Bolla Zoltán könyvének megjelenését több évnyi kutatás előzte meg. Az eddig elektronikus formában elérhető, de most nyomtatásban is megjelenő munka igazán hiánypótló, hiszen egy rendkívül fontos, a szecessziónál mégis jóval kevésbé ismert stílusról van szó. Kivételesen szép kiadású, a témát egyedülálló mélységben tárgyaló könyv született, amelyet jó szívvel ajánlunk minden építészet – és az ország múltja – iránt érdeklődőnek.

Bolla Zoltán igazi polihisztor. Nem fotós és nem művészettörténész, a hétköznapokban kiadványszerkesztéssel keresi kenyerét, a szabadidejét pedig a tervtárban vagy éppen Budapest utcáit járva tölti. Hat éven és 20.000 km-en átívelő kutatás előzte meg a munkát, amit jól jelez, hogy az első oldalt tökéletesen kitölti azoknak a személyeknek a listája, akik valamilyen módon hozzájárultak a kutatáshoz.

A napokban megjelenő kötet különlegessége, hogy nemcsak a szövegeket köszönhetjük a szerzőnek, hanem a gazdag képanyagot, a könyvtervet, a tipográfiát, a képfeldolgozást és a tördelést is. Annak ellenére, hogy a szerző nem képzett fotós, érződik a szépség iránti fogékonyság és az igényesség, tényleg ritkán tarthatunk kezünkben vizuálisan ennyire egységes kötetet, ahol a kép, a szöveg és minden apró részlet a helyén van. A színvilág, a tipográfia és az egész elrendezés nagyon hangulatos – és nem mellesleg a tárgyalt korszakot idézi.

A szerző aprólékosan feltárja és bemutatja az art deco forrásait, kezdve a történeti stílusok újraértelmezésétől és az egzotikumtól egészen az avantgárd képzőművészet hatásáig.

Az art deco modern stílus volt, amely az élet minden területére hatott – mégsem tudunk róla sokat, sőt, a szecessziós épületekkel szemben szinte zavarban vagyunk, ha meg kell határoznunk a jellemző jegyeit. Ez tényleg nem is egyszerű, a cikcakkos forma az egyik ilyen, de a szerző meghatározása, az áramvonalas – vagyis streamline – építészet is találó.

A fogalmi zavart másrészt az okozza, hogy nemzetközi szinten is viszonylag későn ismerték el és határozták meg önálló jellegét.

A könyv előzményét egy elektronikus formában elérhető, 480 oldalas kiadvány jelentette. A most nyomtatásban megjelenő kötet – szerkesztve – ennek a kiadványnak az első részét tartalmazza, egy hosszú bevezetővel és a meghatározó építészek ábécé sorrendbe állított adatbázisával. Utóbbiban 88 építész vagy építészpáros szerepel – rendkívül széles merítésként a korszak alkotóiból, többnyire olyanokról, akiket eddig egy-egy művészettörténeti kiadvány maximum néhány mondattal említett.

Az építészet iránt érdeklődőknek fontos melléklet az a részletes térkép is, melyen megtalálhatjuk a kötetben tárgyalt építészek munkáit. Ez a kerületekre osztott összegzés egy új, érdekes szempontot vet fel: melyek azok a városrészek, amelyek gazdagabbak art deco emlékekben és honnan szorult ki (városépítészeti és történelmi okokból) a stílus.

A kötetet november 24-én, csütörtök este 17:30-kor mutatják be az Iparművészeti Múzeum Shopban. A szerzővel dr. Ferkai András, a MOME tanszékvezetője, építészettörténész beszélget.

Bolla Zoltán: A magyar art deco építészet. I. rész.
Budapest, 2016.
272 oldal


A kötet megvásárolható itt.