Új éttermet nyit november 2-án a hazai street food éllovasának számító Zing Burger, ahol wagyu marhából készült burgert is ehetünk majd. Abban a szerencsében volt részünk, hogy megkóstolhattuk a világ legjobbjaként – és egyik legdrágábbjaként – számon tartott húsból készült ételkülönlegességet. A Nádor utcai vendéglátóipari egység több mindenben is különbözni fog a lánc többi éttermétől, többek között a legváltozatosabb marhahúscsodákat kínálják majd. A limitált wagyu burgert januárig lehet megízlelni.

A wagyu a marhák királya, húsa igazi luxustermék. A japán Kobe tartományból származó szarvasmarha húsa a legdrágább a világon, zsírja ahelyett, hogy a bőre alatt rakódna le, egyenletesen márványozza be a húst, ami ettől különösen omlós és zamatos lesz.

Az állatot exkluzív körülmények között tartják, sőt, olyan legendák is keringenek, hogy klasszikus zene hallgatása közben a jobb étvágy érdekében sörrel itatják és szakéval masszírozzák, és bár ennek van történelmi alapja, ma már tényleg csak mítosz. Az állat genetikája viszont annyira különleges, hogy exportját be is tiltotta a japán állam a II. világháború után, Amerikába és Ausztráliába mégis került pár példány.

Zichy Mihály, aki sokáig őrizte az egyetlen magyar wagyutenyésztő címet, szintén Ausztráliából hozott be embriókat, amelyeknek köszönhetően mára egy 150 állatos tenyészet éldegél vígan Pécs környéki farmján. Megtudtuk tőle, hogy 70%-ban a genetikán, 30%-ban pedig a takarmányozáson múlik a végeredmény: a tenyésztés lényege a lelassított, 10 hónapostól 30 hónaposig tartó hízlalás és a konzervatív szénából és jó minőségű abrakból álló takarmányozás. Ha jól figyelünk, a friss réti széna illatanyaga is érződik majd a burgeren, hívta fel a figyelmet Zichy.

A Zing vele és Nagygyőr Árpád tenyésztővel megállapodva indította be a wagyuburger projektet, "nagykövetnek" pedig megnyerte Kenderesi Tamás úszót, akit az idei riói olimpián tett sajtburgeres nyilatkozata után nem nehéz egy burger reklámarcának elfogadni. Vele együttműködve egyébként kifejezetten sportolóknak szánt, alacsony szénhidráttartalmú burgert is ki fog fejleszteni a Zing. A nyitóeseményen ő is közreműködött a látványkonyhás performanszon, amelyen beavattak minket a wagyu burger elkészítésének titkaiba.

A zsírszövetek ránézésre is feltűntek a nyers húson, amelyet egyik oldalán 2 és fél, a másikon 2 percig sütöttek; a hő hatására a zsír kiolvad, tőle válik porhanyóssá a hús. Takács Lajos séftől azt is megtudtuk, hogy a vörös szaft a közhidelemmel ellentétben nem vér, hanem a húsban lévő myoglobin, tehát nem kell megijedni, ha nincs teljesen átsütve egy steak.

A marha származási helyéhez illő, keleties ízvilágot a speciális japán szósz kölcsönzi a burgernek, ehhez társul a hús lúgosságát ellensúlyoz,ó kicsit savas ökörszívparadicsom és cheddar sajt. A saját készítésű buci nem tipikus hamburger hozzávaló, hanem francia jellegű briós zsemle vajjal, kevés tojással és egy picike tejjel. A kompozíciót wasabis-majonézes szósszal fejelik meg.

A wagyus burgercsoda csak az egyik kuriózuma a helynek, többféle olyan – a wagyu mellett a saját balatonfenyvesi Angus marhákból és más marhafajtákból készült – steaket is lehet majd kóstolni november 2-tól az új Zing étteremben, amelyhez kevésbé vannak hozzászokva a magyar vendégek. Nemcsak a hagyományos hát- és bélszín, rostélyos fogásokat láthatjuk majd az étlapon, hanem kevésbé ismert részekből sült steakhúsokat is, igazi specialitásnak ígérkezik majd például a marhapofával töltött fánk. Specialty kávét és saját dzsúzt is kínálnak majd, és a hely idomulni fog a Nádor utca környékéhez, azaz lehet menüs variációkat, salátákat, leveseket is kérni, este pedig à la carte vacsorázni.