Sétálva vagy akár a 74-es trolibuszon ülve is biztosan észrevettük már a Wesselényi utca Rózsa utca felé szakaszán található terrakottaszínű díszes épületet. A klasszicista stílusban épített székház számos érában kiszolgálta már a várost, a változó belsőépítészeti stílusok nyoma azonban már nem látszik, hiszen köszönhetően a vezetőségnek, mára Erzsébetváros egyik legszebb dísztermét találjuk itt.

Mindig öröm bejutni olyan helyekre, amelyeket már régóta figyeltünk, és több verziót is felépítettünk, hogy vajon mi fogadhat odabent? Az őszinte meglepettség ékes példája az Ipartestületek Budapesti Szövetségének székháza, Erzsébetvárosban, a Wesselényi utcában. Makkoldy József tervei alapján neoklasszicista stílusban épült, s már több mint 100 éve szolgálja az iparosokat (megszakításokkal).

Bár Lack János műépítész homlokzata is impozáns és feltűnő jelensége az utcának, belső értékei igazi különlegességnek számítanak. Ilyen például a lépcsőház Szent Lukácsot (többek között az orvosok és képzőművészek, csipkeverők védőszentje) ábrázoló üvegképe, valamint az olasz reneszánsz stílusú díszterem is, aranyozott felületekkel, óriási tükrökkel és látványos csillárokkal. Ezt a termet ma konferenciákra, rendezvényekre, kluboknak is bérbe adják. Ezzel sokan megismerhetik a gyönyörű termet, melyben legalább akkora élmény eltölteni pár órát, mint például az egykori Párisi Áruház Lotz termében.

Az épületet 1948-ban államosították, a testületet pedig feloszlatták, több, mint 50 évet kellett várni arra, hogy jogos tulajdonosaik ismét itt folytathassák tevékenységüket. A ház mai állapota az ipartestület tagjainak áldozatos munkájának, befektetett tőkéjének eredménye.