A mai napon hivatalosan is megnyitott a város legújabb csúcs-luxushotele. Az újragondolt dizájn időtállóan elegáns. Az Erzsébet tér és a Deák Ferenc utca között található műemléképületben korábban is szálloda működött, amely új szolgáltatásaival erős versenyző lesz a budapesti piacon, ami az egész városnak jót tehet a legtehetősebb utazók idecsábításával.

A korábban Adria Palota néven ismert premodern lakó- és irodaház a trieszti székhelyű Adria Biztosító Társulat számára épült 1914 és 1918 között Pogány Móric és Tőry Emil tervei alapján. Az épület különlegességei közül is kiemelkednek a homlokzat eredeti állapotban megmaradt szobrai, melyet Telcs Ede és Ligeti Miklós szobrászművészek terveztek és készítettek. A tíz szobor tíz különböző biztosítási ágazatot jelenít meg.

A földszinten korábban a biztosító irodái és üzletek, az emeleteken – akárcsak a Gresham esetében – luxusapartmanok épültek a város legtehetősebb családjai számára. A tetőtérben műtermek is működtek, majd hosszú időn keresztül, egészen 1997-ig Budapesti Rendőr-főkapitányság működött itt. A Le Méridien 2000-ben nyitotta meg kapuit.

A Ritz-Carlton a tavalyi év szeptemberében vette át a hotel üzemeltetését, míg a mai napon megtörtént az átalakítások utáni hivatalos újranyitás is. A hotellánc egyébként – számos észak-amerikai hotel mellett - olyan európai városokban van jelen, mint Bécs, Berlin és Barcelona.

Az előtérben egy kellemes lounge és bár, illetve néhány méterrel arrébb a színes üvegtetőt kapott, hangulatos plakátokkal díszített reggelizőhely fogad minket. Ami itt különösen tetszett, az az általunk csak magyar vitrinnek elnevezett polc, ahol hazai büszkeségeket állítottak ki az aszútól Puskásig. Persze senki sem ezért utazik Budapestre, de ha már itt vannak, nem árt, ha minimálisan fölkészítjük a külföldieket arra, hogy mi is az a pálinka...

Az épület sokat megőrzött a korábbi értékekből, de a szobák tekintetében szembetűnőbb változások is történtek: a korábbi 218 szobából 170 szobát és 30 lakosztályt alakítottak ki.

Ezekben úgynevezett Honor Bart, kávéautomatát és gyakorlatilag egy mini szuvenírboltot is találunk, amelyben csokitól elkezdve a magyar borokig és a Kis Hungarikum Határozóig sok dolgot megvehetünk, de akinek véletlenül vasalni támad kedve, az sem fog hoppon maradni.

A szekrények ajtaját bőr-, a fürdőszobát márvány- és gránitborítás fedi. Az egész épületet a nemes anyagok, a hagyománytisztelet és szerencsére nem az aktuális trendeket követő, hanem nagyon is időtálló dizájn jellemzi – a fotók erről mindennél jobban tanúskodnak.