátékfilmből és 2 rövidfilm-válogatásból álló program három fő témakör köré szerveződik, amelyek a hétköznapi problémákra hívják fel a figyelmet. Az első blokk a Patthelyzet nevet viseli, és a társadalmi-gazdasági kényszerrel foglalkozik. Az Igazságkeresés szekcióban társadalmi igazságtalanságok, korrupció és családi titkok kerülnek a felszínre. A harmadik témakör pedig a Válságkezelés, amelyben további kényes kérdések vetődnek föl: összecsiszolódnak-e a nemzedékek, megtörhető-e a szokásrend, elegendő támaszt nyújt-e a hit. De a fesztivál nem csak a moziról szól! Az idei programsorozat másik kiemelt területe a zene: több mint húsz koncert várja a közönséget tizenkét helyszínen.

A Budapesti Francia Intézet egy hat koncertből álló frankofón zenei programmal készül, a GetCloser jazzkoncertek keretében világhírű frankofón zenészek lépnek színpadra: az olasz származású francia tangóharmonika művész Richard Galliano és a svájci származású francia csodatrombitás, Erik Truffaz. De lesz színház is: három eltérő műfajú színházi program is a francia nyelvű kultúrát helyezi előtérbe.

A Szkéné Színház kortárs szerzők francia nyelven írott drámáit tűzi műsorára, a francia konceptualista koreográfus, Jérôme Bel pedig a Trafóban mutatja be legújabb darabját.