Nyolc borbár összefogásából születik majd meg egy kékfrankos. Most nevet is adhatunk neki.

A budapesti borbárok száma egyre csak nő, de megvan az a biztos bázis, ahova nyugodt szívvel beülhetünk esténként, hogy munka után kicsit kipihenjük a nap fáradalmait. Azt hihetnénk, hogy ezek a borbárok konkurálnak egymással, de egy új kezdeményezéssel éppen ennek az ellenkezőjére hívják fel a figyelmet.

Nyolc borbár, egy pince, a Bortársaság és egy bormédium összefogásából születik majd meg egy kékfrankos bor, a résztvevők célja ezzel az, hogy a kékfrankost, mint a Kárpát-medence egyik legfontosabb szőlőfajtáját jobban fókuszba helyezzék.

Ez az új szerveződés borkulturális, borbár-kulturális mozgalomként definiálja magát, és olyan ismertebb budapesti helyek kapcsolódtak be, mint a Doblo, a 0,75 bisztró, a Palack, az Andante Borpatika, az ETAP, a Tasting Table és a VinoPiano (és a kecskeméti Köz'pont). A közösen megalkotott bor alapanyagát a szekszárdi Sebestyén Pince biztosítja majd, ez egy egyenpalackozású ital lesz, bisztróstílusra hangolt, csavarzáras kékfrankos, amely remélhetőleg már jövő tavasszal bemutatkozik, és a már említett borbárokban biztosan megkóstolhatjuk.

A projekt különlegessége, hogy a közös bor névadásába minket is bevonnak, ITT adhatunk nevet a bornak, egészen december 31-ig. Ahogy az a honlapon olvasható: „Rövid és frappáns nevet szeretnénk, amit jó érzéssel írunk rá a nagy gonddal elkészített borunkra. Olyat, ami kifejezi mindazt, amiről kezdeményezésünk szól. A szakmaiságot, a jókedvet, a bor szeretetét és a közösségben gondolkodást.”. Bővebb információ ITT.