Prágában már dívik különféle nyalánkságokkal megtölteni a kürtőskalácsot, de egy ideje a magyar piac sem áll csehül ebből a szempontból. Augusztus óta az Andrássy úti Street Cakes jóvoltából is majszolgathatsz töltött kürtőskalácsot, sőt a pici hely érdekessége, hogy te magad válogathatod össze a tölcsérbe kerülő plusz tartalmakat.

Sokak szerint őszi-téli édesség a kürtőskalács; inkább a hűvösebb, hidegebb hónapokban esik jól a frissen elkészült, forró csemege. Most ugye ősz van, nem véletlenül állnak sorok a bódék előtt.

A Street Cakes a kürtőskalácsosok svédasztalának tekinthető, abból a szempontból, hogy a vevő saját maga díszítheti fel a tölcsért a fagyitól vagy a tejszínhabtól kezdve a szőlőszemeket át egészen a csokiöntetig. Joggal érezheti ennél a pontnál még az extrán édesszájú vendég is, hogy már csak a gondolattól cukorsokkot kap, de mindenkit megnyugtatunk: nem fog.

Az üzletben direkt úgy keverik a töltelékként funkcionáló tejszínhabot, hogy ne édes, hanem a kaláccsal együtt ehető legyen, akárcsak a többféle fagylalt (most citrom és áfonya volt például), amely szintén kevésbé intenzív ízű.

Maga a tölcsér sem óriás méretű: a 400 forintba kerülő, kisebb kürtős kakaós, kókuszos, vaníliás és fahéjas alapízben választható, amire mehetnek a feltétek, míg a hagyományos, kicsit nagyobb kalács 600 forintért kapható (tésztája laktózmentes).

Figyelnek nagyon a részletekre: igyekeznek úgy átadni a kívül ropogós, belül puha művet, hogy ne a tűzforró kalácsba kerüljön bele a hab, mert akkor összeesik. A feltéteket illetően néha a bőség zavarával kell megküzdeni, de ennél nagyobb bajunk sose legyen. Bounty-t, M&M’s-et, KitKat-et, müzlit, Oreót, Milky Wayt, Túró Rudit is kérhetsz bele, aztán egy rakás gyümölcsöt a szőlőszemektől a banánig, és ha esetleg még ez sem lenne elég, az egészet megszórhatod csokireszelékkel, és kérhetsz rá öntetet is.

A visszafogottabb próbálkozók választhatnak kizárólag gyümölcsökkel feldíszített variációt vagy teljesen pucér kalácsot, míg az édességet abszolút kerülőknek – karácsony környékétől – a sós változatot érdemes megcélozniuk (terveznek sütőtökös krémet is). A kóstolás során szerzett tapasztalatainkra építve mindenképp kiskanállal javallott elkezdeni a majszolgatást, különben az ember orra is tejszínhabtól díszeleg majd. A kezdeti aggodalmunk viszont elszállt a végén, mert valóban nem érte gejltámadás a szervezetünket, ugyanakkor egy adag bőven elégnek tűnt elsőre, bár megtudtuk azt is, hogy előfordult már – főleg a hölgyvásárlók körében –, hogy azonnal kértek még egyet.Street Cakes
Facebook

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 61.