A Hungaricana ismét egy fontos kortörténeti adatbázist tett elérhetővé. Az 1944-ből származó adatszolgáltatási íveket 2015-ben tárták fel a Kossuth téren.

Jelentős történelmi irategyüttest találtak 2015-ben egy Kossuth téri lakás felújítása közben. Az eddig megsemmisültnek hitt, mintegy 7000 oldalnyi dokumentum azonban mára már digitális formában is elérhető bárki számára a Budapest Főváros Levéltára a Nemzeti Kulturális Alap és a Hungaricana jóvoltából.

Az iratok 1944 nyaráról származnak, mikor a tulajdonosoknak és házfelügyelőknek pontos adatokat kellett leadniuk a lakókról, a csillagos házakba való beköltöztetés előtt. Fel kellett tüntetni, hogy mely lakásban élnek zsidó származásúak, hány szoba van, mennyi lakbért fizetnek, sőt még az egyes lakások fekvéséről is be kellett számolni. Budapest helyettes polgármestere ezen adatok leadására 24 órát adott a házfelügyelőknek.

A zsidótörvények alá eső magyaroknak 1944 június 21-ig kényszerlakhelyeikre, az úgynevezett csillagos házakba kellett költözniük, melyeket Dávid-csillaggal meg is jelöltek. A fontos holokauszt-történeti dokumentumok egy részét 2015-ben a Kutatók Éjszakáján már meg lehetett tekinteni, de a most digitalizált verzióban címekre, helyrajzi számokra, sőt nevekre is rákereshetünk. Szomorú, de fontos kortörténeti adatok ezek, melyeket egy véletlen folyamán találtak meg.

Az adatbázis innen érhető el.