Lenyűgöző virágfalak, sok száz elemből álló füzérek, zuhatagok, finom pauszgömbök. Ilyen és hasonló papírcsodák készülnek Németh Edina műhelyében. Az alapítóval az otthon elkészíthető karácsonyi dekorációs csomagok bemutatása kapcsán beszélgettünk.

We Love Budapest:
A honlapon papírinstalláció-tervezőként definiálod magad, végzettséged szerint azonban belsőépítész vagy. Hogyan kapcsolódik össze a mindennapi munkádban ez a két látszólag eltérő terület?

Németh Edina: Hollandiában tanultam belsőépítészetet, s több évig dolgoztam egy holland építész, Rowin Petersma mellett. 2009-ben mégis hazaköltöztem, s egy marketingügynökségnél helyezkedtem el, ahol megtanultam, mit is jelent a projektmenedzsment. Ezt nagyon megszerettem, de egy idő után már hiányzott a kreativitás, a kézzel való alkotás öröme az életemből. Amikor belevágtam az Edinas Paper építésébe, úgy éreztem, hogy tulajdonképpen évek óta erre készülök, csak nem tudtam róla.

A munkám definíciójával is azt szerettem volna megfogalmazni, hogy számomra mit jelent az, hogy a marketinges tapasztalat és a belsőépítészet valahol összeér. Jól ismerem az ügynökségi munkamódszert, hatékonyabban kommunikálok, tudom, hogyan fogalmazzak meg egy márkaüzenetet. A belsőépítész múltam pedig a térben való magabiztos mozgásban segít, hiszen egy rendezvényen is hasonló tervezési szituációt oldok meg, A fejlett térlátás ráadásul abban is segítségemre van, hogy a sík papírból látványos háromdimenziós formákat alakítsak ki.

WLB: Nemrégiben három albrandet vezettetek be, melyek közül az egyik kifejezetten az egyedi vásárlókhoz szól. Miért csak most nyitottál ebbe az irányba?


N. E.: Az eltelt majd három év alatt feltérképeztük, hogy különféle területeken milyen lehetőségeket rejt a papír mint kifejezési eszköz. A céges megkeresések mellett egyre több privát rendezvényre szóló felkérést is kapunk, és a workshopjaink sikerének hála egyre nagyobb lett az igény arra, hogy saját fejlesztésű DIY csomagokat is piacra dobjunk. Ezt a három tevékenységi kört szerettem volna egyértelműbben csatornázni, személyre szabott kommunikációval erősíteni. Az Edinas Paper Installations fókusza továbbra is az ügynökségi vonal, amelynek keretében egy brief alapján készítünk egyedi installációkat céges eseményekhez. A Festivities az esküvőkre és az egyéb privát rendezvényekre koncentrál, ez egy nagyon személyes, bizalmi együttműködés mentén működő terület. Az Everydays almárkához pedig a workshopok és a webshopból rendelhető, otthon is összeállítható papírdekor tárgyak tartoznak.

WLB:

Hogyan építetted fel a kínálatot?


N. E.:

Úgy állítottam össze a csomagokat, hogy legyenek bonyolultabb és egyszerűbben összeállítható darabok. Annak érdekében, hogy garantáljuk a sikerélményt, az összeállítás folyamatát egy feliratozott, fényképes útmutatóval segítjük. Ugyanakkor arra is törekszünk, hogy teret hagyjunk az egyéni kreativitásának, a termékeket úgy találtuk ki és mindenkit arra buzdítunk, hogy a kész tárgyakat gondolják tovább, tegyék még egyedibbé további dekorálással.WLB:

Milyen termékek kaptak helyet az adventi sorozatban?


N. E.:

A kínálat egyik része a minimalista skandináv esztétika jegyében készült, visszafogott színekkel, geometrikus formákkal. A másik egy picit organikusabb, talán tradicionálisabb irányt követ. A csomagokat úgy alakítottam ki, hogy egymással jól kombinálhatók legyenek. Jó néhány esetben a korábban megvalósított installációink szolgáltak kiindulópontként. Kezdetben egy hatalmas virtuális lista volt a fejemben, végül adventi naptárakat, ajtóra és ablakra is függeszthető térdíszeket — koszorúkat, gömböket, csillagokat —, világító füzéreket és ajándékcsomagoláshoz használható kellékeket fejlesztettünk termékké. Kiemelt figyelmet fordítottam arra, hogy karakteres, a márkára jellemző legyen a kínálat, amelyek több korosztályt, fiatalokat és családosokat egyaránt megszólítanak, és sokféle stílusú enteriőrben mutatósak. Vannak olyan darabjaink, amelyek többféle célra is felhasználhatók: a világító füzérek házikói például csomagolásként is működnek, sőt sütisdobozként is szuperek.

WLB:

Mit javasolsz azoknak, akik szeretnék az ünnepekre stílusossá tenni az otthonukat?


N. E.:

Célszerű olyan elemeket választani, amelyek jól illenek egymáshoz. Ha a formák, a színek, a textúrák összecsengenek, akkor az összkép is harmonikus lesz. A kopogtató koszorúkkal már belépéskor erősíthetjük az ünnepi hangulatot, az asztalok dekorálása abszolút hálás terep, de az ablak vagy ablakpárkány díszítése is izgalmas, a fényfüzérek pedig tényleg mindenhol jól mutatnak. Nálam az ajándékcsomagolás külön rituálé.

Annyira jó olyan meglepetést adni és kapni is, amin látszik, hogy időt és energiát szántak a külcsínre is. Ezért érdemes végiggondolni a papírok kiválasztást. Szép, ha a csomagok sokfélesége izgalmas összhatást ad, sőt a fával is harmonizál a végeredmény. Az ajándékokat mindig tegyük személyessé. Éppen ezért találtam ki azokat a lézervágott, lyukasztott ajándék címkéket, amelyekre saját kezűleg hímezhető monogram, vagy más üzenet.

WLB:

Melyek az idei szezont meghatározó irányzatok?

N. E.:
Három, elég jól körülhatárolható eltérő irányvonalat érzek most erősnek. Hangsúlyos egy geometrikus kontúrokkal dolgozó, sok szürkével, feketével és fehérrel operáló vonal, amihez jellemzően fémes árnyalatok társulnak. Emellett jelen van egy natúr irányzat, amely sok természetes árnyalatú fát, raffiát piros és fehér színt használ. A harmadik pedig egy egyre dominánsabb, erősebb színekkel, nagyobb, rendszerint folklór alapú mintákkal hódító stílus, amely életre kelti még a legegyszerűbb enteriőröket is.

WLB:

Neked milyen lesz a karácsonyfád?

N. E.:
Nekem elég „építészes” a látásmódom. Szeretem az egytónusú dolgokat, a geometrikus formákat, de közel áll hozzám az eklektika is. Otthon jól megfér egymás mellett a régi és az új. Fontos, hogy egy tárgynak legyen története. Például az indusztriális dolgok kifejezetten tetszenek. Ennek talán az is az oka, hogy évekig éltem Hollandiában, ahol elég progresszív a dizájn, merészen nyúlnak a terekhez, a formákhoz és színekhez. Saját karácsonyfánk négy éve van, ami folyamatosan alakul, de mindig sok-sok kézzel készített dolog van rajta. Rengeteg klasszikus, pici piros fa figurám van, amiket nagyon kedvelek. Idén először mégis megfogalmazódott bennem, hogy jövőre talán szívesen váltanék visszafogottabb szürkére és fehérre hangolt díszekre. A gyengéim pedig az apró pici fényekkel világító füzérek — ezek nálunk egész évben ott világítanak a lakásban.Edinas Paper Webshop
Facebook