A város kevésbé ismert múzeumait bemutató sorozatunk következő fejezetében egy igazán különleges helyet ajánlunk. A Benczúr Házban otthonra találó intézmény 1881 óta gyűjti a postatörténeti emlékeket. Kipróbálható Morse-távíró, postásautók és egy igazi postahivatal berendezése vár a múzeumban, ahol akár könnyen órákat is eltölthetünk.

Korábban a mesés Andrássy úti Saxlehner-palotában működött, most egy kissé félreesőbb helyen, a terézvárosi Benczúr utcában találjuk a nagy múltra visszatekintő múzeumot, amelynek gyűjteménye összesen 11 – főleg vidéki – kiállítóhelyen látható, ezek közül az itteni a legnagyobb.

Az időszaki kiállítás a Magyar Királyi Posta történetét dolgozza fel az I. világháború éveire koncentrálva. Bemutatja azt a korszakot, amikor a katonák és a hátország között hősies küzdelmet jelentett a közvetítés.

A következő teremben megtudjuk, hogy a magyar posta már 1900-ban használt – Csonka-féle motorral szerelt – gépkocsikat, valamint 1927-től kísérletezett elektromos szállítójárművekkel, sőt, ezekből szép kis flottát épített, évtizedekkel megelőzve ezzel napjaink fejlesztési irányait.

A posta történetének szerves részeként a távírás epizódjait is megismerhetjük. A kiállított tárgyak közt találunk egy Hughes-rendszerű távírót, amely a múzeum egyik legrégebbi műtárgya, a Morse-féle távírót pedig akár ki is próbálhatjuk.

Megismerhetjük a különböző technikai újítások szerepét is, így például a világon elsőként nálunk bevezetett új küldemény, a levelezőlap (1869), a zárt rendszerben üríthető levélgyűjtőszekrény vagy az úgynevezett amerikai lakat hatását. A zsákok zárására használt eszközt Árkay Sándor lakatos fejlesztette ki, és egészen 130 évig volt használatban a világ legkülönbözőbb országaiban.

A múzeum egyik büszkesége a szentesi postahivatal 1893-ban gyártott berendezése, amely közel száz éven át szolgálta a város lakóit, mielőtt a gyűjteménybe került volna.A kiállítás végén a telefónia és a rádiózás történetébe nyerhetünk bepillantást. Kipróbálhatjuk az úgynevezett meseszolgálatot, ami évtizedeken keresztül valóban működött – de ma már sajnos nincs többé. Az 1956-ban indult postai szolgáltatás lényege, hogy a gyerekek a telefon kagylóját fölemelve híres színészek – Darvas Iván, Ruttkai Éva, Ujlaki Dénes – előadásában hallgathatták meg Andersen, a Grimm testvérek vagy épp Benedek Elek meséit.

A kiállítás egészére jellemző a magas szintű muzeológiai koncepció. Sok információhoz juthatunk, de mégsem veszünk el bennük; a tárgyak jól válogatottak, a termek elválasztása világos. Kicsit eldugott, de annál érdekesebb a Postamúzeum, amelyet mindenkinek érdemes meglátogatni legalább egyszer.
Postamúzeum1068 Budapest, Benczúr utca 27.
+36 1 269 6838+36 1 322 4240
Honlap