Honnan érkeznek megszokott zöldségesünkhöz a portékák? Biztosan mindannyiunkban felmerült már a kérdés. Az ország és egyben a közép-európai régió legnagyobb friss zöldség-gyümölcs piacát a Nagykőrösi úton találjuk. Az élet éjszaka indul be a 32 hektáros területen, ami jóformán külön városként működik, saját szabályokkal és társadalommal. A piacolás egy életérzés, színes-szagos mindennapokkal, ám a kulisszák mögül figyelvén méginkább kiderült, hogy sok akcióval, alázattal, lemondással és stresszel jár. A Nagybani 25. születésnapján körbejártuk a területet.

"Ez egy rendezett káosz" – hangzott el a piac több dolgozójától is a bejáráson, mely keretein belül amellett, hogy keresztül-kasul felfedezhettük Nagybanit, ellátogattunk a banánérlelő létesítménybe, különleges gyümölcsöket kóstoltunk és magunkba szívhattuk az éjszakai nagykereskedelmi központ valós atmoszféráját. Különleges nap volt ez a dolgozóknak, bérlőknek, árusoknak is, ugyanis az este folyamán zeneszóra piruettezhettek a targoncák és tűzijátékrakétákat is fellőttek egészen közel a krumplis- és sütőtökös standoktól.

Mindig kíváncsiak voltunk, hogy milyen is lehet egy banánérlelő Budapesten. Az 5500 négyzeméteren létesített rendszer természetesen nem raffiaszoknyás dolgozókat és kongásokat foglalkoztat: a banánérlelő mester bemutatta, hogy 5-7 nap alatt micsoda színkülönbséget érnek el a nyersen érkező import gyümölcs esetében.

Kóstoltunk miniatűr szőrtelen kivit, toszkán napsütést idéző paradicsomot, hamvas kék színű olasz szőlőt és physalist is egy bérlőnél, ahol a krumpli-narancs-alma triumvirátus helyett nívós éttermek különleges igényeinek kiszolgálásával foglalkoznak.

Az árusok, bérlők között még ma is akadnak, akik 1991 óta a Nagybanin dolgoznak, ebben az elsőre átláthatatlannak tűnő rendszerben, ami évről évre csak sikeresebb és innovatívabb.