A Zugligeti úton található campus fejlesztése Magyarország legjelentősebb kreatívipari beruházása. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új egyetemi oktató- és kutatóbázisának megtervezésére kiírt építészeti pályázaton a 3h Építésziroda terve részesült első díjban. A második díjat a sporaarchitects építésziroda, míg a harmadik díjat az Archikon Kft. nyerte el, további öt pályamű pedig megvételben részesült. A fejlesztés fontos lépcsőfok afelé, hogy az intézmény megerősítse kreatívipari pozícióját a közép-európai régióban.

A tervek szerint 2018-ig tartó, átfogó fejlesztés nem csupán az egyetem régi infrastrukturális problémáit orvosolja majd. A beruházás az úgynevezett Műhelyház építésével vette kezdetét. A MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark fejlesztés célja, hogy az intézmény túlnőjön a magyar kreatív és kulturális életben betöltött szerepén, és az egyetemet Európa egyik vezető művészeti kutató-fejlesztő műhelyévé, kreatíviparának szellemi központjává tegye.

A program első szakasza egy közel 5700 m2-es, két épületet magában foglaló technológiai parkot tartalmaz, amelyből a Műhelyház elkészült, míg a Média- és Műteremház kivitelezése márciusban indul. A mostani, második szakaszban a campus területére három új épületet és két műemléki rekonstrukciót terveztek meg a pályázók. Az épületek mellett rendezik a környezetet is, így egy valódi campus alakulhat ki a városrészben.

A campus fejlesztése során létrejövő MOME KIT (Kreatív Innovációs Tudáspark) egyrészt szellemiséget, másrészt a MOME klasszikus oktatási tevékenységein túlmutató aktivitások terét jelenti.

A tervezők a MOME bővítésének tervezésekor az identitást tartották a kulcskérdésnek, melyben az intézménynek nevet adó Moholy-Nagy László személyében találtak meg: „A névválasztás kapcsolódást jelent a múlt század úttörő iparművészeti intézményéhez, a Bauhaushoz, ugyanakkor kötődést magához a művészhez, a személyhez, aki az innovációt, a művészeti és technikai korlátok feszegetését alkotói habitusává tette.” – írják a tervezési alapgondolatok összefoglalásában.

Az épületek burkának és belső fényviszonyainak kialakításakor szintén a művész-tanár Moholy-Nagy fénykísérletei jelentettek inspirációt.

A felvetődött építészeti kérdésekre az időtálló, neutrális dizájn a válasz, „amely nem szabja meg a viselkedésmódot, ellenben lehetőséget nyújt, szabadságot ad, ugyanakkor inspirál és munkára serkent. Ilyen módon a legnagyobb fokú adaptivitás valósulhat meg, a korszerűtlenné válás valószínűsége csekély.”

Az épületegyüttest egy kelet-nyugati irányú, központi tengely köti össze. Ennek mindkét végét egy-egy átrium zárja, melyek nem jelentenek vizuális akadályt, mivel rajtuk keresztül a természeti környezet érzékelhetővé válik. Másképpen fogalmazva, két könnyűnek ható épület és a természet fogja közre a Farkasdy Zoltán által tervezett, nehezebb tömegű, robusztus főépületet.

Az utca felé háromszintes üveghomlokzat néz, jelezve a campus elegáns főbejáratát.

A tengely mentén hangsúlyos szerephez jut a természeti környezet, ezen belül az átjárhatóság és az átláthatóság volt a fő tervezési szempont.

A fák kiválasztásakor a környéken őshonos, városi levegőt jól bíró fajokat – például virágos kőris, magas kőris, kislevelű hárs – választottak a tervezők.
MOME1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.
+36 1 392 1180
Honlap