2016 januárjában újraindul a filmvetítés a 108 éves Bem Moziban, méghozzá Magyarországon eddig nem létező formában: a hely kult- és klasszikus filmek mozijaként működik majd, azaz megnyílik az ország első "repertory cinema"-ja.

2016 januárjában újraindul a filmvetítés a 108 éves Bem Moziban, méghozzá Magyarországon eddig nem létező formában: kult- és klasszikus filmek mozijaként, azaz beindítják az ország első "repertory cinema"-ját.

A Bem üzemeltetői egy olyan helyet szeretnének, ahol filmről (tehát nem digitális fájlokból) lehet mozizni – olvasható a Bem Mozi Facebook-oldalán. A filmszínház a filmtörténet elmúlt évtizedeinek legjobb (vagy néha éppen a legrosszabb) popkult mozgóképeit vetíti majd, és mindezt eredeti nyelvű, 35mm-es mozikópiákról, magyar felirattal.

A vetítéseket mindenkinek ajánlják, de főleg azoknak, akik még túl fiatalok, és nem láthatták ezeket a filmművészeti remekeket, vagy ha már pont nem fiatalok, és újraélnék a fiatalkori élményeket. Szívesen látják azokat is, akik esetleg már unják a digitális/3D/CGI dömpinget, és a jó öreg vetítőgép csendes zümmögésével hangszerelt mozis hangulatra vágynak, vagy ha csak véletlenül beestek a Bem Mozi kocsmájából a vetítőterembe.

A jövőbeli tervek közt szerepelnek éjféli filmek, "double feature" és trilógiavetítések, vagy éppen tematikus mozimaratonok is, az első film pedig egy olyan alkotás lesz, amely idén ünnepli bemutatásának 50. évfordulóját, és amit Tarantino nemes egyszerűséggel csak "minden idők legjobb filmjének" tart, ez pedig Az első időszakban még a popkult filmek lesznek a középpontban, mert a kezdeti cél egy szélesebb törzsközönség kialakítása. Ezután – ha van rá igény – jöhetnek a "finomabb", európai falatok is, akár színészhez vagy rendezőhöz kapcsolódó vetítéssorozatokban. A mozisok folyamatos 35mm-es kópiavadászatban vannak, ezért ha bárki tud segíteni akár a személyes gyűjteményével, ezen az email címen írhat nekik: bemmozi.info@gmail.com.