Első axióma: szerintünk egészen nagy hülyeség fogadkozni, ha új évet írunk, ha csak egy új hétfőt. A tett halála sokszor a tervezés, így a nagy fogadalmainkba rendszeresen beledőlhetünk, és újabb kudarcnak könyvelhetjük el őket. Felesleges! Egy esetleges életmódváltás hosszú folyamat lehet, fokozatosan szerencsés hozzálátni, nem egyből, drasztikusan, mert a sok szabályt egyszerre nagyon nehéz betartani. Úgyhogy mi úgy döntöttünk, apránként leszünk szebbek, jobbak, okosabbak, és néha azért belefér a hedonizmus.

Fogadalom 1: heti 3x sportolok

Rendszeresség és fokozatosság – ez a titok. Felesleges heti kvótákat meghatározni, hiszen már az is nagyszerű, ha heti egy alkalommal futsz, jógázol, thai boxolsz, vagy ami tetszik. Ha egy hónapig tudod tartani, hogy semmi sem állhat a reggeli/munka utáni edzésed útjába, akkor már emelheted a tétet. Addig nem, mert úgyis az lesz belőle, hogy ha háromszor nem megy, akkor el is kell felejteni. Apróságokkal tehetsz még állóképességedért, akár mindennap. Sétálj többet, simán a hidegben is, pláne, ha havas a város. A hazáig tartó három buszmegállót sétáld le, ebédidőben ne szállj villamosra, vagy hazafelé tegyél egy nagyobb kerülőt. Sétaútvonalakban elég jók vagyunk, böngéssz bátran, van pár jó tippünk.
Fogadalom 2: kevesebb
alkoholt fogok fogyasztani

Hát persze, egyértelmű! És akkor jön a legjobb barát születésnapja január 5-én, ahová nyilván nem autóval érkezel, a hónap második felében meghívnak egy disznóvágásra, ahol természetesen nem őszilevet nyakalsz majd hurkakészítéshez. Arról nem beszélve, hogy közeleg a farsang, ki kell találni a jelmezt, össze kell ülni, és jól megpecsételni, hogy senkinek sem volt egy eredeti ötlete sem, de jöhet egy szimpla kiskedd is, amit hétfőn tartasz. Vagyis sajnos el kell keserítenünk, januárban is sok apropó van a koccintásra. A fogadalom kisebb mértékű megszegése, ha igazán minőségi szeszeket kortyolsz, és véletlenül sem nosztalgiázol az egyetemi évek mennyei VBK-in. Ha söröznél, ajánljuk a Matrózt, megszámlálhatatlan belga sörükkel, de bármikor jó ötlet a Csakajósör, az Élesztő, az Élesztő Importer vagy a Hops is. Ha boros vagy, a vadiúj Apropó, a mindig hangulatos Dobló vagy a Gellért téri Palack is jó választás. Koktéloznál? Boutiq' Bar, Spíler Shanghai, Warm Up, Pharma – ezeken a helyeken nem fogsz csalódni.
Fogadalom 3: csak
egészségesen étkezem

Ami egészséges, az drága – na jó, nem minden esetben, de elég valid kijelentés, hogy ha tudatosan szeretnél étkezni, mélyebben kell a pénztárcába nyúlni. Ebben az esetben is jó, ha a mértékletesség elvét követed, vagyis nem állsz neki két hétig salátázni, mert már az első héten annyira kikészülsz, hogy vagy felfalod éjjel a hűtő tartalmát indokolatlanul, vagy mindennap a cukrászda felé sétálsz haza. Nem kell megvonni a finom falatokat, először ajánlatos elhagyni a lisztet, aztán kevesebb krumplit enni és óvakodni a cukortól, valamint a mesterséges aromáktól. Szerencsére a salátabárokon és szuperbio éttermeken kívül számos olyan lehetőség van a városban, ahol nem követünk el akkora kihágást, de nem is kell kizárólag csírákat és magvakat enni. A főzelék például jó dolog, mi a Hokedlire szavazunk ebben a témában. Ha húsra és finom köretre vágynál, akkor például a Balettcipő 20 dekás pljeskavicája erősen ajánlott, a Bestiában továbbra is telitalálat a cajun csirke, például chilis répasalátával, a MészárSteakrostélyosa is szuper, ahogy a Fat Mamakakukkfüves, vajas grillcsirkéje, pirított magos jázminrizzsel és mangós mustárral sem akkora kilengés, mint egy jóféle burger. Ha pedig nagyon dorbézolnál, felhagyván a hús-zöldség kombóval, ezt mindenképp olyan helyen tedd meg, ahol a bűnös étek annyira finom, hogy az élmény tompítja a lelkiismeretfurdalást. A Tuning Bar&Burger Juicy Burgere például ilyen.
Fogadalom 4: leteszem a cigarettát

Ez az egyetlen olyan fogadalom, aminél nem játszik a fokozatosság és mértékletesség elve. Vagy leteszed, vagy nem, kicsit bagózni nem nagyon lehet. Ha pedig mégis a kocadohányos státuszt választod, akkor nyilván akkor kapod elő gyakrabban az öngyújtót, amikor társasággal vagy, és még egy kis alkohol is közbeszól. A dohányfüstmentes rendelet óta sem kell pánikba esnie annak, aki nem akar a januári hidegben az utcán remegve dohányozni, ugyanis jó pár fűtött helyet ismerünk, ahol nincsenek kiutálva a cigisek. Ilyen például az Ellátó Kert előtere, vagy a közeli Szociális Helyiség, de a Bobekban, az UdvaRomban és a Füge Udvarban sem néznek rád rossz szemmel, ha a kijelölt helyen füstölögsz.