Nicolas Schöffer életművének bemutatása után – amelyről egyébként fájóan keveset lehetett olvasni – ismét nagy dobásra készül a Műcsarnok. Az intézmény február végén nyíló kiállításán napjaink egyik legismertebb fotósának munkáit mutatják be.

Talán nincs olyan újságolvasó-internetező, aki ne ismerné az amerikai fotós ikonikus, 1984-ben készült képét: a zöld szemű afgán lány, Sharbat Gula tizenkét éves volt a felvétel elkészítésekor, és életében ekkor készült róla először fénykép. A fotó a National Geographic 1985. évi júniusi számának címlapjára került, és egy csapásra a magazin leghíresebb képe lett, később bejárva a világsajtót. Többek között ez a felvétel is látható lesz a Műcsarnok február végén nyíló kiállításán, amelyet egy dániai műgyűjtőtől kapott kölcsön az intézmény.

Lenyűgöző felvételei elsősorban a konfliktusok sújtotta területeket, az eltűnőben lévő kultúrákat, ősi hagyományokat és a kortárs kultúrát mutatják be. A budapesti tárlaton mintegy hatvan fotó szerepel majd a művész ázsiai képei közül. A kiállítás két kurátora Bán András és Tulipán Zsuzsa.

McCurry fotóiból Európa szinte minden nagyvárosában nyílt már kiállítás – Budapest eddig kivételt képezett. A megnyitón maga a művész is részt vesz majd, ami különösen fontos volt számára, ezért ennek időpontját is az ő érkezéséhez igazították – tudtuk meg a tárlatokat ismertető sajtótájékoztatón, ahol a 2016-os év nagy kiállításait ismertették.

Ezen többek között megismertük a Nemzeti Szalon keretében megrendezett grandiózus fotográfiai tárlat terveit, melyen több mint száz alkotó képeit láthatjuk. Nyáron a természetművészet témakörét körbejáró tárlatot láthatjuk majd Keserű Katalin és John K. Grande kanadai kurátor rendezésében, majd november közepén nyílik az idén 120 éves Műcsarnok történetét és a magyar festészet ívét nemzetközi kontextusban bemutató tárlat.

Izgalmas évnek ígérkezik tehát az idei a Műcsarnok háza táján, McCurry képei pedig csábító programot ígérnek az idelátogatók számára is.