A Hárs-hegy Budapest egyik leghangulatosabb kirándulóhelye, amely Hűvösvölgyből indulva gyalogosan vagy a Gyermekvasúttal közelíthető meg. Területe egészét a Nagy-Hárs-hegy és a Kis-Hárs-hegy teszi ki. Legutóbbi túránk a Kis-Hárs-hegyre vezetett, melynek csúcspontja a spirál alakú Makovecz-kilátó.

A Kis-Hárs-hegy nem véletlenül az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a városban: előnyös tulajdonságai között szerepel a Gyermekvasútnak köszönhetően a jó megközelíthetőség, a könnyen járható túraútvonalak, a vadregényes természet, illetve a Makovecz-kilátó, amelynek tetejéről páratlan kilátás nyílik Buda északi részére, a budapesti belvárosra, a Várhegy és a Citadella felé.

A túrát Hűvösvölgyből érdemes kezdeni, innen néhány perc alatt elérhető a Gyermekvasút, amellyel egy megállót kell mennünk (egy jegy 600 Ft), ha ezt az utat választjuk. Azt tanácsoljuk azonban, hogy mindenki menjen gyalog, mert az erdei séta nagyon hangulatos.

A vasút Hárs-hegy nevű megállója kényelmes tempóban körülbelül 30 perc sétával elérhető, a terep pedig nem nehéz, minimálisan kell csak felfelé menni. Ettől a ponttól körülbelül ugyanennyi idő elérni a Makovecz Imre-kilátót, amely Makovecz Imre Kossuth-díjas építésznek állít emléket 362 méter magasban.

Az út felénél egyébként más utat is lehet választani, amely a Nagy-Hárs-hegyre és a Kaán Károly kilátóhoz visz, ezen mi ezúttal nem sétáltunk végig.

A környék egyik "attrakciója" az itt található, és az egész területet behálózó tanösvény, amelyet a Szent Ferenc Kórház hozott létre elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel élők és cukorbetegek számára. A körtúra összesen 2,7 km hosszú, a Szent Ferenc Kórháznál kezdődik és oda is tér vissza.

A terület azért is jó választás, mert a kirándulóutak mentén mindenhol padokba, illetve néhol sütögető helyekbe botlunk, így akár családi, baráti piknikezéseket is érdemes lehet ide szervezni. A nyomokból olvasva biztosan tudhatjuk, hogy sokan szokták itt tölteni az éjszakát.