A "kortárs művész" szó hallatán sokaknak valami baljós és megmagyarázhatatlan jut az eszébe: látják maguk előtt az idősödő festőt, aki hatalmas ecsetvonásokat végez a levegőben a világtól elzárt műteremlakásának magányában – az eredmény pedig egy sárga kocka és egy kis fehér pötty. Egyre több olyan esemény van Budapesten, ami e képzetek ellen dolgozik: nyitott galériák, művészeti találkozók és a legújabb kezdeményezés, egy kortárs művészeti kiállítás és vásár a Nyugati térhez közel, a Zsiráf teraszán. Megnéztük, hogy mit tud az Art Garden.

A rendezvény szervezői mindent megtesznek, hogy közvetlennek érezzük a kapcsolatot a művészettel: az alkotások egy sétány két oldalán elhelyezett, átlátszó, rácsos "falon", láthatóak, néha csupán egy-egy csipesz rögzíti csak őket. Közel lehet menni, azzal a jó érzéssel, hogy itt biztosan nem pisszeg ránk egy teremőr vagy csipog be a riasztó, amikor a hajunkat szeretnénk egy dinamikus mozdulattal megigazítani.

Ez is a cél: közelebb hozni nemcsak a művészetet, de magukat az alkotókat is a közönséghez. A szervezők szerint körülbelül 250 művet állítottak ki ilyen formában, melyeket egy képzősök számára meghirdetett pályázaton választottak ki, irányítva ezzel a minőségi és árazásbeli összhangot is. (Alsó árat nem szabtak meg, felső határként 100 ezer forint szerepelt a kiírásban.)

A hangulat igazán kötetlen: sétálhatsz, nézelődhetsz, szól a zene és estefelé már a kis égősor is világít. Az alkalom nem titkolt célja, hogy leszámoljon egy nagy titokkal: a kortárs művészet igenis hazavihető, megvásárolható és egyáltalán nem elérhetetlen. Azt, hogy az ötlet jó, mutatja az első nap gyors mérlege: délutántól csak a kora esti órákig a 250 alkotásból kb. 100 talált gazdára, pedig ez még csak egy kísérleti jellegű esemény volt.

Legkésőbb tavasztól indul a rendszeres vásár, ami a kereteket megtartva akár más művészeti piacokéhoz hasonló sikerre számíthat – hiszen a kortársra van igény, csak nehéz megtalálni azokat az alkalmakat, amikor alkotó és érdeklődő találkozhatnak, beszélgethetnek és még a végén valaki boldogabb lesz egy sárga kockával és fehér pöttyel, másnak pedig lesz egy üres vászonnyi új helye a műtermében.A szervező Art Forward Gallery munkatársai azt hangsúlyozzák: ide olyanokat is várnak, akik az otthonuk berendezéséhez vagy a kiadandó lakásba tudatosan választják a mindenkinek-van-egy-belőle típusú, ikeás printek helyett az egyedi, különleges alkotásokat. Legrosszabb esetben vendégeink megkérdezik majd, hogy honnan van ez a vagány kép ⎼ ha viszont jó képet csíptettünk le az Art Garden kiállítói közül, pár évtized múlva tőlünk kölcsönöz majd a Ludwig.