Vannak teák, és vannak azok a rusztikus, vad teák, melyek Ázsia hegyeiből, évszázados teafákról származnak. A Lánchíd utcában van egy műhely, ahol csak az utóbbiakkal foglalkoznak. A Zhao Zhou amellett, hogy fantasztikus teák lelőhelye, nagyon hangulatos is.

A felújított Lánchíd utcán, néhány méterre a Clark Ádám tértől olyan sok rendezett üzletportált találunk egymás után, hogy kicsit már zavarba is jövünk. Persze szeretjük a pesti utcák megkopott báját, meg miegyebet, de azért itt ez mégiscsak egy kis Európa, amit jó látni és megtapasztalni.

Az egyik ilyen portál mögött találjuk a Zhao Zhou (ejtsd: dzsao dzso) teaműhelyt – ez pedig már egy kicsit Ázsia. Az üzlet egy Kr.u. 9. században élt csan mesterről kapta nevét, aki egy romos észak-kínai kolostorban szerzetesi közösséget alapított. De a név még nem minden.

Gábor és Péter, a két alapító, pekingi tanulmányaik alatt ismerték meg egymást. Gábor hazatért, és mivel a kínai nyelvvel akkor még nem lehetett mit kezdeni, testvérével egy boros céget alapított. Néhány éve, Kínában járva egy ősi fa 1950-es évekből származó termését próbálta ki. "Egy ideig semmi, aztán beindult. Azóta már a bort is máshogy nézem.” – meséli.

Péter azóta is kint él, és felfedezőutakat tesz, hiszen a beszerzéshez idő és személyes jelenlét kell – így az eredeti forrásból tudják eljuttatni az üzletbe az ősi teafák leveleit. A tea cserjéből fejlődik fává, de ehhez idő, nagyon sok idő kell. Mondanunk sem kell, hogy a boltokban kapható, filteres teák ültetvényekről származnak.

Ha nagyon röviden be akarjuk mutatni a teafajtákat (most a gyümölcsös, csokis és egyéb verzióktól tekintsünk el), akkor alapvetően fehér, zöld, wulong, fekete és sötét teákat különböztethetünk meg. Bár szinte minden típust megtalálunk itt, a Zhao Zhou alapvetően egy meghatározott területről, a sheng (vagyis élő) puer teákból kínálja a legszélesebb választékot.

A legősibb teafák árnyas ligetekben, Kína déli részén, a burmai határ közelében nőnek. A levelek élők, évek alatt érnek össze. Ízvilágukat rusztikusság és mélység jellemzi. Illatuk nem mindig olyan kifinomult, mint az ültetvényről származó leveleké, de ezek a teák mégis „bölcsebbek”.

A Zhao Zhou árai elsőre egy kicsit magasabbnak tűnnek, mint egy „átlagos” teázóban, de egy kanna akár több személynek is elegendő lehet, ráadásul teától függően akár 6-7 alkalommal is felönthetőek a forrásvízzel. Lehetőség van teajegyet vásárolni – akár ajándékba is –, ebben benne van egy kanna a kiválasztott teából és a sütik is, mindez 3800 forintért.

A személyzet kedves, és tényleg szívesen mesélnek az egyes fajtákról. Minimum másfél óráig nagyon jól el lehet ücsörögni egy-egy kanna tea mellett, ami után remekül érzed magad. Máshogy pörget fel, mint a kávé, az élmény pedig tényleg egyedi.