A most induló ÁlomBudapest kampány lényege, hogy a fővárost élhetőbbé és jobbá tegyük, tehessük. Vannak, akik már elindultak ezen az úton.

Az ÁlomBudapest olyan budapesti szervezeteket, cégeket mutat be, akik azért dolgoznak, hogy a város élhetőbb, jobb hely legyen (VaLyo, Humusz, Házikó, Magyar Kerékpárosklub, Cargonomia, Átalakuló Wekerle, stb.). Ez egy non-profit kezdeményezés, azt szeretné, hogy a városok minél fenntarthatóbbak legyenek. A kampány célja egyrészt bemutatni, hogy álmaink Budapestje nem a távoli jövőben létezik, hanem már most találhatunk jó példákat, illetve hogy van jó néhány szervezet, akik ezért dolgoznak. Az egyik kulcsszó itt a ’fenntarthatóság’, azaz hogy ÁlomBudapest élhetőbb, tisztább, élőbb legyen.

Nyitott, befogadó, spontán és inspiratív. Ezeket a jelzőket használták az ideális Budapestre azok a szervezetek (KÉK, Kerékpárosklub, Energiaklub, Magnet Bank, VaLyo, Cargonomia, Humusz, Házikó, Szatyor, Átalakuló Wekerle), amelyek már tettek valami azért, hogy Budapest tényleg élhető legyen. Ezekben a videókban többek szájából elhangzik a Duna jelentős és elhanyagolhatatlan szerepe, a városi bringázás, balkonnövények, esetleg saját zöldségpalánták nevelése, háztáji piac, őstermelők, ivókutak használata, melyekből a vizet saját kulacsunkba töltenénk, ami által jelentősen csökkenne a szemét. A megszólalók szerint az ideális város továbbá olyan, ahol a gyerekek már eleve úgy nőnek fel, hogy odafigyelnek a környezetükre, és később már pl. csomagolásmentes termékeket vásárolnak. Fontos lenne, hogy minden, amit megveszünk, maximum 50 km-es környezetéből érkezzen Budapestnek.

Nem elhanyagolható a kapcsolat a vevők és a termelők között, de jó lenne gyümölcsfákat ültetni az óvodák kertjébe, hogy a gyerekek délutánonként közvetlenül arról szedjék le az uzsonnát. A közösségi élet is kiemelt része Budapestnek, valamint a jövőtudatosság és a hozzáférhető, használható terek. Kiemelt cél lenne leromlott ipari negyedek helyén új passzív házakat létrehozni. Ezek a szervezetek már tettek valamit azért, hogy jobb legyen Budapesten élni. A kampány célja most rábírni a városlakókat is, hogy álmodjanak maguk is egy pozitív Budapestet – és valósítsák is meg.

A Facebook-oldal mellett egy #mydreambudapest minikampányt is csinálnak a szervezők, ahol bárki lefotózhatja és feltöltheti, neki mit jelent az ÁlomBudapest. A BEE Environmental Communication csapatához köthető kezdeményezés egy olyan uniós projekt része, amely célja, hogy 6 európai régióban feltérképezze a fenntartható városokért dolgozó kezdeményezéseket, illetve megnézze, hogy lehetne ezeket a ’városátalakító’ folyamatokat gyorsítani és kiszélesíteni.