Mint minden élvezeti cikkel, a jó sörökkel is csak az a baj, hogy nem lehet korlátlan mennyiségben élvezni őket. A Macskakő Sörtársaságnál márpedig óriási a kísértés, hogy kipróbáljuk az összes nedűt, amennyi a parányi üzlet polcaira befér. A söröző szeptemberben nyitott a Várnegyed alján, egy percre a Bécsi kaputól, és a közel ötvenféle sör mellett 13-féle whiskey-t, valamint borokat is kínál, és még a gluténérzékenyeknek sem kell türtőztetniük magukat, ha sörözni akarnak.

Buda nincs úgy eleresztve kézműves és minőségi sörökkel, mint Pest, de a Bem rakpart belga sörbirodalma és a Halászbástyához közeli Hunyadi Lakásbisztró már komolyan vehető fegyvertényt jelent. A Várat immár a Macskakő Sörtársaság kis egysége is "aláaknázza” kitűnő sörökkel: a Széll Kálmán tértől és a Széna tértől egy köpésre kanyarodik a történelmi negyed felé a Fiáth János utca, amelynek meredek, macskaköves emelkedőjén felcaplatva nemcsak az villan be, miért is az a hely neve, ami, hanem hogy tényleg megérdemeljük a szomjoltó nedűt.

Sokáig a csapoltászokos, focimeccsnézős Macskakő Kávézó állt a Fiáth utca 8. alatt, míg februárban be nem zárt, az új tulajok pedig egészen más koncepcióval láttak neki a profil kialakításának. Igaz, ez a dizájnban nem mutatkozik meg, a felújításon kívül a több mint 30 négyzetméteres helyiségen nem hajtottak végre drasztikus változást: a minimál stílus dominál, és a korábbi, várfalra hajazó falburkolatot is meghagyták eredetiben.

A tulajok kissé szeptikusak a kézműveskultusszal szemben, így a magas minőségű nagyüzemi sörök felé is nyitottak: az arány nagyjából fele-fele, és kétharmad részben a magyar termékek felé billen a mérleg. A Rothbeer főzde olyan sörei, mint a Távoli Galaxis vagy a Bakancslista természetesen nem hiányozhatnak, de van itt a Balkezestől Peeping Tom, Etyeki Sörmanufaktúra és Monyo sör is.

Az árak javarészt egy átlagos kézműves sörözőét hozzák, de azért ha indokolt, elrugaszkodnak a csillagos égig is: a skót Brewdog márka például többfajta tétellel is jelen van, és a 16%-os Brewdog DOG E imperial stout-ját csoki és chili ízesítéssel 4500 Ft-ért guríthatjuk le. Ezen a fokon már csíp az alkohol, a chili ezt némileg elkeni.

Minden fajtára találunk alternatívát, a könnyű amerikai pale ale-ekre (Monyo American Beauty, Fourpure, Rothbeer Houston), a fekete és erős imperial stoutokra (Etyeki Baltazár, Camba Bavaria Black Pearl), vörösekre (Fourpure:Flatiron és Rothbeer: Redfive) és barnákra (Rochefort 10 és Pardubicky Porter) is, nem is keveset. Kétfajta bajor búzasör, Maisel's Weisse és Jeff's Bavarian Ale, valamint tízfajta belga különlegesség kapható. A hely méretéből adódóan csak két csap van, egyiken mindig egy hagyományosabb ízvilágot tartanak (most épp egy cseh pilsenit, a Svijany Rytír

a következő egy bajor búzasör lesz), a másikon egy extrábbat az ínyenceknek, ami jelenleg egy magyar kézműves márka, a Hübrisz Aranyláza. Amint elfogy, a Mad Scientist Smooth Hoperatorja váltja majd. (500 Ft a pohár, 800 Ft a korsó).Véget vetve a Száraz Novembernek, mi sem álltunk ellen a csábításnak. A Robinsons Old Tom sötét, 8%-os strong ale-je kissé megütött minket (990 Ft), de a Cornish Orchards 4 %-os, leginkább szörpre hasonlító gyömbérsöre csillapította az erős élményt (1090 Ft). Aki netán száraz decemberezne tovább, az fogyaszthat alkoholmentes pitypang- és gyökérsört is. Sőt, kapható gluténmentes sör is, az 5,2 %-os Brokot 490 Ft-ért kóstolhatják az ételérzékenyek (0,33 l).

Aki inkább boros, annak sem kell kimaradnia a jóból, a SzeleshátSzőlőbirtok K2 kékfrankosa, a Losonci Pince rozéja és Parolája és a Heimann Pincészet SXRD-ja is a pultban lapul, nem beszélve a többféle whisk(e)y-ről. A pubba 10-15 ember fér be kényelmesen, ide tehát nem a buliért és a hangulatért, hanem a minőségi sörkínálatért és az intim baráti beszélgetésekért érdemes benézni. Ha javasolhatjuk, akkor inkább a Várból lefelé tartó sétát zárjuk ezzel, egyrészt könnyebb haladni lefelé, másrészt nem biztos, hogy a választékban alámerülve lesz kedvünk továbbmenni.