Az egykori Tabánban állt egy kis emeletes épület. Semmelweis Ignác édesapja 1806-ban bérelte ki. A Tabán szinte nyomtalanul eltűnt, de az épületben immár 50 éve működik itt egy olyan „tipikus” budapesti kis múzeum, amit csak kevés helybeli, de annál több külföldi látogat meg. Pedig látnivaló van bőven: mérlegek, fogók, érmetszők, láncfűrész, orvosi bábuk és más, már-már bizarr tárgy az orvoslás történetéből, de látható itt egy régi patika teljes berendezése és más érdekességek is.

A Várkert Bazár és a Szarvas tér között álló terület egykor forgalmas kereskedelmi központnak számított, hiszen ekkor még létezett a régi Tabán és a hajóhíd is. Itt állt Meindl János eredetileg klasszicizáló későbarokk, de copf stílusban újjáépített háza, amelyet Semmelweis János bérelt ki 1806-ban.

Itt működtette a Fehér Elefánthoz címzett vegyeskereskedését, és itt született 1818-ban Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője”.

A háborúban félig megsemmisült házat múzeumi célra építették át, a kiemelkedő orvos munkásságára pedig Borsos Miklós Anyaság című szobra emlékeztet az épület udvarán.

A múzeum 1965 óta működik ezen a helyen, de az intézményhez tartozik többek között az Arany Sas Patikamúzeum is a Budai Várban, a Tárnok utcában, néhány méterre a Mátyás-templomtól. Az európai szinten is kiemelkedő intézmény szakmai hírét a későbbi miniszterelnök, Antall József igazgatósága alatt alapozták meg.

A kapualjon belépve azonnal néhány mozsárral találjuk szembe magunkat; a fő múzeumi tér az első emeleten található.

A kiállított tárgyak gyakorlatilag a görög-arab medicina történetétől kezdve mesélik el az orvoslás és a betegségek történetét a kolostorok falai közé szorult betegápoláson, a skolasztikus medicinán és a tapasztalatból nyert tudáson alapuló, egyetemeken is oktatott orvosláson keresztül nagyjából Semmelweis koráig.

A kiállított anyag megértését lényegre törő és közérthető feliratok, kísérőszövegek segítik.

A tárgyak között láthatunk mérlegeket, érmetszőket, fogókat, sebészi érhorgokat, sebészi láncfűrészt, foghúzó szerszámokat, a szemléltetéshez szükséges bábukat, preparátumokat.

Az egész tárlat egyik leglátványosabb eleme az egykori Szentlélek Patika enteriőrje. Az 1813-ból származó együttes Gömöry Károly patikus megbízásából született, aki 1803-ban vásárolta meg a harmadikként alapított budai patikát, majd megbízta Pollack Mihályt egy új patikaház felépítésével az akkori Király utcában. A feltehetően a neves építész által tervezett berendezést Rosznágel Márton pesti asztalosmester, a faszobrokat pedig Dunaiszky Lőrinc készítette.

A fent említett fél évszázados működésre emlékezik a Tabáni titok. 50 éves a SOM címmel megrendezett, látványos, önreflektív, sok humorral átszőtt időszaki tárlat is, amelyet a földszinten tekinthetünk meg.

Minden bizonnyal az egyik legviccesebb kiállítási darab az a BB pezsgősüveg, amely mellett az alábbi feliratot olvashatjuk: Figyelem! A pezsgősüvegből a magyar múzeumtörténet meghatározó darabja válhat a jövőben. (A történet háttere, hogy 2016 januárjában a SOM igazgatóját nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum élére. Varga Benedek ebből az alkalomból bontotta ki a kiállított pezsgősüveget.)

Látható tehát, hogy a patinás épülethez szerencsére nyitott szemlélet és igényesség társul. Fent vannak az Instán és diákcsoportoknak is szívesen tartanak vezetést. A kiállított anyag egy kulturális utazásra hív, de aki szimplán csak érdekes tárgyakat vagy hangulatos patikabelsőt szeretne látni a régmúltból, az sem fog csalódni, így egyáltalán nem csak orvostanhallgatóknak ajánljuk az Apród utcai múzeumot.