Miután kilenc évtizeden keresztül első sorból nézte végig Magyarország történelmének fordulatait, a belvárosi Puskin mozi, Budapest egyik legrégebbi művészmozija idén ősszel a kilencvenedik születésnapját ünnepli olyan különleges magyar filmklasszikusokkal, mint A napfény íze, a Mephisto, és az Egy erkölcsös éjszaka, illetve olyan híres külföldi filmekkel, mint a Casablanca, Zeffirelli Rómeó és Júliája és A Keresztapa. Ezen kívül plakátkiállítás, túrák az épület közönségtől elzárt részeibe, és még sok érdekes program várja az érdeklődőket.

Az épület, amelyet a Puskin mozi kilenc évtizede foglal el a belváros forgalmas Kossuth Lajos utcájában, korábban kávéház volt; 1919-ig itt működött a Magyar Világ kávézó, majd később ugyanitt nyitotta meg kapuit egy bank. Magyarországon azonban jelentős pénzügyi összeomlás söpört végig az 1920-as években, amely számos budapesti székhelyű bank bezárását eredményezte, beleértve ezét is. Így az épület ismét üresen maradt, mígnem Deák Jenő, aki 1912 óta filmkölcsönzőt üzemeltetett, megalakította a Fórum Filmszínházat, amely 1926-ban megnyitotta kapuit a lelkes filmrajongók előtt. Itt vetítettek először Budapesten hangosfilmet, Az éneklő bolond című klasszikust, Betty Bronson és Josephine Dunn főszereplésében. Az úttörő mozi egészen 1944-ig nagy népszerűségnek örvendett, ám a II. világháború pusztítása véget vetett a filmszínház kezdeti aranykorának. A háború utáni újjáépítést követően a nevet Fórumról Puskinra változtatták, ám az épületet további rombolás érte az 1956-os Forradalom idején.

Szerencsére a mozit helyreállították, miután a béke ismét visszatért Magyarországra, és a Puskin tovább szórakoztatta a nagyközönséget a szovjet megszállás alatt is, habár kissé idejétmúlt felszereléssel. Egy jelentős technikai felújítás során 1988-ban kicserélték a régi vetítőket, és 1998. október 15-én a korábban egytermes, 623 filmrajongó befogadására alkalmas Puskin mozi megnyitotta kapuit. Az egykori mellékhelyiségek helyén kialakították az Amarcord termet is. Az elmúlt években még két termet nyitottak, így ma már összesen öt különböző egységben élvezhetjük a filmeket.

Az épület rekonstrukciója során az eredeti homlokzatot megőrizték, főleg azért, mert műemléki védelem alatt áll. A régi jegypénztár helyén – ahol 1961-ben Keleti Márton a Nem ér a nevem legfontosabb jeleneteit forgatta – most a Puskin kávézó áll. A női-férfi szimbólumokat ábrázoló szobrokat Krisztián Sándor és Varga Oszkár készítette, míg a csillár Grünberger Jenő ajándéka volt.

Szeptember 17. és 18. között a Puskin mozi különleges programokkal ünnepli 90. születésnapját. Mielőtt azonban rögtön a filmcímekről és a meghívott vendégekről szóló részhez ugranánk, szeretnénk kiemelni, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel nem lehet külön, csak egy vetítésre szóló jegyet vásárolni, ehelyett a Puskin mozi pénztárában kapható Puskin 90 kártya (2000 Ft.) megvásárlásával a két nap alatt összesen négy tetszőleges előadásra lehet jegyet váltani. Ugyanezen okból kártya-, illetve helyfoglalásra nincs lehetőség.

Szabó István, Bodrogi Gyula, Koltai Lajos, és a magyar filmtörténet sok más jelentős alakja is ellátogat a rendezvényre, ahol a meghívott vendégek leghíresebb filmjei is vetítésre kerülnek. Mi különösen ajánljuk a Mephisto vagy Az ötödik pecsét megtekintését, ám a külföldi filmek szerelmesei számára is tartogat még meglepetéseket a Puskin mozi. A szombati programban szerepel a Casablanca, a Kék bársony, a Rómeó és Júlia és a Játszd újra, Sam!, míg vasárnap az Ifjúság, a Nagy szépség és A Keresztapa szórakoztatja majd eredeti nyelven, magyar felirattal az érdeklődőket. A filmvetítéseken és a meghívott vendégekkel való beszélgetésen túl lesz még különleges plakátkiállítás és egy tárlat a Puskin mozi történelméről.