A Várnegyedben sétálva egyre több helyreállított épületet láthatunk, de a homlokzatok mögött csak kevés helyen találunk modern funkciót. Akárcsak a szomszédos Vörös Sün Ház, a mai Pest-Buda épülete is fogadónak adott helyet sok évszázaddal ezelőtt, tulajdonosuk is közös volt egy időben. A házak nem kerülték el az „átlagos” várbéli épületek sorsát, többször is átépítették őket. A Fortuna utcai épület felújítása elkészült, az újjászületett Pest-Buda így menő butikhotellé változott.

A Fortuna utcában több, mint 50 éve működik a népszerű Pest-Buda Étterem, amelynek legújabb kori történetében Zsidai Roytulajdonos és Lutz Lajos séf játsszák a főszerepet. Az épület maga a 17. század végén épült, felhasználva a középkorból itt maradt alapokat. A fogadó 1696-ban nyitotta meg kapuit – a régi épületben a város legújabb hoteljét találjuk.

A felújított homlokzaton az újonnan odakerült Pest-Buda felirat olvasható, de megfigyelhetünk olyan finom részleteket is, mint például egy – feltehetően – kígyót formázó fém zászlótartó.

A félköríves bejárati ajtón belépve az étterem és a hotel közös recepcióján találjuk magunkat. Innen balra találjuk a reggeli étkeztetésre is alkalmas vendégteret, a mára fedést kapott belső udvaron pedig a lobby-t. Innen nyílik a lépcsőház – mivel védett és lift kialakításához szűkös épületről van szó, kizárólag ezeken keresztül érhetjük el az emeleteket.

A szinteken tíz darab, különböző méretű és típusú szobát találunk, de a Somlai Tibor belsőépítész által tervezett belső terekben számos közös pontot felfedezhetünk: rusztikus fafelületek a falakon és a padlón, régi metszetek, kényelmes fotelek egyedi rézlámpák és piros dizájnhűtők.

Az arculati elemek a jellegzetes boros címkéiről jól ismert Ipacs Géza grafikus elképzelései szerint valósultak meg.

Az utcai szárny barokk tetőszerkezete is említést érdemel, ez alatt kapott helyet a hotel két legnagyobb – és egyben legdrágább –, úgynevezett atelier szobája.

A méretes fagerendák még kívülről is jól láthatóak a terasz felől, a nagyméretű üvegfelületeken keresztül.

A történelmi, számtalanszor átépített ház felújítása rendkívül összetett feladatot jelentett az építészeknek, Hild Csorba Bernadettnek és munkatársainak. A végeredmény magáért beszél – jó lenne, ha még sok épület megújítása követné a Budai Várban és azon túl is.