A lomtalanítások üde színfoltjai Budapestnek, de ha lemaradunk róluk, akkor újabb évet várhatunk, hogy megszabadulhassunk a nyakunkra nőtt porfogóktól, az utca törvényeinek köszönhetően pedig csak ritkán van lehetőség, hogy valóban megkaparintsunk egy érdekes antik széket vagy szimpatikus szekrénykét. A XV. és XVIII. kerületben tavaly nyáron nyílt újrahasználati központokba azonban bármikor bevihetjük a felesleges limlomot és még használható motyót, és potom pénzért hazavihetünk jó állapotban lévő bútorokat és egyéb tárgyakat, a korcsolyától kezdve a szobabicikliig.

Nyugaton már elterjedtek a reuse centerek, és végre Budapesten is működik kettő, hivatalos nevén Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (SZÚK) az FKF Zrt. fenntartásában. Küldetésük, hogy a feleslegessé vált kacat ne kerüljön a kukába és az égetőbe, hanem kulturált körülmények között leadhassák őket, és új gazdára találjanak.

A recepción pofás fazekak sorakoznak, a munkások épp könyveket pakolnak ki fütyörészve. Ingyen behozhatjuk ide a megunt vagy feleslegessé vált bútort, játékot vagy konyhai eszközöket, amelyeket aztán a jelképes tárolási díjért cserébe elvihet bárki. Méret és funkció szerint különböző kategóriákban szabják az egységárakat: 127 Ft-ért elárvult apróságok, dekorációk, csetreszek, míves dobozkák, bögrék és könyvek, 635 Ft-ért pohárkészlet, bazinagy öltöztetőparaván leopárdmintás zsebekkel, 1270 Ft-ért fotelek, karosszékek várják, hogy hazavigyék őket. Komplett szekrénysort 12 700 Ft-ért láttunk.

Egy egész romkocsmát, kisebb kreativitással egy egész lakást be tudnánk rendezni az itt felhalmozott holmikból. Találunk még WC-pumpát, síléceket, mosdókagylót szekrénnyel és tükörrel, kondigépet, bőröndöket, egy letűnt korszak mementójaként rengeteg CD-tárolót, süppedős kanapékat és ülőgarnitúrákat, babafürdetőkádat, szobabiciklit, fenyőtalpat, gyerekjátékokat, plüssöket, puzzle-t, franciaágyat, dohányzóasztalkát, korcsolyát, focilabdát és ketrecet az aranyhörcsögnek.

Nem árt résen lenni: a pompás szekrénykére, amit kinéztünk 12 700 Ft-ért, sajnos már lecsapott valaki, a lefoglalt és elkelt árukkal együtt a raktár hátuljában találtunk rá.

A holmik 14 napig kelletik magukat a kiállítótérben, ezt követően civil szervezeteknek ajánlják fel őket, bár ők még nem fedezték fel a SZÚK-ban rejlő lehetőségeket.

A központok turiként nem üzemelnek, a ruhákat a kinti ruhagyűjtő konténerekbe várják, és elektromos eszközök sem jöhetnek egyelőre, mert még nincs szakember az átvizsgálásukra. Az udvaron tanösvények, környezettudatosságra intő installációk és játszótér is van, mindez már kintről jelzi, hogy szemléletformáló programoknak is helyet ad az épület. A korszerű oktatóteremben ovisoknak, iskolásoknak tartanak előadásokat, hogy kevesebb hulladékot termeljenek, és amit megtermelnek, azzal környezettudatosabban bánjanak.


Az FKF élénk narancssárga színeiben pompázó, modern központok eléggé kiesnek a város vérkeringéséből, szóval kocsival érdemes megközelíteni őket, meg hát ugye ki tudja, milyen zsákmány talál majd helyet magának a hátsó ülésen hazafele. Az udvarokon patinás rendben állnak a hulladékgyűjtő konténerek, budapesti lakosként, közműfizetési számlát felmutatva megszabadulhatunk a lomoktól, veszélyes anyagoktól, sütőolajtól, elektronikai hulladékoktól, építkezési törmeléktől, fénycsövektől, elemektől és klasszikus szelektáltan gyűjtött szemétfajtáktól.

A XV. kerületi központba festéket, autógumit, növényvédő-szereket és vegyszereket is vihetünk. A két SZÚK-kal együtt immár 17 hulladékgyűjtő udvar működik Budapesten, itt lehet róluk tájékozódni.
Cím:
XV. kerület Károlyi Sándor utca 166.
XVIII. kerület Besence utca 1/A
Nyitvatartás:hétfőtől szombatig: 8-20 Vasárnap: Zárva