Annak, aki szereti a tojást, valamint megadni a módját a nap első étkezésének, biztosan megdobban a szíve egy olyan egész napos reggeliző hallatán, ahol a tojás a főszereplő. A Holló utcai Eggoist, ahogy neve is mutatja, erre specializálódott: omlettek, buggyantott tojás, quesadillák, csirkekolbász, saláta a felhozatal, de aki például angol reggelit vagy lazacos-kaviáros pezsgőzős reggelit kíván, az ugyanúgy megtalálja a számításait.

Nem jó dolog kihagyni a reggelit, vagy túl sietősen elfogyasztani azt. Sokak rituáléjukat, a gőzölgő kávé és a szendvics/kása/müzli/péksütemény fogyasztását nem cserélnék le semmire, miatta még a vacsoráról is lemondanak. Ők különösen értékelik, ha házon kívül reggelizhetnek, és a fővárosban sok lehetőségünk nyílik erre, akár egész napos kínálattal is – kedvezve a későn kelőknek. Ám a hétköznapok reggelije vagy a hétvégi brunch úri elfoglaltság, hiszen kevés az a minőségi hely, ahol olcsóbban kezdhetjük a napot. Egy kávéval kiegészítve akár egy szendvics vagy sima vajas croissant, házi süti ára is bőven 1000 forint fölé ugrik.

Az Eggoist egyik fontos célja, hogy ne szálljanak el az árakkal, és mégis szerethető legyen a produktum. A nyitás előtti baráti kóstoláson jártunk náluk, és örömmel konstatáltuk, hogy az étlapon 480 forinttól (banana pancake) kezdődnek a reggelik és a legextrább tétel is megáll 1380 forintnál (ez már egy kaviáros-pezsgővel szervírozott verzió). A felelős gondolkodás sem áll távol tőlük: biotejjel dolgoznak, minden dresszing, szósz saját receptúra alapján, helyben készül, itt nincs helye a tubusos ketchupnak. A tojásokat a YouTyúk rendszerétől vásárolják, evőeszközeik is környezetbarátok.

Az Eggoist enteriőrje az Alíz Tükörországban mesét idézi, utalván Tojás Tóbiásra (Humpty Dumpty), de az üzlet méretéből adódóan annyira nem tudtak sokáig nyújtózkodni. Leülni az ablaknál tudunk, illetve jó időben kis terasz is tartozik hozzá. Mi egy EGGplan (680 forint) fantázianevű házi padlizsánkrémet és tojáskrémet kóstoltunk, ropogós pékáruval és paprikás tojáskaviárral. Továbbá a Julia Roberts (780 forint) néven futó buggyantott tojást is kipróbáltuk: magvas bagettre került remuládra fektetett baconcsíkokkal és friss salátával érkezett a tojásétel. Az a helyzet, hogy bőven elfér éhgyomorra a két tojásnyi Eggs Benedict, de, ha nem laknánk jól vele, még mindig rendelhetünk egy banánnal és juharsziruppal kínált amerikai palacsintát.

A hely pop-up testvére egyébként a Gozsduban található One More Café, így náluk is rendelhetjük az Eggoist reggelijeit. Reggel 8 órától egészen este 23:00-ig.

Eggoist Facebook Nyitás: 2016.04.18-án, hétfőn, reggel 8:00!